Digitális megoldások a kivitelezésben

Versenyben a CREATON tetők
Hogyan tartsunk állatot az otthonunkban?
Zümmög a gépház?

Napjainkban már a digitális megoldások formálják az építőipart, ezért mindenhonnan azt lehet hallani és olvasni, hogy a közeljövőben a BIM szoftver jelentősége fokozatosan megnő.

digitalismegoldasokakivit 720

A Xella csoport pár éve már részese ennek az online világnak, oly annyira, hogy a Kölnben megrendezésre került „DigitalBau 2020” kiállítás középponti témája, a rendszerhez tartózó újdonságok bemutatása volt.
digitalismegoldasokakivit 1
Building Information Modeling (BIM)
A BIM lehetővé teszi az építési projektek gyorsabb, költséghatékonyabb tervezését és határidőn belüli megvalósítását. A BIM az épületek tervezési és kivitelezési folyamatainak átfogó digitális modellek segítségével történő szimulációját és optimalizálását jelenti. A projekt modellje a megvalósítás előtt digitálisan épül fel, a részletes épületmodell minden fontos információt tartalmazza, ami a tervezési folyamat során szükséges a résztvevők számára.

A Xella csoport építési rendszerei, fal- és födémszerkezetei, falazó anyagai valamint hőszigetelő lapjai kiválóan alkalmazhatók különböző épülettípusok megvalósításához. A BIMobject rendszerben minden megtalálható a teljes rendszerpalettával kapcsolatosan. A geometriai és műszaki adatok mellett a BIMobject kiegészítő tudnivalókkal is ellátja a termékeket, így az épületelemhez tartozó összes lényeges információ egy pillanat alatt elérhetővé válik.

Tervezz, mielőtt építesz
A Xella csoport új digitális szolgáltatása a blue.sprint, amely már az elejétől fogva megkönnyíti, gyorsabbá és költséghatékonyabbá teszi az építési folyamatot. A projektkonzultáció és a tervezési szolgáltatás segítséget nyújt az anyagkiválasztás optimalizálásában, a digitális termékadatbázis létrehozásában és a megrendelés folyamatos nyomon követésében egyaránt.
Sőt, a vállalatcsoport még egy lépéssel tovább haladt, a versenytársaihoz képest. A Xella legújabb digitális, kivitelezést segítő eszköz a Hololens, mellyel egy „kevert valóságot” hozunk létre az építkezésen. A program a digitális adatokat egy VR szemüvegre továbbítja, mellyel a kőműves az építési helyszínen a virtuális valóságot látja. Leegyszerűsítve, a megépítendő szerkezetek helye kitűzés nélkül is látható, így azok biztosan a pontos helyükre kerülnek, ami azt eredményezi, hogy a kitűzési hibák megszűnnek. Biztosítja a pontos kivitelezést, adatokat nyújt a következő munkamenetről és közelebb visz bennünket ahhoz, hogy valóra váljon egy papírmentes építkezés.

digitalismegoldasokakivit 2

Értéknövelés egy szempillantás alatt – Digitális tervezés
Számos építési projekt során bebizonyosodott, hogy a szakszerű kivitelezés leghatékonyabb módszere, ha kezdettől fogva – a tervezési fázistól, a gyártáson át a megvalósulásig – szorosan együtt működnek a termékgyártó vállalatok a tervezőkkel. A digitális tervezéssel az anyagoptimalizálás, a költségcsökkentés és időmegtakarítás olyan további tényezők, mellyel a sikeres befejezés garantálható.

digitalismegoldasokakivit 3

A Xella csoport jelentősebb BIM projektjei
Afrika, Angola – Lakópark
Belgium, Brüsszel – Tivoli Green City
Nagy-Britannia, Tonbridge – Társasház
Hollandia, Hornehoof in Weert – Apartman ház
Hollandia, Oostflank in Wijchen – Apartman ház
Németország, Marissa/ Dümmer See – Üdülőpark

Bővebb információ:
https://www.xella.com/de/docs/bluesprint_flyer_interactive_EN.pdf

 

 

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

2
  2
  Az Ön Kosara
  Éves előfizetés
  2 X 5600 Ft = 11200 Ft
  Fél éves előfizetés
  2 X 2800 Ft = 5600 Ft