Az inverter és legfontosabb feladatai

Építtessünk télikertet!
A fürdőszoba és a konyha felújítási költségei
Az ingatlanok túlnyomó része felújításra szorul

Ha napelemes rendszer telepítését tervezzük, szinte bizonyosan találkoztunk már az inverter kifejezéssel. Mi ez a szerkezet, mi a fő feladata, milyen más funkciókkal rendelkezik, és milyen szempontok alapján kell kiválasztani az igényeinknek megfelelőt?

inverter a napelemes rendszer lelke

Nem túlzás azt állítani, hogy az inverter a napelemes rendszerek lelke, hiszen e nélkül nem tudnánk felhasználni a napelemek által összegyűjtött energiát. A napelemek ugyanis a fotovoltaikus hatás alapján, a nap fényét összegyűjtve egyenárammá (DC) alakítják azt, a közüzemi hálózatban – így háztartásainkban – azonban váltóáramot (AC) használunk. Az inverter legfőbb feladata tehát, hogy az egyenáramot a közüzemi hálózatnak megfelelő frekvenciájú és feszültségű váltakozó árammá alakítsa. Ezen túlmenően az inverter felelős az áram és a feszültség megfelelő szintjéért mind az egyenáramú, mind pedig a váltóáramú körben. A modern fejlesztéseknek és elektronikának köszönhetően ügyel a teljes rendszer hatékonyságára és a megtermelt villamos energia optimális hasznosítására is. Az ideális működéshez természetesen ügyelni kell a megfelelő inverter kiválasztására és beállítására is.

Inverterek napjainkban. A modern inverterek az áram átalakításán kívül az alábbi fontos feladatok ellátásáért is felelősek:

 • a napelemes rendszer biztonsági és védelmi funkciója
 • az áramtermelés optimalizációja
 • adatgyűjtés
 • távfelügyelet
 • a saját fogyasztók egy részének vezérlése.

A korszerű inverterek a korábbiakkal ellentétben többnyire kis méretűek, könnyen, gyorsan telepíthetők, és magas fokú megbízhatósággal bírnak. Ez utóbbit mi sem mutatja jobban, minthogy a gyártók jellemzően legalább 10 éves garanciát biztosítanak a készülékekre, amely – bizonyos típusok esetén – kiterjeszthető akár 25 évre is. A legtöbbjük passzívhűtéssel rendelkezik, amelynek segítségével csökkenthető a meghibásodások esélye, a wifi-kártyának és monitoring funkciónak köszönhetően pedig bármikor és bárhonnan részletes adatokat kaphatunk a rendszer működéséről és hatékonyságáról. A modern inverterek hatékonyságukat tekintve elérték a jelenleg lehetséges maximumot, amely 98 százalék körüli értéket jelent. Érdekes tény, hogy hatásfokuk sosem lesz 100 százalékos, mivel az energia egy része hőként elveszik.

mi alapján válasszunk invertert

Mi alapján válasszuk ki a megfelelő invertert? A napelemes rendszerbe leginkább illő inverter kiválasztását mindenképpen bízzuk szakemberekre, ám van néhány fontos információ, amellyel jó, ha tisztában vagyunk. Az invertereket többféle kategóriába sorolhatjuk, amelyeket mind figyelembe kell venni a megfelelő készülék kiválasztásakor. Az, hogy mikor van szükség egy vagy háromfázisú inverterre, két dologtól függ: az energiaigénytől és az ingatlan körülményeitől. Az utóbbi könnyen ellenőrizhető, elég, ha bepillantunk a villanyóraszekrénybe. Ha a nappali mérőnél három biztosíték van, akkor három fázisú inverter szükséges. Az energiaigénnyel összefüggő inverter fázisszám a tavalyi év áprilisa óta szabályozott: amennyiben 3-4 kW feletti teljesítményű rendszerre van szükségünk, akkor szintén csak 3 fázisú inverterben gondolkodhatunk, az ez alatti teljesítmény csak kisméretű háztartások és alacsony energiaigény esetén elegendő, mivel körülbelül 10500 forintos villanyszámlát válthatunk ki vele.

Tájolás és dőlésszög. Ennek akkor van jelentősége az inverter szempontjából, ha a napelemeket többféle tájolással és dőlésszöggel tervezi elhelyezni. Vannak olyan inverterek amelyek 1 vagy 2 munkapontosak míg, más típusok korlátlan mennyiségű tájolással és dőlésszöggel tervezhetőek.

Csatlakozási típus. Csatlakozási típus szempontjából három különböző típusú készüléket különböztethetünk meg: a közműhálózatra csatlakoztatható, a szigetüzemű, valamint a hibrid üzemmódú invertereket. Az elektromos hálózatra csatlakozó inverterek közvetlenül a közmű hálózatába táplálják be a megtermelt áramot, amit a háztartás szükség esetén visszakap. A szigetüzemű rendszerek saját akkumulátorra termelik az energiát, tehát teljesen függetlenek a közműhálózattól, a hibrid üzemmód értelemszerűen ezek kombinációja. Ebben az esetben az inverter az akkumulátorokat is feltölti, miközben a hálózatba táplálja be az átalakított áramot, ezzel áramszünet esetén segíti elkerülni az energiaellátás megszakadását.

Összegzés. Az inverterek legfőbb feladata a napelemek által megtermelt egyenáram váltóárammá alakítása. Emellett az eszközök számos más funkciót is ellátnak az áramtermelés optimalizálásától az adatgyűjtésen át a távfelügyeletig. A modern inverterek kis méretűek, könnyen telepíthetőek és segítségükkel bárhonnan, bármikor ellenőrizheti a rendszer működését akár a mobil készülékén is. A megfelelő inverter kiválasztásán múlik a rendszer hatékony működése, ezért kiválasztásához kérjük szakember segítségét.

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop