Angolkert udvarház

A zirci arborétum bejáratánál álló ódon épület ma szebb, mint fénykorában. Ligetes kertjében régi bútorok születnek újjá, hogy elfoglalják helyüket bent a házban, vagy vándorútra keljenek más otthonokba. Marinával, a kreatív bútorfestő tulajdonossal otthonában beszélgettünk.

angolkertudvarhaz 720

Az egész miliődből látszik az a tudatos választás, hogy éppen ebben a különleges vidéki épületben laksz. Mit tudsz az udvarház eredetéről? Hogy alakítottad ki saját igényeid szerint?
– A ház, amelyben élek, 270 éves! A Zirci Ciszterci Apátság épületegyütteséhez tartozott, első lakói apácák voltak. Az utolsó 90 évben a családunk tulajdona lett, így kisgyerekként itt laktam szüleimmel, és később is itt töltöttem az összes szünidőt a nagymamámnál. Sokat játszottunk az Angolkertben, vagyis az arborétumban. A nagyszüleim halála után az örökösök eladták, ám én visszavásároltam az ingatlant. A teljesen felújítás három évig tartott, majd a háznak én adtam az „Angolkert Udvarház” nevet.

– Enteriőrjeidben a saját felújítású bútorok aktív részesei a személyes hangulatnak. Hol találsz rá az új darabokra, milyen stílusokból válogatsz?
– Azt gondolom, hogy egy ház berendezése nagyban függ az épület hangulatától. Ez a részben boltíves, részben fagerendás épület szereti a kicsit romantikus-békebeli, vidéki hangulatú bútorokat. Persze egy kevés retró – a finomabb fajtából – még beilleszthető. A bútorok mindegyike egy hosszabb kutatómunka során került hozzám, itt szinte semmi sem új! Vannak olyanok, amikért háromszáz kilométert utaztam, de semmit nem vettem drágán, mert annak nincs semmi „sportértéke”! A darabokat újrahangoltam a helyiségek színe-hangulata alapján: az ónémet kétajtós szekrény megfeketedett lakkját egy hétig csiszoltam, és a faragások kis bronz waxot kaptak. A háló csinos nyírbetétes éjjeliszekrényét és fésülködőjét eredeti állapotban vettem egy idős nénitől. Mostanában retró bútorokat hangolok át színesre, geometriával. E stílus könnyedsége, a tűlábak sok lehetőséget adnak, jöhetnek a színek, és akár a meghökkentő kategória is megengedett.

– Mi indította el a „Marina Műhelye” online felület ötletét, az antik bútorok és tárgyak közösségi felújítását? Kiknek tartod offline kreatív foglalkozásaidat a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban?
– Több, mint négy éve foglalkozom a bútorfelújítással, tagja vagyok a hobbi bútorfestők csoportjának is. Egy véletlen szerencse folytán találkoztam Enikővel, az Annie Sloan festékek hazai forgalmazójával, és a termékbe egy csapásra beleszerettem. Először a család, a barátok, a szomszédok bútorfelújítása következett, csupán boldogságból… Közel száz lefestett tárgy után rengeteg tapasztalattal az Alkotó Energia országos pályázatán is díjat nyertem. saját közösségi oldalamra naponta teszek fel képeket a folyamatokról és a technikákról. A helyi alkotóház igazgatónője a házamban látta a munkáimat, és felvetette a bútorfestés oktatásának ötletét, kezdőknek. Túlvagyunk jó néhány alkalmon: sok bútor megszépült, sok öröm és barátság született!

– Mit jelent számodra a szabad alkotás? Miből inspirálódsz, amikor megtervezel egy bútorfelújítást?
– A szabad alkotás nálam nagyon fontos! Sosem kutatom a Pinterest oldalait ötletekért, senki művét nem másolom. Egy darabig csak ismerkedek a bútorral: nézem, gondolkodom, hogy mi állna neki jól? Aztán megjön az ötlet… van, amikor a nomád szőnyegem mintája kerül rá. Egyéni stencileket készítek egy-egy ajtóra vagy fiókra, és mindig három színnel dolgozom, legalább. Izgalmas technikákat használok, amiket gyakran magam fejlesztek ki. A bútorfelújításban tulajdonképpen maga a festés csak egy kis rész, leginkább a mérés, a színkeverés és a gondolkodás a lényeg… Azaz igazán összetett és szép feladat!

A retró stílus játékossága, geometriája, kopott bája foglalkoztatja mostanában a szenvedélyes bútorfestőt. Nemcsak otthonában láthatók e felújított darabok, de az általa működtetett „Marina Home” facebook oldalán is inspirálja követőit. Mindnyájan a hazai bútorfestő közösség népes táborához tartoznak, akik rendszeresen szerveznek workshopokat, találkozókat, és munkáikkal versengenek az Alkotó energia pályázatokon.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop