Fagyasztószekrény vagy fagyasztóláda?

Ha nagyobb mennyiségű élelmiszert szeretnénk tárolni, mindenképpen szükségünk lesz egy fagyasztószekrényre vagy egy fagyasztóládára. Felvetődik a kérdés, hogy milyen esetben melyiket érdemes választanunk…

fagyasztószekrenyvagyfagyasztolada 720

Döntésünket gyakran a rendelkezésre álló szabad terület határozza meg, a fagyasztóládák ugyanis nagyobb alapterületet követelnek, míg a szekrények felfelé terjeszkednek. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy a ládák akár extra méretű kivitelben is megvásárolhatók. A lakossági felhasználásra szánt legnagyobb fagyasztóládák tárolókapacitása 500 liter körüli, míg a legnagyobb fagyasztószekrényeké csak 300-350 liter. Akármelyik típus mellett döntünk, figyelmet kell fordítanunk az elhelyezésre. Fontos, hogy a működés közben keletkező hőmennyiség távozhasson a készülékből, ezért legalább 6-8 centiméteres hézagot kell hagynunk a fal síkja és a készülék között. Figyeljünk arra is, hogy a fagyasztót oly módon helyezzük el, hogy magát a készüléket ne melegíthesse semmilyen hőforrás; sem konyhai tűzhely, sem fűtőtest, sem hővezeték.

Mégis: láda vagy szekrény?
Erre a kérdésre sajnos nincs egyértelmű válasz; mindkét típus rendelkezik egy-egy megkérdőjelezhetetlen előnyös tulajdonsággal, ami miatt ideális választást jelenthet, magunknak kell eldöntenünk, melyik tulajdonság a fontosabb számunkra.
A tárolókapacitás mindenképpen a fagyasztóláda mellett szól, kialakításának köszönhetően azonos űrtartalom esetén hozzávetőlegesen 15-20 százalékkal több élelmiszer tárolására alkalmas. Ennek persze ára van, hiszen az egymásra halmozott élelmiszerek miatt előfordulhat, hogy a keresett csomag alulra kerül… és nincs más megoldás, át kell túrni az egész rakást, ami nem igazán kellemes. Ezzel szemben a fagyasztószekrény a hűtőszekrényhez hasonlóan használható, jól átlátható, könnyedén megtalálhatjuk benne a keresett csomagokat, a rekeszeknek és polcoknak köszönhetően sokkal egyszerűbben szortírozhatjuk a tárolt élelmiszereket.

Amiről még beszélni kell…
Akármelyik típus mellett döntünk, néhány tulajdonságra mindenképpen figyelmet kell fordítanunk. Nem mehetünk el szó nélkül az energiatakarékosság kérdése mellett sem. Ahogyan más háztartási gépeknél megszoktuk, minél több plusz jel sorakozik az „A” betű mögött, annál több villamos energiát takaríthatunk meg. Érdemes szem előtt tartani, hogy az A+++ energiaosztályba sorolt készülékek akár 30-40 százalékkal kevesebb energiát igényelnek kevésbé korszerű társaikhoz képest, viszont arról se feledkezzünk meg, hogy az energiaköltségeket jelentős mértékben befolyásolja az elhelyezés módja, illetve az ajtónyitások gyakorisága.
Az energiahasználatot némileg megnöveli az úgynevezett NoFrost technológia, viszont az ilyen rendszerű készülékeknél nem kell leolvasztással foglalkozni, ami fontos kényelmi szempont, ráadásul a visszafagyasztás energiaigényét is megspóroljuk.
A fagyasztók esetén találkozhatunk az úgynevezett fagyasztási teljesítménnyel is. Ez a tulajdonság azt mutatja, hogy a készülék milyen mennyiségű élelmiszert képes 24 óra alatt megfelelő minőségben lefagyasztani. A legkisebb méretekkel rendelkező fagyasztókészülékek rendszerint 8-10 kg élelmet képesek lefagyasztani, a nagyobbak ennél nagyobb fagyasztási teljesítménnyel rendelkeznek.
Szintén fontos tulajdonság lehet az úgynevezett visszamelegedési idő. Ez az az idő, amíg a készülék áramellátás nélkül fagyott állapotban képes tartani a korábban teljesen megfagyott élelmiszereket. Az átlagos fagyasztószekrényektől 20-25 órát, a fagyasztóládáktól 30-55 órát várhatunk el.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop