Akadályozzuk meg a kéretlen alvótársakat!

Az ember alapvető igénye a tisztaságra nemcsak abban mutatkozik meg, hogy hetente ágyneműt cserél, hanem abban is, hogy tisztán tartja ágyának belsejét is. A legtöbb ember nem is gondol bele abba, hogy milyen élőlények is élhetnek a matracokban!

akadalyozzukmegakeretlenalvo 720

Bármilyen bonyolultnak hangzik a gyakori tisztítás, néhány egyszerű trükkel könnyedén tisztává varázsolhatjuk a matracot. Először is fontos tisztáznunk, hogy miféle élőlényekkel is osztjuk meg az alvóhelyünket. Leggyakrabban atkák, de akár bolhák és ágyi poloskák is előfordulhatnak benne, ugyanis utóbbi a vezetékek mentén könnyen bejuthat otthonunkba.t Az atka „csak” allergiát okoz az arra fogékonyaknál, a bolhának és az ágyi poloskának csípése azonban rendkívül fájó, viszkető (gyakran még a bőrgyógyászok is csak találgatnak, hogy milyen csípést is látnak).

Mint már említettük, az atka alapjáraton veszélytelen, hiszen nem csíp, és az emberi bőr elhalt darabkáival táplálkozik, a bolhák és ágyi poloskák azonban vérszívók. A bolha jellegzetessége, hogy általában az alsó végtagon csíp, míg ha egymás mellett két-három ugyanolyan csípést tapasztalunk reggelre, akkor jó esély van arra, hogy egy csapat ágyi poloskával osztjuk meg hálószobánkat.

Ennek természetesen nem kell így lennie, vannak ellene kifejezetten hatásos gyógymódok. Az első, hogy elővigyázatosak vagyunk: nem viszünk be idegen, használt bútort, ruhaneműt a lakásunkba úgy, hogy előtte ne menne át egy alapos mosáson. Ugyanígy hatásos, ha heti rendszerességgel takarítjuk, porszívózzuk matracunkat és az ágytakarót is, és lehetőleg az ágyneműket is. Utóbbiakat a lehető legmagasabb hőmérsékleten mossuk ki, amit még az ágynemű károsodás nélkül elbír, majd lehetőleg szabad levegőn hagyjuk megszáradni. Hatásos módszer, ha erős mínuszos időjárás mellett hosszabb időre kitesszük a levegőre az ágyneműt (akinek módja van rá, lefagyasztja egy pár órára és utána mossa), mert a fagy elpusztítja a kéretlen vendégeket.

A matrac ebben az esetben más kérdés, hiszen se a mosógépbe, se a fagyasztóba nem fér be. Ilyenkor hatásos az illóolajok és akár a szódabikarbóna alkalmazása a matrac tisztítására. Az utóbbi igazi csodaszer, ami rendkívül változatos felhasználási módokkal rendelkezik. Szórjunk 3-4 maréknyi szódabikarbónát az ágyra, egyengessük el, majd hagyjuk hatni egy fél napon át, hogy bejusson a felső réteg alá. Ezt követően porszívózzuk ki alaposan a matracot, ismételjük meg másnap is, a tökéletes hatás kedvéért. Illóolajok tekintetében a narancs és a teafa a leghatásosabb, mivel erős illatuknak hála az élősködők hamar kereket oldanak.

Amennyiben matraccserében gondolkodunk, érdemes felkeresni a Nonstop Bútor webáruházat, számos remek matraccal segítheti nyugodt pihenésünket.

 

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop