A természetes lakóklíma titka…

Bioszappan, ökopark, bioételek és ökoház…. Az utóbbi években újabb és újabb fogalmakkal kell megbarátkoznunk, hiszen manapság az egyik legdivatosabb téma az egészség és a természetes anyagok újbóli felfedezése, illetve használata. De vajon, hogyan hat a közérzetünkre, egészégünkre és a teljesítőképességünkre az az épített környezet, amelyben életünk legnagyobb részét töltjük?

Az előzőekben feltett kérdések már hosszú évek óta meghatározzák a Baumit termékfejlesztési koncepcióját. A VIVA kutatópark létrehozásával a Baumit Európa legnagyobb, az építőanyagok összehasonlítását célzó kutatási projektjét kezdte meg azért, hogy a különböző építőanyagokat és azok kombinációit az egészségre gyakorolt hatásuk szempontjából hasonlíthassa össze. A mérési adatok elemzését és az abból levonható következtetések összeállítását olyan elismert külső vizsgáló intézetek végzik, mint például az Osztrák Épületbiológiai és Építésökológiai Intézet (IBO), az FH Burgenland és a Bécsi Orvosi Egyetem. Az eddig megismert eredmények alapján kijelenthetjük, hogy lakókörnyezetünket csak akkor tehetjük valóban egészségesebbé, ha pontosan tudjuk, hogy a felhasznált építőanyagok milyen hatással vannak az életminőségünkre.

Mivel egy átlagos, városi ember az élete 90 százalékát zárt térben tölti, ezért különösen fontos, hogy olyan anyagokat válasszunk a lakóterek határoló szerkezeteihez, amelyek mentesek az egészségre káros szennyező anyagoktól, ásványi alapúak és jó páraáteresztők. A Baumit kutatásainak fókuszában hosszú évek óta az ilyen, az egészséges beltéri levegőt biztosító anyagok fejlesztése áll.

A lakóklímát döntően befolyásoló tényezők közül az egyik legfontosabb a megfelelő páraszabályozás. A mész kötőanyagú vakolatok (Baumit Klíma termékcsalád) külső 1-2 cm-es mélységükben képesek arra, hogy a helyiségben időnként jelentkező többlet-páramennyiséget felvegyék és raktározzák, majd szárazabb összetételű levegő esetén az elraktározott páramennyiséget ismét leadják a belső tér felé.

Az egészséges levegővel kapcsolatban csak az utóbbi években kezdtek a kutatók a levegőben található ionok egészségre és a közérzetre gyakorolt hatásáról beszélni. Pedig már régóta köztudott, hogy a pozitív töltésű ionok, amelyek elsősorban a városi levegőben találhatók meg, hosszú távon levertséget, fáradságot okoznak. A negatív töltésűek viszont – melyek koncentrációja az erdőkben és a vízesések közelében igazán magas – megkötik a levegőben található port és a polleneket. A 2021-es év újdonsága a Baumit Ionit rendszer, amely két, páraszabályozó hatású glettből (IonitFinish és IonitFino) és egy beltéri festékből (IonitColor) áll, mely speciális összetételénél fogva tartósan képes növelni az egészségre jótékony hatású ionok számát a levegőben – ezáltal tartósan hozzájárul a jó közérzet biztosításához a belső terekben.

Nem mindegy tehát, hogy miből építjük fel otthonunkat, milyen megoldásokat és anyagokat választunk. Kis odafigyeléssel azonban sokat tehetünk azért, hogy a lakótereinket határoló szerkezetek az egészséget, a természetes lakóklímát – és így a komfortérzetünket biztosítsák.

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop