300 éves hangulat, 21. századi megoldásokkal

Mire jó egy mobilház?
Szobanövények új ruhában
Könnyedén, franciásan a Tuilériáknál

Első osztályú, kisvárosi környezet, város a városban, Budapest forgatagától pár lépésre: ilyen az élet a budai várnegyedben. A 96 négyzetméteres környezettudatos pincelakás ötvözi a vári életformát a kényelemmel.

300eveshangulat 720

A budai várnegyedben csak a magyar főnemesség legjavának volt kiváltsága lakni, így birtokoltak az Eötvös, Széchényi, Zichy családok legalább egy-egy villaépületet. A kevésbé ismert Pejácsevich család Úri utcai villájában sok időt töltött gyerekkorában megrendelőnk, így régi vágya teljesült, amikor az első szintet sikerült megvásárolnia. Megbízásunk a pinceszint luxusszínvonalú ingatlanná alakítása volt, amelyben valaha az uradalmi villa konyhája működött a kiszolgáló személyzet szobáival. Húszéves pályafutásunk során talán ez volt az egyik legnagyobb kihívást jelentő munkánk, hiszen az egyértelmű hátrányokkal rendelkező pincetérből kellett egy kompromisszumok nélküli, 21. század műszaki színvonalú lakást kialakítanunk, megőrizve a hamisítatlan vári atmoszférát. A legnagyobb műszaki kihívást a nedvesedés teljes kizárása, valamint a benapozás növelése jelentette, mert a várban a régi épületek pinceszinti és földszinti lakásaiban a nedvesedés problémája általános jelenség. A felújítás során alkalmazott speciális Penetrát® vízszigetelési rendszer megnyugtató és minden kétséget kizáró megoldást jelentett erre a problémára. A szigetelés teljesen lezárja a kapillárisokban a víz útját, ugyanakkor a fal páraáteresztő képessége megmarad. A technológia szigorú betartása meghozta a kívánt eredményt.

A Tóth Árpád sétányra néző harmadik angolakna kialakításával sikerült elérnünk, hogy a lakás lényegesen világosabb, mint egy átlagos budapesti körfolyosós bérlakás. A sétány felől így három nagyméretű ablakon keresztül árad be a napfény, kifejezetten világos életteret biztosítva a bent élőknek. Bár minden helyiségnek van természetes szellőzése, a lakásban automata központi szellőztetőrendszer van kiépítve többlépcsős szűrőrendszerrel és hőcserélővel ellátva. A megrendelőnek fontos volt a környezettudatos technológiák alkalmazása, ezért a beépített hőcserélő rendszerrel a lakás hővesztesége minimális, hasonlóan a passzívházakhoz. A beszívás a Tóth Árpád sétány felől történik, amely garantálja a folyamatos friss levegőt, hiszen egy forgalommentes, parkosított sétálóutcáról van szó. Minden helyiség rendelkezik külön elszívással és levegő utánpótlással, így teljesen zárt ablakok mellett is biztosítható a folyamatos szűrt és temperált friss levegő. A költséghatékony üzemeltetés mellett ez a rendszer asztmásoknak és porérzékenyeknek megfizethetetlen, mások számára pedig hatalmas kényelmi funkció. A munkák befejeztével a megrendelő egy különleges hangulatú, magas műszaki tartalmú otthon birtokosa lett, megfelelve egyúttal a fenntarthatóság elvárásainak is.

  

A belsőépítészeti tervezés komplex gondolkodást igényel: egyszerre kell építész, lakberendező, kivitelező és energetikus szemlélettel dolgozni, hogy a kialakított kellemes élettér gazdaságosan fenntartható legyen.

300eveshangulat portre

Teleki István
építészmérnök

Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop