Hétköznapi vagányság

Egy múlt század elején épült polgári otthont alakított át Olasz Enikő lakberendező XXI. századi elegáns lakótérré. Minden részletet megálmodott: az élettérbe sok fényt, színeket és vagányságot, mindezt a klasszikus hangulat megőrzésével.

A főváros hetedik kerületében található szecessziós bérházban francia tulajdonosoknak alakította át a 87 négyzetméteres lakást Olasz Enikő lakberendező, Müller Mónikával karöltve. A megbízók azt kérték, hogy a tervezők vagány, kozmopolita tereket nyerjenek, amelyek valamit mégis megőriznek az eredeti nagypolgári hangulatból. Az alapkoncepció része volt a sok, erőteljes szín, a modern bútorok, a mozgalmas tér, amit itt-ott karakteres kiegészítőkkel, látványos burkolatokkal spékeltek meg. A tágas lakás nappalival, konyhával, étkezővel, két hálószobával és fürdőszobákkal rendelkezik.

A felújítás után a teljes lakótérben új és klasszikus elemek összhangjával találkozni: faparketta, tömör faajtók, gipszkarton megoldások, fém és műanyag tárgyak egyaránt jelen vannak. A nappaliban uralkodó elem a textil: a látványos kanapé mikroplüss borítású, akárcsak az óriási fotelek, a magas minőségű függönyök pedig elegáns háttérként szolgálnak. A fekete korpuszú asztalka az üveglappal kellemes és diszkrét jellegű, a fényforrások, állólámpák, a csillár picit glamour hatású. Gyönyörűek a nyílászárók: a tulajdonosok és a lakberendezők egyetértettek abban, hogy az eredeti fa ajtókat és ablakokat meg kell hagyni, természetesen felújítva. A mesterek igyekeztek a legnagyobb tisztelettel rendbe hozni a majd százéves nyílászárókat, amelyek a terek klasszikusságát adják. A konyha az előszobában kapott helyet, ez a leginkább skandináv jellegű helyiség: minden csupa fehér, könnyen kezelhető, tisztaságot, mértéktartást sugall. Az egyenes vonalú, modern bútor szomszédságában különösen szépen mutatnak a régi, felújított ajtók.

A két hálószoba a kortárs dizájn eleganciáját követi. A házaspár szeretett volna némi vagányságot az intim térbe, ezért került ide a pálmafás tapéta, ami a türkiz gipszkarton falszakasszal és a fekete bútorokkal, kiegészítőkkel kifejezetten vagány, mégis harmonikus összképet nyújt. A vendégháló kék színét hangsúlyozza a szürke jelenléte, amelyet naranccsal és arannyal varázsoltak még erőteljesebbé. A két hálót és a hozzájuk tartozó fürdőszobát tartalmazó blokk maga a megtestesült praktikusság és modernitás.

A francia család még csak néhány hónapja költözött be budapesti otthonába, amelynek hangulatával, funkcionalitásával maximálisan elégedettek. „Egy kis időutazás a két évszázad között” – mondják új lakásukra, ahol ugyan csak az év egy részében tartózkodnak, ám biztosak abban, hogy ide mindig visszavágynak.

Hiszünk abban, hogy Budapest régi bérpalotáiba az egykori polgári lakások eredeti pompájának megőrzése mellett a mai kor elvárásainak megfelelő új életet tudunk vinni. Számunkra a lakásfelújítás nem pusztán műszaki kérdés, hanem örökös kihívás az eredeti értékek minél tökéletesebb megőrzésére. aszurkeeskekotvenarnyalata portre
Olasz Enikő, Sándor Balázs
tervező, kivitelező 

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop