Albérlet kerekekkel

A 60 négyzetméteres lelakott lakás teljes felújítása során gyakorlatilag egy pillér és egy fal maradt a helyén, a szabálytalan alaprajzú helyiségek rendezetté váltak. Albérletről lévén szó, nem szállhattak el a költségek, de a minőségi munka és alapanyag elengedhetetlen volt.

alberletkerekekkel 720

Megbízónk ezúttal egy kedves, visszatérő ügyfelünk volt, maga is építőiparban dolgozó mérnök, akivel egy-egy munka során „versenyezni szoktunk”, kinek az alaprajza valósul meg. Minden megkeresésnél saját tervvel érkezik, majd elétárva ötletteinket, átbeszélve a lehetőségeket, hamar döntést hoz, hiszen kellő rálátása van egy-egy átalakítás költségeire. Elárulom, hogy eddig mi vezetünk az alaprajzversenyben, és nagyon szeretünk vele dolgozni, mert gyors döntéseket hoz, jó az ízlése, és hallgat ránk. Ezúttal egy viszonylag rossz állapotú lakás alaprajzát kellett teljesen áttervezni, korábbi beosztásait átszervezni, a lehetőségekhez mérten padlófűtéssel és dizájnradiátorokkal felújítani gépészetét, és kivétel nélkül minden helyiségben cserélni a burkolatot. A felújítás során gyakorlatilag egy pillér strangokkal, kéményekkel és egy fal maradt a helyén, de ezt is jobban áttörtük, hogy a szabálytalan alaprajzú helyiségek rendezettebbé váljanak. Így került a korábbi önálló konyha helyére plusz szoba, a konyha pedig részévé vált a nappali és étkező terének, tökéletes közösségi teret képezve a lakás napfényesebb oldalán.

Mivel albérletről van szó, nem szállhattunk el a költségekkel, de természetesen a minőségi alapanyagok és munka nagyon fontosak voltak ennél a projektnél is. Megbízónkkal hosszas egyeztetések után választottuk ki és rendeltük meg a különböző alapanyagokat, illetve a vinyl padló sem volt a legolcsóbb, de cserébe kíméletlenül bírja a strapát, így mindenképpen jó befektetésnek bizonyult. A lakásba csak néhány korábbi bútor került be – kanapé, sötétbarna ágy és hálószobai tükör – és egy barna nappali polcrendszer, Utóbbit ügyfelemmel viccesen csak Mr. Wengének neveztünk, ennek színéhez kellett igazodnunk, ez azonban nem okozott problémát. A munka során a teljes folyamatot végigkísértem szinte a legelejétől, miután a végleges alaprajzi verziót kiválasztottuk. Bár a tökéletes alaprajz megálmodása sem egyszerű, a legnehezebb mégis a vállalkozók mozgósítása és egy megfelelő szintű minőség kicsikarása volt. Több év rossz tapasztalata szerint napjainkban műszaki és szakmai felügyelet nélkül sokszor reménytelen küldetés egy-egy lakás teljes körű átalakítása és felújítása.

A lakás bérlői imádják a közösségi teret, ahol nagy főzéseket csapnak, mellettük pedig a falon állandóan szemük előtt van kedvenc biciklijük. Ahogy a bérlő viccesen megfogalmazta, ha a garázs is az emeleti lakásban lenne, akkor az autó is velük aludna, így viszont csak néhány autóalkatrész díszíti kedves bútorukat, Mr. Wengét.

  

A hna design studio csapatában főként belsőépítészként és színszakértőként tevékenykedem. Szívemen viselem az ergonomikus, családra szabott otthonok tervezését, az újrahasznosítást, no és legfőképpen a harmóniát.

alberletkerekekkel portre

Hujber Nagy Aletta
építész, belsőépítész


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop