Alacsonyabb fogyasztás kőzetgyapot hőszigeteléssel!

Európában a háztartások az összes felhasznált energia kb. 40 százalékát fogyasztják el, ezzel megelőzve az ipari energiafelhasználás mértékét is. Emiatt kiemelten fontos az egyes háztartások energiaigényének csökkentése, minél inkább takarékos, ökonomikus épületek és otthonok megteremtése, legyen szó új építésű ingatlanokról vagy régebbiek felújításról.

Erre irányuló törekvés eredménye az energetikai auditot követő ún. Energetikai tanúsítvány létrehozása, amely a vizsgált építmény energiafogyasztását és annak mértékét mutatja. Az audit eredményeképpen az épület egy energetikai besorolást kap, mely „AA++”-tól „JJ”-ig terjedhet. Minél előrébb van egy energiaosztály az ABC-ben, annál energiahatékonyabb az adott épület, lakás, otthon vagy irodaház. Érdemes megjegyezni, hogy 2022 júliusától már legalább közel nulla energiaigényű épületek építhetők, vagyis egy új építésű háznak el kell érnie a legalább „BB” energetikai besorolást.

Az energetikai besorolás meghatározásakor többek között figyelembe veszik az épület fűtésére fordított energiafogyasztás szintjét. Ennek mértéke az épületek megfelelő hőszigetelésével jelentősen csökkenthető: az épület homlokzatának hőszigetelése kb. 30 százalékos, a tetőterének hőszigetelése kb. 20 százalékos energiamegtakarítást jelent. Egy fűtött és megfelelően hőszigetelt épület helyiségeiben a hőszigeteléssel csökken az energiafelhasználás, nem szökik ki a fűtött levegő, a falak felmelegednek, emiatt komfortos belső lakóklíma alakul ki, a csökkenő energiafelhasználás pedig javítja az épület energetikai besorolását! Fontos, hogy nem csak új építésű ingatlanokat lehet szigetelni, természetesen mód van régebbi épületek utólagos szigetelésére is!

Kérdés persze, hogy milyen anyaggal szigeteljünk. Az épületek hőszigetelésére ideális anyag a ROCKWOOL kőzetgyapot, hiszen természetes alapanyagú (bazaltkő) termék, tűzálló és a tűzterjedést gátló anyag. Emellett kiváló hangszigetelő is egyben, legyen szó akár a nem kívánt külső zajok (forgalom zaja), de akár az épületen belül fellépő hangok (szomszédból átszűrődő hanghatások) csillapításáról. A kőzetgyapot páraáteresztő képességének köszönhetően minimalizálható a penészesedés, gombásodás veszélye, ezzel egészséges lakóklíma biztosítható. A kőzetgyapot továbbá rendkívül tartós anyag, még hosszú évtizedek múltán is megőrzi alakját, méretét és kiváló hőszigetelő képességét.

Amennyiben az a szempont is fontos számunkra, hogy a jövő generációinak élhető bolygót hagyjunk hátra, ideális választás a kőzetgyapot, ami maga a fenntarthatóság. A kőzetgyapot ugyanis több százszor annyi energiát takarít meg „működése” során, mint amennyibe előállítása került. A kőzetgyapot-szigetelés továbbá hozzájárul az épületek károsanyag-kibocsátásának csökkentéséhez, ezáltal a klímavédelmi célok teljesítéséhez, és globális méretekben az éghajlatváltozás visszaszorításában is szerepet játszik. Végül, de nem utolsósorban a termék nem tartalmaz semmilyen, az egészségre ártalmas anyagot.

www.rockwool.com/hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop