„Szigetelés egy jobb holnapért”

Az URSA vállalat jól ismert, régi jelmondata napjainkban is fontos üzenetet hordoz.

Az ásványgyapotok közül az üveggyapotok nagyon sok fejlesztési potenciállal rendelkeznek. Az URSA technológiai fejlesztéseinek köszönhetően a szálszerkezet módosítása révén ezek a szálas szigetelőanyagok mára olyan műszaki tartalmakat tudtak elérni – többek között nyomószilárdság és dinamikai merevség tekintetében –, amelyet korábban csak más anyagból készülő ásványgyapottermékek tudtak. Eközben természetesen megőrizték kiemelkedő hőszigetelő-képességüket, alakvisszanyerő erejüket, így a beépítés közben is jelentősen alacsony marad a termék sérülésének, összenyomódásának veszélye. Fontos kiemelni, hogy mindezt az eddig megszokott terméksúlyokhoz képest 30-40%-kal kisebb értékkel tudja produkálni az üveggyapot! Ennyivel könnyebb a beépítés, a szállítás, ami így kevésbé terheli az építéshelyszíni élőmunkát és az anyagmozgatást…

Környezettudatosság és egészség

Ezúttal nem arról szeretnénk beszélni újra csak, hogy menynyire fontos csökkentenünk az épületek kibocsátását, és redukálni az energiaigényét – ezt már mindenki pontosan tudja. Legalább ennyire fontos, és bár korábban kevesebb hangsúlyt kapott, ám a környezettudatosság ébredésével egyre inkább elvárásként megjelenő döntési elem, hogy az URSA szigetelőanyag-választék mennyire környezetbarát. A felelősségteljes építőanyag-gyártók célja – az építési hatóságok megingathatatlan háttértámogatásával – az, hogy a termékek gyártásakor, szállításakor, beépítésekor, és alapvetően egész élettartamuk során minél kisebb környezetkárosítást, ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után. „Ökológiai lábnyom”… „környezetbarát”… milyen nagy és elcsépelt szavak, igaz? Mégis, van mögötte értékes tartalom – az URSA üveggyapotok tekintetében legalábbis mindenképpen.

Mi is valójában a környezettudatosság a gyártásban?

Először is: minél kevesebb alapanyagból kellene hasznos, jó minőségű terméket előállítani. Kifejezett előny, hogy alapvetően kis önsúlya miatt – más ásványgyapot szigetelőanyagokkal összehasonlítva –, az üveggyapot előállításához 30-40 százalékkal kevesebb alapanyag is elég! Másodsorban: törekedni kell a gyártás során az újrahasznosított nyersanyagok növekvő arányú felhasználására, szemben a frissen kitermelt nyersanyagok iránti igénnyel. Az URSA üveggyapot szigetelőanyagok gyártásánál kb. 80-20 százalék az újrahasznosított, ill. új nyersanyagok aránya. Ráadásul, az üveggyapot szigetelőanyagok hosszú életcikluson át védik épületeink minőségét – és ezzel életminőségünket is –, életciklusuk végén pedig teljes mértékben újrahasznosíthatók. Éljen a természet!
Harmadszorra: az sem mindegy, hogy az a bizonyos frissen kitermelt nyersanyag megújuló forrásból származik-e, vagy hegyeket kell kívülről vagy belülről elbontani a kinyeréséhez… A szálas üveggyapot gyártásához például az újrahasznosított tartalmon kívül felhasznált kvarchomok a természetben környezeti pusztulás (pl. vulkáni tevékenység) nélkül megújuló nyersanyagforrások kategóriájába tartozik.

A természetbarát mivolt egyúttal egészségbarát is: az egészséges beltéri levegő záloga az üveggyapot szálasanyag-szigetelések beépítése, amely tényeket megingathatatlanul igazol többek között a kiérdemelt Blue Angel tanúsítvány.

Tényleg nem mindegy, hogy milyen anyagokat használunk! Az a műszaki tartalom, amellyel az URSA ásványgyapotok (üveggyapotok) rendelkeznek, valódi és tartós hozzáadott értéket képez az energiahatékony épületek szigetelésével kapcsolatos, jövőbe mutató törekvések valóra váltásában.

Szigetelés egy jobb holnapért


URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

2
  2
  Az Ön Kosara
  Éves előfizetés
  1 X 6750 Ft = 6750 Ft
  Fél éves előfizetés
  1 X 3375 Ft = 3375 Ft