Kert, terasz, nyári konyha

Az aktuális kerti trendek jönnek-mennek, folyamatosan változnak, de vannak bizonyos örök érvényű hozzávalók, amelyek soha nem mennek ki a divatból. Most a fenntarthatóság dívik a dizájn szinte minden területén, így e témakörben sincs másképp. Fontos elemei a trendi kerteknek az újrahasznosított régi tárgyak, de még meghatározóbbak a vadregényes virágültetvények, azaz az ökotudatos, beporzóbarát kertek. Be kell látnunk, hogy a természetes élőhelyek száma rohamosan csökken, ami rossz hatással van ránk és Földünkre is. Tegyünk ellene együtt, fordítsuk vissza ezt a folyamatot!

Jub

Jub

Fehér háttérrel

Minden festmény „nagyobbat szól”, ha egy fehér falra vagy semleges háttérre tesszük, és elegendő levegő, tér veszi körül a képet. Ugyanez érvényes a tájra is, ami sokszor olyan, mint egy festmény. Amennyiben lakásunk falain és mennyezetünkön sok fehéret használunk, illetve fát és egyéb neutrális színű természetes anyagot, felületet tervezünk a térbe, abban az esetben egy teljes falán megnyitott közösségi tér úgy viselkedik, mint a fehér fal a vászon mögött. Kiemeli és élettelivé varázsolja a nyíláson át láthatóvá váló tájképet.

Sadolin

Naturalii Concept Store

Főzzünk a szabadban

Családi, baráti összejövetelek alkalmával a legtöbbször frissen készült ételekkel várjuk vendégeinket. A legtöbb férfi imád grillezni, így egy kültéri konyhában is elemében érzi magát, de természetesen a háziasszonyok is szívesen veszik, ha jó időben nem a lakásban terjengenek a szagok. ráadásul ilyenkor a szomszédok is kedvet kapnak hasonló, közösségformáló társas eseményekhez.

Jub

Ikea

Tértágítás

A teret tágíthatjuk nagyméretű, kültérre nyíló nyílászárókkal, amennyiben pedig a kültéren vagyunk, általában több, kisebb méretű, mobilbútorral érhetjük el a minél tágasabb térérzetet. Összecsukható székekkel, asztalokkal; alacsony, gurulós vagy filigrán szerkezetű kisbútorokkal egyaránt kényelmessebbé válik a teraszunk.

Jub

Ikea

Otthonos erkélyek

Mitől válik otthonossá egy erkély? Nem kell mást tennünk, mint hogy összhangba hozzuk a belső terekkel, mégpedig úgy, hogy a szépség ne menjen a kényelem rovására. Használjuk itt bátran kedvenc színeinket, anyagainkat, formáinkat és tárgyainkat is, persze csak kültéri verzióban és kellő fény- és esővédelem mellett! Mindezeken felül pedig helyezzünk el itt minél több cserepes vagy dézsás növényt, hangulatos világítást és lakástextilt, hogy úgy érezzük, lakásunk meghosszabbított kényelmét és védelmét élvezzük.

Bevlo

Sadolin

Még egy kis zöld!

Bár a zöld árnyalatok a hidegek közé sorolandók, nincs még egy olyan szín, ami ennyire megnyugtatóan hatna az idegeinkre. Ha kitekintünk az ablakon, és egy parkot vagy erdőt látunk, megnyugszunk, főleg, ha a látvány nem autók zajával és dudálással, hanem madárcsicsergéssel és tücsökciripeléssel társul. Ahhoz, hogy ezt a hatást imitálni tudjuk, érdemes még egy kis zöldet betervezni otthonunkba. Hogy ez a kinti és benti növényeken kívül egy bejárati ajtót, egy fából készült kerti lakot, növénymintás függönyöket vagy egyéb lakástextileket, netán egy teraszburkolatot jelent, az már csak rajtunk múlik.

Ikea

Hangulatos apróságok

Néhány alacsony költségvetésű kiegészítővel sokat hozzáadhatunk teraszunk, erkélyünk, nyári konyhánk vagy éppen télikertünk „fílingjéhez”. A szúnyogoktól óvó tüll vagy pamutfüggönyök, a pihe-puha takarók, szép párnák, a melegséget sugárzó kültéri szőnyegek, mécsesek, izzósorok és egy praktikus, izgalmas étkészlet a sok, különleges bánásmódban részesülő növény társaságában a legrosszabb napjainkon is segít megnyugvást találni, még ha csak 15 négyzetméter is jut nekünk két magas ház „fogságában”.

Benjamin Moore

Sadolin

Kerti fókuszpontok

Kertünk sok törődést igényel, ezért nem mindenkinek van ideje egy igazi oázist kialakítani. Viszont, ha lefektettük az alapokat, azaz bekerülnek a kertünkbe a burkolt felületek és a növényzet, bőven elég, ha egy-egy fókuszponttal gazdagítjuk a látványt. Lehet ez egy függőszék, egy kerti házikó vagy üvegház, vagy bármi más, amit pénzünk és időnk enged.

Bevlo

Top 5 trend

  • Bár napjainkban mindenki légkondit épít be otthonába, ne felejtsük, hogy ezek befelé ugyan hűtenek, de kifelé fűtenek, ezzel is növelve az üvegházhatást. Sokkal egészségesebb, ha növényekkel, azaz fákkal árnyékolunk, mert nyáron akár tíz fokot is hűthetnek a teraszon, otthonunk falain belül, továbbá azt sem kell nagyon magyarázni, hogy a klímákkal ellentétben mennyire jót is tesz Földünknek.
  • Mind beltéren, mind kültéren egyre divatosabbak a függőszékek és egyéb kényelmes, ringató, pihentető, relaxálást elősegítő „ülőkék”.
  • Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy ha mindent térkővel borítunk, mert nem akarunk növényekkel bajlódni, nagy meleget generálunk a kertben, a házban és persze a bolygónkon is. Fontos megérteni, hogy szükség van a sok zöldre, a fákra és a méhlegelőkre is a kertben.
  • A gótikus hatású kert idén reneszánszát éli. Ehhez elég egy-két régi bútort, kaspót, kovácsoltvas tárgyat vagy szobrot elhelyezni, sötét virágú növények társaságában.
  • Trendi a vendégszeretet, a vendégfogadás, a hangulatfényekkel tarkított kültéri étkezők, konyhák, bárok megfelelő árnyékolással és sok-sok növénnyel.

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop