Zümmög a gépház?

A környező lakóépületek zajhatás elleni védelméhez a Debreceni Nemzetközi Iskola épületegyüttesének hűtési/fűtési rendszereit kiszolgáló ún. folyadékhűtő gépház zajszigetelése elengedhetetlenné vált a lakókörnyezet nyugalmának megőrzése érdekében.

zummogagephaz 720

Megfelelő hangszigetelés hiányában a környezetvédelmi hatóság akár meg is tilthatja a hűtő/fűtő rendszer használatát, és különösen akkor fokozott a zajcsökkentési igény, ha a gépek üzemeltetése az éjszakai órákban is várható. A tervezési adatok ismeretében a Knauf Insulation azt javasolta, hogy a hangszigetelés a kétrétegű Tektalan 037/2 termék beépítésével, 75 mm vastagságban történjen, melyet a szaktervező tervező jóvá is hagyott. A kőzetgyapot maggal, fagyapot kéreggel készülő Tektalan 037/2 kompozit tábla hangelnyelése kiemelkedő, a jellemző paraméterek alapján a célnak legjobban megfelelő.
A szigetelés kivitelezése során fontos volt az időjárásállóság megteremtése is. A Tektalan lapokat a felső síkjukon elhelyezett bádogozással védik meg a csapadéktól, mivel a gépház a tervek szerint felülről nyitott lesz, tűzihorganyzott járdarács-fedéssel. A táblákat vasbeton falra, illetve OSB lapra kellett rögzíteni. A beton felületre DHM dűbelt, míg az OSB rögzítéshez Reisser csavart, alátéttel kiegészítve alkalmaztak. A lapok rögzítését követően javaslatunk szerint a táblák időjárásállóságának növelésére festés/lakkozás indokolt lehet. A hangelnyelés megtartása érdekében a lapok porózus felületének megőrzése nagyon fontos, ezért sűrű diszperziós festés szóba sem jöhet, csak hidrofóbizáló alapozó vagy a gyártó által előírt mennyiségű diszperziós homlokzati festék.

Hangelnyelési tényezői táblázat MSZ EN ISO 11654 szerint:
aw (súlyozott hangelnyelési tényező): 0,95
NRC érték (Noise Reduction Coefficient): 0,90

zummogagephaz 1

www.knaufinsulation.hu

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop