Divat és vírushelyzet a fürdőszobában

Szinte az egész 2020-as évünk a COVID jegyében telik, amely ellen egyik legfontosabb óvintézkedés az alapos kézmosás. Célszerűnek tűnhet átszervezni lakásunk térfelosztását is, ha nagy felújításban vagyunk vagy új fürdőt építünk, hogy a kézmosás lehetősége minél közelebb kerüljön a bejárathoz.

virushelyzetesdivatafurdoszobaban 720

Ha jól átgondoljuk a családtagok és vendégek útvonalát a lakásba lépést követően, könnyen találunk olyan megoldást, amely megnyugtató lehet otthonunk nyugodt és békés használatára pandémiás helyzetben is. A fertőzésveszély csökkentése érdekében, ha van lehetőség a vizes helyiségek kialakításán, esetleg berendezésén változtatni, próbáljuk meg úgy szervezni a lakásba belépés útvonalát, hogy a kabátot, cipőt rögtön le tudjuk vetni, ha van szélfogó, akár már ott, és tegyük közvetlenül a bejárat környékére a korábban a vendégek számára fenntartott vizes helyiséget, benne a fertőtlenítéssel kapcsolatos eszközökkel. A csaptelepet, a kézmosószer-adagolót cseréljük érintésmentesre, és ha tudunk, szereljünk föl kéztörlőpapír-adagolót is.

virushelyzetesdivatafurdoszobaban 2
Praktikus szaniterek
Kézmosás terén továbbra is hódít a mosdószekrény és a tetején trónoló, pultra ültetett kerek vagy szögletes mosdókagyló, a mosdócsaptelep pedig fali kivitelben trendi. Számtalan helyütt a szekrény közepén a nagy bűzelzáró szinte teljesen elfoglalja az értelmesen használható helyet, pedig a mosdó szifonját nem kell közvetlenül a mosdó alá helyezni. Létezik olyan helytakarékos szifonmegoldás, amely egészen hátul, a falon helyezkedik el, ehhez azonban ügyelni kell arra, hogy a mosdószekrény fiókjai csak olyan mélyek legyenek, hogy mögöttük a szifon számára jusson még 5-7 cm hely a falig. Ez esetben a mosdó alatti szekrény úgy használható, mintha nem is lenne benne a lefolyó.
Hozzászoktunk, hogy a zuhanyokba nemcsak be-, de fel is kell lépni, ám a mai zuhanydivat szerint a fellépés már felejthető. A trend egyértelműen a padlószintbe süllyesztett zuhanytálca és az épített zuhanyzók. Amennyiben még az összefolyót sem akarjuk látni, arra is van megoldás, ilyenkor a zuhany lefolyója bekerül az oldalfalba, és szinte csak egy észrevétlen nyílás marad a fal sarkában, amely képes egy nagy vízmennyiségű zuhanyfej vizét is elvezetni. A csaptelepek viszont egyre inkább kikerülnek a falból, és harmonizálnak a fali mosdócsapteleppel. Az esőztető zuhanyfej és a kézi zuhany csövei is falon kívül díszelegnek, kicsit indusztriál hatást kölcsönözve a fürdőszobának. A zuhanykabinoknál az üvegből készült egyszerű szögletes formák vannak továbbra is előtérben, leginkább zuhanyajtó mellőzésével kiépítve. Egy ideje már fennáll, de 2020-ban is tendencia marad, hogy a vízvezeték-szerelés rézcsövei láthatóak maradnak, a kreatívak számra nagyszerű törülközőtartó, horgokkal további tárolás lehetőségét kínálva.

Újdonságok az illemhely körül
A vécétartályok már ötven éve készülnek falba süllyesztett kivitelben, s ennyi idő már bőven elegendő ahhoz, hogy megforduljon a divat. A legújabb irányzatok szerint ismét kijönnek a falból és láthatóvá válnak a tartályok, azonban az új, organikus formatervezésű modellek öblítőrendszere a pazarló vízfogyasztás helyett víztakarékos technológiával készül. Természetesen a ledvilágítás és az érintőgombok sem hiányozhatnak róla, kezelésüket háttérvilágítással ellátott érintésre vagy közelítésre érzékeny felületekkel tudjuk végezni, a beépített világítás színét pedig hangulatunktól függően változtathatjuk. A szagok eltüntetése terén is számos újítás van. A tartályok egy része közvetlen csészeelszívással rendelkezik, így a kellemetlen szagokat közvetlen a csészéből el tudjuk távolítani.
Van olyan fürdőszobai elszívó ventilátor is, amelynek van gyári csonkja a csészeelszívás számára. A tervezők gondoltak arra is, hogy felújítás esetén is lehessen ilyen elszívást használni, ebben az esetben az elszívott levegő egy aktívszén-szűrőn keresztülvezetve a nyomólap mögötti résen, szagtalanítva jut vissza a fürdőszobába.

virushelyzetesdivatafurdoszobaban 1
A luxusérzet szolgálatában
A ledek beköltöztek a fürdőszobákba is alacsony fogyasztásuk, csekély hőtermelésük, nagy fényerejük és változatos színük folytán, ezért a fürdőszoba világításának ma már csak a képzelet szab határt. A mennyezeten a csillogó ékkövek fényét idéző nagy lámpatestek divatosak, ugyanakkor azt is megfigyelhetjük, hogy az oldalfalon és mennyezeten áthaladó rejtett fénysávok lesznek a következő évek meghatározói a fürdőszobadivatnak. A tükrök ref lektorfénybe kerülnek, a háttérvilágítású megoldás idén is népszerű, akár ovális, akár szögletes formában, különösen, ha még páramentesítő funkcióval is rendelkezik. Divatos megoldás, ha a fürdőszoba központi fala – kiemelve a fürdőkádat – más anyagú vagy színű, mint a többi fal. Népszerű választás a márvány, a tégla, a mozaikcsempe, a természetes kő vagy fa, de akár a fekete színt is választhatjuk festésre, vagy a modernebb megjelenés érdekében tükröket is használhatunk.
A fürdőszobák az elmúlt évtizedben egyre inkább beköltöztek a hálószobákba, sok helyütt egy légtérbe vagy üvegfallal elválasztva, de gyakori az is, hogy egy mosdó kerül közvetlenül a hálótérbe. A szabadon álló kádak továbbra is a fürdőszoba klasszikusai, nem mennek ki a divatból. Ha nem is akarjuk a tisztálkodás helyét összekeverni a hálószoba intim zónájával, célszerű a fürdő méretét úgy megnövelni, hogy abban egy kényelmes fotel vagy egy asztal is beférjen. A modern fürdőszobák tehát személyre szabott nappali fürdőkké változtak, és a különböző technológiák minden eddiginél pihentetőbbé és kényelmesebbé teszik az élményt.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop