Látványos homlokzati kiegészítők

A mai családi házakra nagy általánosságban a minimalista dizájn jellemző, amely a modern kor ízlésének hozadéka, ám részben a kivitelezők hibája is: a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban letudni a feladatot. Márpedig létezik számos látványos és gyakran hasznos kiegészítő, amelyekkel magasabbra emelhetjük ingatlanjaink értékét.

latvanyoshomlokzatikeig 720

Rengeteg családi ház úgy épül fel, hogy tulajdonosaik nincsenek tisztában azzal, hogy a homlokzati megoldások napjainkban is megannyi kiegészítővel dobhatók fel. A stukkók, díszkövek, vakolható zsaluzia, egyedi festés gyakran nemcsak az esztétikai értéket, de az ingatlan más tulajdonságait is jelentősen megemelik.

Stukkók
Néhány évtizeddel ezelőtt szinte elképzelhetetlen volt, hogy egy ház stukkók nélkül épüljön fel. Volt időszak, amikor nemcsak a kisebb lakóépületeket, dea nagyobb, többszintes ingatlanokat is gazdagon feldíszítették ilyen elemekkel, amelyeket akkoriban igazi művészetnek tekintettek. Minden építőbrigádban külön mesteremberek foglalkoztak azzal, hogy a homlokzati stukkók egyedivé és látványossá tegyék a lakások megjelenését. Ezek a stukkók annakidején masszív építőanyagokból készültek, méghozzá többnyire sablonokkal és magas szilárdsággal társulva, aminek jóvoltából sok helyen – például Budapest régi épületein szinte kivétel nélkül – még ma is gyönyörködhetünk bennük.
Ezek a stukkók a modern építőiparban is megtalálhatók, azonban mégis nagyon kevesen foglalkoznak azzal, hogy ilyesmit alakítsanak ki a homlokzatokon. Ennek oka leginkább abban keresendő, hogy a hagyományos megoldások nagyon költségesek és időigényesek, holott már léteznek, rendszerint festhető polisztirolból készült stukkóelemek is. Ezeket lehetőségünk van utólag is alkalmazni otthonainkon, nagy előnyük pedig, hogy szinte bármilyen méretben elérhetők, nagyon egyszerűen vághatók, illeszthetők és ragaszthatók. Egyszóval nem kell szakembernek sem lennünk ahhoz, hogy alkalmazni tudjuk őket a nyílászzárók körül vagy a sarkokon. Utóbbi esetben egyébiránt a hőszigetelést is támogathatjuk velük, hiszen köztudott, hogy az épületek sarkai általában a legjelentősebb hőhidak a homlokzaton, így kijár nekik némi támogatás.

Díszkő
A díszkő a stukkóhoz hasonló megoldás, amely a modern építőipar egyik hozadéka. Noha sok-sok évtizeddel ezelőtt is alkalmazták már őket, de akkor még valódi, vésett és faragott sziklákból álltak, amelyekből nehéz volt igazán látványos eredményt kihozni. Segítségükkel azonban nagyon fel lehetett dobni egy ház megjelenését, különösen a lábazatot, a teraszokat vagy éppen az oszlopszerű elemeket. Ma már erre is van egy hatékonyabb, olcsóbb és könnyebben dolgozható alternatíva is.
Korunk díszkövei ugyanis valamilyen festett polisztirolból vagy egyéb, könnyed alapanyagból állnak, tehát a stukkóhoz hasonlóan egyszerűen vághatók, méretezhetők és ragaszthatók, noha az illesztések miatt rögzítésüket nem árt inkább szakemberre bízni. Kaphatók kisebb darabokban, de tömbös kiszerelésben is, amelyekkel gyorsan lehet haladni, és nagy előnyük, hogy utólagos alkalmazásuk egyaránt megoldható kész homlokzaton is.

Vakolható tokos zsaluzia
Szintén ideális lehet a homlokzat megszépítésére egy vakolható tokos zsaluzia, amely nagyobb beruházás ugyan, de cserébe nem csak a ház esztétikai értékét növelhetjük vele. Ezzel az árnyékolástechnikai eszközzel mindig érdemes előre számolni, hiszen vakolható jellegéből fakadóan kizárólag építkezéskor lehet beépíteni a nyílászárókhoz. Cserébe azonban a tokszerkezet teljes egészében eltakarható, szigetelhető, így végül egy rendkívül letisztult, modern, ámde mégis esztétikus megoldást kapunk, amit a zsaluziák speciális kialakítása, a színezhető lamellák még magasabb szintre emelnek.
Egy jól megválasztott és igényesen kialakított vakolható tokos zsaluzia a homlokzat egyik központi díszítőelemévé válhat, miközben rengeteg extra funkcióval segítheti a komfortot. Példának okáért hozzájárul a lakás téli-nyári hőszigeteléséhez, növeli a zajszigetelést, és miközben a magánéletünk maximális protekciót kaphat tőle, még a vagyonvédelemben játszott szerepe sem elhanyagolható. Ma már kérhető motorizált kivitelben, sőt, automatizálásuk egyaránt megoldható, így egy okosotthon rendszeréhez is könnyedén csatlakoztathatók.

Egyedi festés
Főként az alpesi országokban óriási divat volt korábban a homlokzatok egyedi festése, ami azt jelentette, hogy egy igazi művészeti alkotás, egy komplett festmény kapott helyet a lakás frontján. Ez a megoldás hazánkban nem terjedt el, de elvétve belefuthatunk egyedi festésekbe, amelyek elképesztő mértékben képesek feldobni egy ház megjelenését. Nem kell óriási festményekre gondolni, egy, a családra jellemző ábra, egy tájkép, netán valamilyen kreatív megoldás egyaránt sokat segít abban, hogy házunkat nemcsak egyedivé, de mindemellett eredetivé is tegye.
Fontos ugyanakkor, hogy mindig bízzuk profira ezt a munkát! A homlokzat egyedi festéséhez megfelelő alapanyagokra, kellő alapozásra és időjárásálló festékekre van szükség, hiszen az eső, a nedvesség, a napsugárzás könnyen elmoshatja vagy elszínezheti a végeredményt, amivel éppen az ellenkező hatást érhetjük el. Egy ilyen egyedi festés kifejezetten drága, cserébe azonban olyan egyedi díszítőelemet kap házunk, amihez fogható garantáltan nincs sehol az egész világon.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop