A jó minőségű műanyag nyílászárók előnyei

A jól megválasztott műanyag nyílászárók számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, amelynek főként az elmúlt két évtizedben bekövetkezett jelentős fejlődés az oka. Napjaink innovatív megoldásainak köszönhetően sokkal tartósabbak, biztonságosabbak és gazdaságosabbak a régi műanyag ablakokhoz viszonyítva. Vizsgáljuk meg, pontosan milyen előnyökkel jár egy korszerű műanyag nyílászáró otthonunkba!

ajominosegumuanyagnyilaszarokelonyei 720

Gazdaságosság
Egy minőségi műanyag ablak nemcsak dekoratív megjelenést biztosít, de rengeteg pénzt is spórolhatunk vele. Elsőként vegyük szemügyre a műanyag nyílászárók kiváló ár-érték arányát, amelyekkel mind beszerzéskor, mind a teljes életciklus során jelentős anyagi megtakarítást érhetünk el. Egy fa ablak általában 20-30 százalékkal drágább, mint a műanyag, az alumínium pedig még ennél is többe kerül. Egy alu nyílászáró ára ugyanis legalább kétszer nagyobb a műanyag ablakokhoz képest. Ha ehhez hozzávesszük a műanyag termékek magas energiamegtakarítását, csekély karbantartási igényét és több évtizedes élettartamát, elmondható, hogy velük érhető el a legjelentősebb megtakarítás. Ha lehetséges, ne az internetről, hanem szakember segítségével tájékozódjunk.

Hosszú élettartam
A fa ablakokhoz képest a műanyag nyílászárók szinte semmilyen karbantartást nem igényelnek. A mai modern műanyagok a bennük található acélmerevítésnek és az ütés-, öregedésgátló adalékoknak köszönhetően remekül tartják formájukat, valamint teljesen vetemedésmentesek. Ügyeljünk arra, hogy lehetőleg 5-7 légkamrás kivitelt válasszunk, mivel az alacsonyabb kamraszám az üveg hőszigetelőképességét gyengítheti.
Fontos a profil besorolása. Ha biztosra akarunk menni, válasszuk az „A”-osztályos profilokat.
A műanyag ablakok UV stabilak, így hatékonyan ellenállnak a napsugárzás és az időjárás viszontagságainak. Ezen felül egyszerűen tisztíthatók, és nincs szükségük rendszeres felújításra, csiszolásra, újrafestésre sem. Csupán egy súrolószermentes nedves szivacs vagy rongy kell, és máris könnyedén takarítható az ablakok felülete. A magas fokú ellenállóképességnek köszönhetően elsősorban külső nyílászárókat készítenek műanyagból.

Biztonság
Az otthon biztonságának egyik sarkalatos pontját képezik a nyílászárók. Minél több ponton záródik egy műanyag ablak, annál nagyobb betörés elleni védelmet garantál. Emellett azáltal is növelhető az épület biztonsága, hogy opcionálisan gombos vagy zárható kilincsekkel kérjük a műanyag ablakot. Napjaink korszerű nyílászáróinak strapabíró anyagai még évek múltán is hatékonyan tartják távol az illetékteleneket. A műanyag ablakok vasalatai speciális anyagokból, komplex öntési eljárással készülnek, amelyek rendkívül tartósak, és ellenállnak a nagyobb külső hatásoknak is.
Fontos megjegyezni, hogy lehet akármilyen kiváló minőségű egy műanyag nyílászáró, legalább olyan lényeges az ablak precíz és kifogástalan telepítése. Magyarországon az egyik ilyen piacvezető ablakos vállalatok egyike a Gil-Trade: a hatalmas külföldi tapasztalattal is rendelkező cég legalább ugyanolyan komolyan veszi a beépítést, mint ablakok és ajtók minőségét javító fejlesztéseket. Ha prémium nyílászárók és professzionális beépítők után kutatunk hazánkban, a GIL csapatára nyugodtan rábízhatjuk a feladatot.

Kiváló hőszigetelés
A gazdaságossággal kéz a kézben jár az a tény, hogy a műanyag nyílászárók az alumínium vagy fa ablakoknál jobb hőszigetelési értékekkel rendelkeznek. Különösen a passzívházszintet elérő műanyag tokoknak van kimagaslóan magas megtakarítási értéke. Általánosságban elmondható, hogy valamennyi műanyag ablak esetében a fűtésre fordított energiaköltségek akár 40 százalékkal csökkenthetők.
Rendelésnél mindenképp figyeljünk a hang- és hőszigetelési mutatókra is. Az U-érték ugyanis azt mutatja meg, hogy milyen az adott épület hőáteresztőképessége. Vagyis minél kisebb a szám, annál több energiát takaríthatunk meg. Az U-érték vonatkozhat a tokra, valamint az üvegezésre is. Manapság már többrétegű üvegezéssel is legyárthatók a műanyag ablakok, amelyek még jobban fokozzák a már így is kiváló hőszigetelési tulajdonságaikat.

A műanyag nyílászárókra is vonatkozik az aranyszabály, miszerint érdemes már a folyamat legelején szakember segítségét kérni. Egy hozzáértő ugyanis a lehetőségek, valamint az igény alapján javasol ablaktípust, ezzel a lépéssel pedig amellett, hogy nyílászáróink ideálisak lesznek, rengeteg utólagos kellemetlenséget és plusz kiadást kerülünk el.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop