Álom milliméterpapíron

Lóg az eső lába, szapora léptekkel fordulok be a budai kis utcába. Keresem a tűzpiros muskátlis erkélyt a magasban: messziről kiszúrni. Margit és Géza egy majd százéves ház falai között tettek csodát, energiát, odafigyelést, tervezést és szervezést nem sajnálva. Hófehérben, fényben és mosolyban úszó otthonuk egy újabb álom megvalósulását jelenti a nyugdíjas házaspár számára.

 

11

 

Alépcsőzést választom, ritka, hogy egy nyolcvan esztendeje álló ház ilyen szépen karban tartott. Még ezen merengek, amikor kinyílik előttem az ajtó, és beszippant egy másik világ. A lakás hófehér és modern, a tekintet akadály nélkül fut végig tizenhárom méteren, az előszobán, étkezőn, nappalin át a piros muskátlis erkélyig. De láttam volna fél évvel ezelőtt! Horrorsztoriba csöppenek, feketére érett parketta, napszítta, öreg ablakok, kosz és végletekig elhanyagolt négyzetméterek a főszereplők. Vendéglátóink azonban nem ijedtek meg, sőt, kimondottan ilyen lakást kerestek. Úgy tartják, hogy az értékteremtés akkor a leginkább tetten érhető, ha tökéletesen lecsupaszítják, majd új életet lehelnek a térbe.

Milliméterpapír kerül az asztalra, hogy a textilművész Margit és a művészetekért rajongó Géza fölötte töprengjen, tervezzen, falakat tologasson, tereket alkosson. „Hálásak vagyunk a sorsnak, hogy ilyen komoly «játékra» találhattunk” – mondja Margit. Néhány nap alatt megszületett az új alaprajz, ahol nyoma sincs a régi falak többségének és a korábbi cselédbejáratnak sem, és miután a statikus is rendben találta a terveket, felvonult a csapat, hogy teljesen lemesztelenítse a lakást. Napokba telt, amíg a térdig érő sitt eltűnt. A lakás pedig valósággal fellélegzett. Kreativitásra és egészséges gátlástalanságra mindenképpen szükség volt a terek kialakítása során, hiszen ez a lakás is megszenvedte a minden logikát és építészeti igényt mellőző egykori lakásleválasztásokat. És mit tettek vendéglátóink? A régi cselédbejárat belülről már csak egy ablaknak látszik – ez lett a dupla szárnyú ajtóval nyíló dolgozószoba fényforrása.

A fürdőszoba furcsa kis beszögellésében helyet találtak a padlófűtés teljes kiszolgálórendszerének, persze rejtve, valamint egy praktikus polcrendszernek. Kényelmes vendégszobát is sikerült kialakítaniuk, amihez az kellett, hogy tíz centiméterrel kijjebb hozzák az egyik falát. És szép ívet is kapott az étkezővel határos fal, így éles törés nélkül, természetesen simul a térbe. Az étkezőkonyha és a nappali vizuális határát mindössze a teherviselő oszlopok érzékeltetik. Szép egységben létezik itt minden. A hálószoba, vagy mondjuk inkább intim lakrésznek, szintén hatalmas dupla ajtóval csatlakozik a nappalihoz. Fő attrakciója a térbe állított kád, fölötte buborékfüzérekre emlékeztető csillárral. Az egyik legjobb ötletüknek tartják vendéglátóink ezt a nem mindennapi megoldást. A kád mögötti falon szinte észrevétlen marad a mindent elnyelő, hatalmas hófehér beépített szekrény. A sarokban, rejtve még egy ajtó, ami a lakrészhez tartozó vécébe vezet. Tiszta, logikus térszervezés.

Margit és Géza – ahogyan összemosolyogva mondják – régóta fiatalok, együtt épp száztizenhét évesek. És szerelmesei a finom dizájnnak, a modern, hófehér tereknek, ahol az élénk színfoltok, mint egy-egy szentjánosbogár világítanak. Kevés, de otthonos minimál hangulatot adó berendezést választottak.
Change is good – ez áll citromsárga betűkkel a dolgozószoba falán. A belga-luxemburg határon élő magyar házaspár álmai továbbviszik őket, új tulajdonost keresnek a lassan olvadó élményekkel teli lakásnak.

A nappalit csodás fények festik meg minden napszakban. Amikor beesteledik, főszerepet kapnak a színes plexikből és LED szalagokból alkotott díszfények, amelyek szintén vendéglátóink ötletei nyomán születtek. A kivitelezésben egy balatonfuzfoi cégnél találtak kreatív segítokre, akik méretpontosan leszabták a lámpák plexi elemeit. A hófehér bőr sarokkanapé vidám ellenpontja a napsárga Eames hintaszék és a piros dizájn fotel, no és Margit édes, mindenre csak kicsit hasonlító „Mi ez?” párnái. A bohém, ágas-bogas állólámpa Brüsszelből érkezett.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop