Itt a fűtési szezon és a szén-monoxid elleni védekezés

Kapcsolat a jó közérzethez – Uponor Smatrix Pulse
Hőszigetelés hely- és költségtakarékosan
Gyönyörű pázsit, kertészkedés nélkül?

A téli hónapokban szinte naponta halljuk, látjuk a szén-monoxid mérgezéssel kapcsolatos híreket. Többségünk tisztában is van a problémával, mégis kevesen gondoskodunk megfelelően családunk védelméről. A kémények és fűtőkészülékek rendszeres karbantartása mellett továbbra is a legfontosabb védelem a megfelelő tanúsítványokkal rendelkező szén-monoxid vészjelző telepítése!

Itt a fűtési szezon és a szén-monoxid elleni védekezés

A szén-monoxidról röviden

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, íztelen, erősen mérgező gáz, amit belélegezve az élő szervezet oxigénhiányos állapotba kerülhet, és szélsőséges esetben akár halálos mértékű is lehet. Ezért néma gyilkosnak is nevezik, hiszen nem látjuk, nem érezzük jelenlétét a levegőben. A mérgezés bárkivel, bármilyen zárt térben megtörténhet, ráadásul a kezdeti tünetei hasonlítanak az influenza tüneteihez, könnyű összetéveszteni vele.

Veszélyforrások

Szén-monoxid mindenhol keletkezhet, ahol valamilyen égési folyamat zajlik. Szinte minden háztartásban vannak olyan eszközök, amelyek használata során keletkezhet szén-monoxid és okozhatnak problémát. Ilyenek például: a vízmelegítő, a kémény, egy tüzelőberendezés, a zárt térben főző- sütő berendezés, a konyhai főzőlap, a gáz vagy olaj tüzelésű hősugárzók, a garázsban keletkezett kipufogógáz. Az sem véd meg a szén-monoxid mérgezés veszélyétől, ha a mi kazánunk rendszeresen karbantartott, vagy éppen zárt égésterű. Még ilyenkor is történhet baj, szerelési hiba, emberi mulasztás miatt, de olyan esetek is voltak már, ahol a szomszédból érkezett a „néma gyilkos” támadása.

A mérgezés tünetei

A szén-monoxid az emberi szervezetben felhalmozódva okozhat akár végzetes mérgezést is, kis mennyiségben azonban hosszú távon is elviselhető a jelenléte. Az enyhe szén-monoxid mérgezés leggyakoribb tünetei: a fejfájás, a hányinger és hasi fájdalmak, az émelygés, a szédülés, az egyensúlyvesztés. Minél tovább lélegezzük be a szén-monoxidot, annál erősebbek lesznek a tünetek: egyensúlyvesztés, látászavar, memóriazavar, végül akár eszméletvesztés.

Hogyan védekezzünk?

A szén-monoxid-mérgezés megelőzésére javasolt a szén-monoxid-vészjelző telepítése. Egy megfelelően működő és megfelelő helyre felszerelt vészjelzővel még azelőtt értesülünk a szén-monoxid jelenlétéről, hogy az bármilyen egészségügyi tüneteket okozna. Vásárlás előtt érdemes körülnézni, szakember tanácsát kérni, mert számos termékről bebizonyosodott, hogy nem felel meg a vonatkozó szabványnak.
A legtöbb szén-monoxid-mérgezéssel kapcsolatos baleset mögött a nem megfelelően üzemeltetett, karbantartott tüzelőberendezés áll, gondoskodjunk tehát tüzelőberendezésünk rendszeres karbantartásáról, kerüljük a tüzelőberendezések házilagos beépítését, javítását, cseréjét, az ilyen munkálatokat mindig bízzuk szakemberre! Fontos az égéstermék elvezetése is, legyen a kéményseprő szívesen látott vendég az éves ellenőrzés során, fogadjuk meg a tanácsait. Az égéshez szükséges oxigénellátás hiánya is okozhat problémát, gondoskodjunk mindig a megfelelő levegő utánpótlásról!

Milyen vészjelzőt válasszak?

A Resideo által forgalmazott Honeywell XC70, XC100 és XC100D szén-monoxid-vészjelző készülékek már évek óta a piac legjobbjai között vannak a kéményseprők, a katasztrófavédelem és tűzoltóság szakembereinek ajánlásával. 2022 szeptemberétől már kapható az új Honeywell Home R200 sorozat két új tagja is. Az R200C-2 és R200C-N2, melyek továbbviszik elődeik megbízhatóságát. 10 év élettartamot és 10 év teljeskörű garanciát, és a magyar és európai szabványoknak való teljes megfelelőséget nyújtanak, amelyet a nemzetközi BSI Kitemark és a magyar Stieber tanúsítványai is bizonyítanak.
A Honeywell Home vészjelzők IP44-es védettséggel rendelkeznek, így használhatók a fürdőszobákban is, ahol a leggyakoribbak a szén-monoxid-mérgezéses esetek. Az R200C-N2 készülékben egy beépített rádiófrekvenciás kommunikációs egység is található, így ezek a vészjelzők helyi hálózatba köthetők egymással – ha az egyik készülék riaszt, a többi a hálózatban található készülék is hangjelzést ad. Így biztosan minden, az ingatlanban tartózkodó személy értesül a veszélyről.

Hová szereljem?

A vészjelző elhelyezése kritikus fontosságú. Ideális esetben minden olyan helyiségben kell vészjelzőt használni, ahol tüzelőberendezés található, attól 1-1,5 méterre a helyiség falán, a plafon alatt és a sarkoktól 30 centiméterrel elhelyezve. Erősen javasolt vészjelzőt tenni a hálószobákba és azokba a helyiségekbe is, ahol sok időt töltünk, úgynevezett légzési magasságban elhelyezve. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság Szén-monoxid Munkabizottságának szakvéleménye alapján fürdőszobákban a szén-monoxid-vészjelzőt az ajtónyílás felső éle alatti magasságban kell elhelyezni.

Mit tegyek ha megszólal a vészjelző?

A Resideo Kft. által forgalmazott vészjelzők megfelelnek a szabványos követelményeknek: minden esetben, amikor a Honeywell Home szén-monoxid-vészjelző riaszt, szén-monoxid van jelen a levegőben. Ilyenkor azonnal szellőztessünk, némítsuk a vészjelző szirénáját, majd hagyjuk el a házat, és hívjuk a tűzoltóságot a 112-es segélyhívó számon. Családtagjaink mentése közben mi is rosszul lehetünk, így elsőként mindig hívjunk szakszerű segítséget!

Ha többet szeretne tudni a szén-monoxid-mérgezésről és a Resideo Kft. által forgalmazott vészjelzőkről, látogassa meg weboldalunkat: homecomfort.resideo.com/hu

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop