A kertekben, piacokon még itt-ott találni friss epret, de eperdzsemből is bármikor kitűnően elkészíthető a sütemény. A túróval kombinált pite sikere garantált akkor is, ha az epret meggyel helyettesítjük, a végeredmény ugyanúgy nagyszerű lesz.
Tészta hozzávalói:
25 dkg liszt
12,5 dkg vaj (v. 10 dkg sertészsír)
6 dkg porcukor
1 db tojás
1 tk sütőpor
csipet só
A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot is, végül adjuk hozzá a villával kissé felvert egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Ezután a tészta 1/3-át tegyük a hűtőbe felhasználásig, a tészta nagyobb, megmaradt részét lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, majd béleljük ki vele a piteformát. Ezután tegyük hűtőbe, míg a tölteléket elkészítjük.
Epres töltelék hozzávalói:
50 dkg eper
2 cs vaníliás cukor
2 ek kristálycukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
1 tk őrölt fahéj
3-4 db szegfűszeg
1 ek étkezési keményítő
1,5-2 dl víz
Az epret alaposan mossuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel (elegendő félbevágni). Ezután tegyük bele egy serpenyőbe, és öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint adjunk hozzá cukrot, vaníliás cukrot, az őrölt fahéjat, a szegfűszeget, facsarjuk bele a citrom levét, reszeljük bele a citromhéjat, majd óvatosan keverve főzzük pár percig. Az étkezési keményítőt keverjük simára egy pici vízzel, és állandó keverés mellett csorgassuk rá az eperre, majd pár pillanat alatt, főzzük sűrűre. Teljesen hűtsük ki, mielőtt a tésztára kanalaznánk!
Túrós töltelék hozzávalói:
25 dkg túró
8 dkg tejföl
10 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
1db tojás
1/2 cs vaníliás pudingpor (főzős)
1/2 citrom reszelt héja
A túrót tegyük egy tálba, majd villával kicsit nyomkodjuk össze. Ezután adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a pudingport, majd keverjük alaposan össze, végül adjuk hozzá az egész tojást, és szintén keverjük össze.
A piteformában lévő tészta tetejére egyenletesen kanalazzuk rá a teljesen kihűtött eperdzsemet, majd óvatosan öntsük rá a túrós tölteléket. A hűtőből vegyük ki a maradék tésztát, majd nyújtsuk ki vékonyra, és vágjuk fel vékony csíkokra. Ezután rácsozzuk be a túrós töltelék tetejét.
Helyezzük előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 35-40 percig (légkeverésnél 160 fokon 35 percig). A sütőből kivéve a formában hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.
A recept forrása: http://gizi-receptjei.blogspot.com/
Hozzászólások