A tetőtér beépítése és hőszigetelése

Az utóbbi időkben sok családi otthonban jelent meg az igény kisebb, elkülönülésre alkalmas privát terek kialakítására. Bővül a család, vagy csak nőnek a gyerekek, és külön szobát igényelnek? Jól jönne egy vendégháló, vagy a covid járvány óta gyakorivá váló otthoni távmunkához kell egy zavartalan hely a házban? Talán elérkezett a pillanat felmenni a padlásra, körbenézni a tetőtérben, és elgondolkodni a beépítésén.

rockwool-tetoter-beepitese

A padlástér ilyetén hasznosítása ingatlanunk hasznos alapterületének növelésére a legésszerűbb és legkisebb költséggel járó megoldás. Úgyhogy irány a tetőtér! Mi legyen ott: gyerekszoba, dolgozó, egy további fürdő- vagy vendégszoba? Egy szempontból végül is mindegy – bármilyen szerepet is szánunk a tetőtérnek, annak megfelelő hőszigeteléséről gondoskodni kell. Ne felejtsük, hogy a tetőtér hőszigetelésével akár a fűtési költségeink 20 százalékát is megtakaríthatjuk! Ezen felül a tetőfelület szigetelésével biztosítható a padlástér téli időszakban is kellemes hőmérséklete, a nyári forróságban pedig a viszonylag hűvös lakóklíma. Hogy ezt az állapotot elérjük, célszerű kőzetgyapot hőszigetelő- anyagot választani.

A ferdetetők hőszigetelésének tipikus módja a szarufák közötti és alatti hőszigetelés. A ROCKWOOL a szarufák közé a DELTAROCK, a szarufák alá a hőhídmentesség megteremtése érdekében az AIRROCK LD SUPER kőzetgyapot szigetelőlemezeket ajánlja. Mivel a DELTATOCK szigetelés gyárilag átlósan, derékszögű háromszög alakra vágott kőzetgyapot-lemez, a sarkok levágásával bármilyen 50 és 100 cm közötti szarufaköz-távolság gazdaságosan kitölthető. Ezen felül házilagosan, különösebb építőipari szakismeret nélkül beépíthető a szigetelés, amely külön rögzítést sem igényel. További lehetőség a szarufák feletti hőszigetelés, amelyre akkor kerül sor, ha a felújítás kiterjed a teljes tetőszerkezetre (pl. cserepek cseréjére), vagy a családi ház új építésű vagy ha mindenképpen szeretnénk elkerülni a tetőtér belső terének csökkenését. Ilyen esetekre javasoljuk a HARDROCK MAX kőzetgyapot-lemez alkalmazását.

Érdemes szót ejteni a tetőtérfödém hőszigeteléséről is. Amennyiben a tetőtér nincs beépítve, az alsóbb szintek kellemes lakóklímájának megteremtéséhez elengedhetetlen a padlásfödém megfelelő hőszigetelése. Ugyanakkor érdemes a padlásfödémet beépített tetőtér esetén is szigetelni annak érdekében, hogy a két szint közötti hangszigetelést biztosítsuk. Erre a célra javasolt kőzetgyapot termékek: AIRROCK LD SUPER, MULTIROCK SUPER.

Fontos továbbá, hogy a ferde tetőfelület páraáteresztő hőszigeteléssel rendelkezzen, hiszen a minimális hőveszteségre való törekvés mellett fontos cél a szigetelésen belüli és a tető alatti páralecsapódás elkerülése. A páralecsapódás ellen megfelelő vastagságú (minimum 200 mm) szigetelőanyagot, légmentes párazáró rendszert kell alkalmazni (a tető belső felületén), valamint páraáteresztő, víz- és szélzáró fóliát (a tető külső részén). Ez azért fontos, mert ha a házban képződő pára a hideg tetővel találkozik, de távozni nem tud, a nedvesség kicsapódása akár rövid távon is penészesedést, valamint rossz hőérzetet okozhat.

A ROCKWOOL kőzetgyapot nemcsak kiváló hőszigetelő, de tűzálló és a tűzterjedést gátló, ezen túlmenően elsőrangú hangszigetelő is. Alapanyaga természetes bazaltkő, rendkívül tartós, alakját, méretét és kiváló tulajdonságait hosszú évtizedekig megtartja, karbantartás nélkül. Kőzetgyapottal hőszigetelni továbbá maga a fenntarthatóság, hiszen több százszor annyi energiát tart meg, mint amennyibe előállítása került. A hőszigeteléssel csökkenthető az épületek károsanyag-kibocsátása is, ami globális méretben hozzájárul a klímavédelmi célok eléréséhez.

www.rockwool.com/hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop