Befellegzett az energiapazarló homlokzatoknak!

Nem elég, ha családi házunk külső fala szépen le van festve. Alapvető fontosságú, hogy tartós és működő hőszigetelést is kapjon.

Az épületek külső fala igazi energianyelővé tud válni, ha nem fordítunk kellő figyelmet arra, hogy a környezettel folytatott gigászi küzdelmében megerősítsük egy hő- és hangszigetelő ásványgyapot réteggel, ami nem utolsósorban még tűzálló is. Hogyan védhetnénk jobban környezetünket, mint hogy gondoskodunk arról, hogy a házunkban megtermelt energiát minden körülmények között bent tartjuk a falak között? Vakolható homlokzati hőszigetelés alkalmazásával emellett kellemes belső lakóklíma hozható létre, hiszen a rétegrendbe beépített üveggyapot fontos szerepet játszik a nyári hővédelemben. Irreálisan hangzik, pedig valóságos adat, hogy egy falszerkezet külső felületi hőmérséklete elérheti akár a 65 Celsius fokot is, és ha semmi nem áll útjába, akkor bizony befelé is hőt sugározva megkeseríti a lakók életét.


A különleges, gyűrt szálstruktúrájú URSA TECTONIC termékcsalád első gyermeke, az URSA FP BASIC ásványgyapot szigetelő tábla azért „basic”, azaz „alap”, mert enélkül elképzelhetetlen egy mai követelményeknek megfelelő, valóban energiatakarékos épület. Az URSA FP BASIC vakolható üveggyapot homlokzati hőszigetelés akkor teljesít a legoptimálisabban épületek külső falának szigeteléseként, ha a megfelelő komplett rétegrenddel kerül installálásra, amely alkalmazástechnológiája egyébként egyáltalán nem bonyolult:

Mivel a légtömörség biztosítása nagyon fontos, ezért a téglából készült teherhordó falszerkezetre elsőként egy fél centiméter vastag külső dörzsvakolat kerül. Erre rögzítendő az URSA FP BASIC ásványgyapot hőszigetelő és hangelnyelő tábla, melynek hátoldalát előzetesen 0,5 cm-es ragasztóréteggel kell ellátni a szakmában elterjedt és jól bevált „pont-perem módszerrel”. A táblasorokat egymás mellett kötésben eltolva kell felrakni a homlokzatra, a sarkokat pedig „fogazva” kell kialakítani. A vonalmenti hőhidak kialakulásának elkerülése érdekében szoros illesztésben elhelyezett 12-16 cm vastag szigetelő táblákat természetesen nem elég ragasztani, dübeles mechanikai rögzítésükre is szükség van. A dübelkiosztási tervet sokféle tényező határozza meg, köztük az épület homlokzatának pontos méretei, a beépített szerkezeti dilatációk, az épület magassága is. Az táblák külső felületére tapaszba ágyazott URSA üvegszövet háló kerül, amely az alapozó réteget és a kb. 0,4 cm vastag, kedvünk szerint színezett homlokzati vékonyvakolatot fogadja majd.
Természetesen nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a homlokzat védelme akkor teljes, ha a lábazatra is gondolunk. Az épület lábazatát javasolt 50 cm magasságig felvezetve maradéktalanul leszigetelni, mégpedig az XPS PLUS elnevezésű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zárt cellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblák alkalmazásával.

 

Napról- napra nagyobb hangsúlyt kap az épületenergetikai követelmények szigorodása. Ám nemcsak ez, hanem a józan ész is azt diktálja, hogy fordítsunk végre kellő figyelmet épületeink külső falszerkezeteinek megfelelő hőszigetelésére. A nyitott szálszerkezetű, páraáteresztő URSA FP BASIC táblák engedik átszellőzni a ház homlokzatát, megakadályozva a tökéletesen szigetelő nyílászárók ritka nyitogatása miatt kialakulni vágyó penész támadását. Nem utolsó szempontként pedig egészségbarátok és környezetbarátok is, és ez valóban elsődleges választássá teszi őket ezen az alkalmazási területen.

 

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop