Régi keretben új dizájn

Régi keretben új dizájn

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy 1920-as évekbeli boltíves, téglaépítésű portland-i házat alakította át egyedi, mai otthonná a kétgyermekes család számára Jessica Helgerson, talán az egyik legeredetibb amerikai belsőépítész. Keze nyomán a modernizált helyiségekben mégis a régi világ sármja köszön vissza.

regikeretbenujdizajn 720


A mikor egy háznak jók az alapjai, a lakberendező tudja, hogy azon hiba lenne változtatni. Ezért amikor Jessica Helgerson, a JHID vezetője először látta az 1920-as években épült mediterrán stílusú, fehér téglából épült házat Portlandban, izgatottan állt neki a belsőépítészeti megtervezésnek, nagyobb átalakítások nélkül, a meglévő falakon belül mozogva. „Nem sok ehhez hasonló masszív falú, boltíves házat találni errefelé, ezért ez a munka egy kicsit olyan volt, mintha a szülővárosomba, Santa Barbarára tértem volna haza, ahol sok ehhez fogható épület található. Imádom a mediterrán stílust!” – mondja lelkesen Helgerson, aki nem titok, egyike magazinunk kedvenc külföldi belsőépítészeinek. De mitől is különleges ő? Egyrészt, mert valamennyi munkája, mint ahogy a most bemutatott is, az újdonság erejével hat ránk. Ámulatba ejtő vintage bútorokkal dekorálja újra és frissíti fel kliensei otthonát.

A mediterrán stílusú épület felújítása előtt a konyha és étkező eredetileg külön állt. A régi konyha diszfunkcionális volt, minden praktikumot nélkülözött, egy óriási helyet elfoglaló konyhaszigettel, a sütőhöz sem igen lehetett hozzáférni. A tulajdonosok szerették volna kinyitni a konyhát és felfrissíteni a bútorzatát úgy, hogy az a ház építészeti stílusával összhangban maradjon. „Egyedül sohasem lettünk volna képesek összerakni ezt az enteriőrt – vallja a tulajdonos, Tim –, de a lakberendező segített bennünket, hogy a tárgyak a helyükre kerüljenek anélkül, hogy zsúfoltság keletkezne. Helgerson kinyitotta a konyha és étkező közötti falat, jelentősen megnövelve a teret. A konyhaszigetet lebontotta, a régi acél munkalapot földszínű diófára cserélte. Egy beépített ablakpárkány két piros székkel lehetőséget biztosít arra, hogy a házaspár két gyermekéve a hétköznapokon továbbra is a konyhában étkezhessen. Szintén eltűnt az étkezőbe vezető keskeny folyosó, egy boltívvel kiváltva. Ide új ciklámen és piros színű kárpittal bevont étkezőszékek kerültek, kortárs/retrós stílusuk ellenére jól illenek az enteriőrbe. „Amikor először mentem oda, a falak mustársárgák és fehérek voltak – emlékszik vissza a dizájner –, de sikerült meggyőzni a megbízókat, hogy a krémszín felmelegíti majd a teret. Később elégedetten igazolták vissza, hogy ez a falszín jellemzően olyan eleme a háznak, amit a vendégek gyakran dicsérnek.” A dohányzóasztalon kívül a nappali másik meghökkentő bútora az Ebay-en talált nagyméretű, templomi padból átalakított és marokkói szőnyeggel borított kanapé.

Helgerson munkáit azért is szeretjük, mert minden projektjében jelen van a természet szeretete. Erre csak egyetlen példa, hogy a lakók, Tim és Sonia Berger mindig is fát szerettek volna látni nappalijuk falán. Álmukat valóra váltva a lakberendező egy szoborszerű, absztrakt fát tervezett, majd újrahasznosított falécből el is készítette. A minimál dekor mellett jól érvényesülnek a gyönyörű fagerendák is.

  

A Jessica Helgerson Interior Design tulajdonosának tervezőként és magánemberként is fontos a fenntartható és zöld építés. Modern stílusú dizájn enteriőrjeiben visszaköszön a környezettudatossága, megfűszereve egy kevés játékossággal.

regikeretbenujdizajn potre

Jessica Helgerson
www.jhinteriordesign.com

A sötét fa padló visszahívja a sötét mennyezeti gerendákat, a nappali függönye antik szövésű. Újrakárpitozott székek, franciaországi csillár, antik szőnyegek, eredeti, saját tervezésű dohányzóasztal díszítik a helyiséget. Ez utóbbi, a ház téglaszerkezetére utalva diófa „téglákból” áll. Minden részletében gyönyörű!

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.