Budapest, printelve

Nincs is jobb példa arra, hogy a kortárs grafika otthonunk meghatározó eleme lehet, mint a márkát jegyző művész belvárosi lakása. Falain, textiljein a város lenyomata köszön vissza, sokszorosítva.

budapestprintelve 720

Első lakásunk most grafikáim játszótere! – vezet körbe Majoros Zita képzőművész az egybenyíló szobákon, melyek kényelmes otthonként szolgáltak majd tíz éven át, egészen a gyermekei kamaszkoráig. Épp ezek a tágas terek, a négyzet alapú könnyen kezelhető alaprajz, no meg a Pest szívében lévő lokáció tetszett meg a lakás vásárlásakor. Így, amikor a család továbblépett, a lakás megmaradt és új funkciót kapott. Az alaprajzon keveset, a stíluson többet változtatva, pillanatok alatt kialakult az új imázs, amelyben szabadon szárnyalhattak Zita ötletei, és visszaköszön benne az a kiforrott stílus, ami munkáiban is megmutatkozik. A fehérre festett hajópadló, a falak és a berendezés természetes tónusai még tovább növelték a térélményt, és jó alapot adtak a falakat borító Printa-kollekció darabjainak, amelyek tematikus csoportosításban – vagy épp szabad társításban – látványos kollázsként szerepelnek az egyes helyiségekben. A keretekben megtalálhatók Nemes Anita, Weber Dana, Puskás Marcell grafikusok motívumai csakúgy, mint Zita saját tervezésű grafikái, amelyek szitázással kerülnek a papír- és textilfelületre.

Még a képzőművészeti egyetem alatt szeretett bele ebbe a kézművességet idéző, nagy precizitást és türelmet igénylő sokszorosító eljárásba, amelyet az iskolás évek után sem felejtett. Majd néhány évnyi alkalmazott tervezői státusz és ügynökségi grafikusság után 2oo6-tól végre saját brandként kezdte felépíteni. Rengeteg motívuma közül egyik nagy kedvence a Printa’s Pest kollekció, amelyet a főváros színes világa ihletett. Lakása falain is fellelhetők a régi pesti csatornafedelek mintái vagy a belváros utcáinak stilizált térképei. E limitált szériás nyomatok Zita „második otthonában”, azaz saját szitanyomó stúdiójában készülnek, tehetséges magyar művészek munkáiból. A számozott grafikák vagy a nyomott textíliák között bármelyik otthonba találni egyedi, szitanyomott dekorációt, sőt, a műhely workshopok alkalmával látogatható is. – Egy tiszta, élhető, átlátható, önazonos világ teremtésén munkálkodom saját életemben és otthonomban is! – vallja Zita, aki az első hazai környezettudatos művészeti galéria és brand alapítójaként saját fogyasztói szokásait és lakótereit is követendő példaként tárja a közösségi médián keresztül a tudatosan gondolkodók elé. Sőt, blogján bármikor örömmel mesél a gyártási folyamatokról, új és új munkái pedig itt, ebben a letisztult, de annál otthonosabb miliőben vizsgáznak, mielőtt más otthonokban vagy a boltok polcain találnák meg helyüket.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop