Építem az otthonom 2021

2021. január 1-től új épületek már csak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelmények teljesítése esetén kaphatnak használatbavételi engedélyt. A fenti követelménynek történő megfelelést az ingatlanra készült energetikai tanúsítványban a „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő” minősítés igazolja.

epitemazotthonom2021 720

Az előírás a meglévő ingatlanok jelentős felújítása esetén is kötelező érvényű. Építési engedélyt tehát az építendő ingatlan kaphat, de használatbavételi engedélyt már nem, ha nem felel meg a követelményeknek. A hatályos rendelkezések szerint 300 négyzetmétert meg nem haladó összes hasznos alapterületű lakóépület egyszerű bejelentés alapján megépülhet, és ebben az eljárásban nem ellenőrzik, hogy a tervezett épület megfelel-e a 2021-től előírt „Közel nulla energiaigény” előírásainak. Az ellenőrzésre később, csak a használatbavétel során kerül sor, ilyenkor kötelező ugyanis elkészíttetni az épület energetikai tanúsítványát. Így előfordulhat, hogy a lakóépület megépült ugyan, és nem kap használatbavételi engedélyt.
De ne fessük a falra az ördögöt! Reméljük nemcsak a tervezők, hanem az építkezők, a lakóházat bővítők, felújítók is tisztában vannak a követelményekkel. Ha pedig az Építő közösség online előadás-sorozatát megnézik, egész biztos elkerülik az építkezés során útjukba kerülő csapdák többségét.

epitemazotthonom2021 1
Ahogy a házépítésről és házfelújításról szóló, Magyarország első virtuális konferenciájának mottója hirdeti – Legyen az építkezés álmaid megvalósításának boldog időszaka, rémálom és anyagi csőd helyett! –, a szeptember 26-án kezdődő előadássorozat a magánépítkezőknek nyújt segítséget, ahogy teszi ezt immár több mint tíz esztendeje az Építem a házam könyvsorozattal, a rendszeres Tervcafékkal, konferenciákkal egyetemben.
Ez a mostani alkalom más – igazodik a járvány miatti szigorításokhoz is – abban a tekintetben, hogy a 26 előadás – naponta három a házépítés és felújítás legfontosabb témaköreit érintve – az ingyenes regisztráció után szeptember 26 és október 2. között online élőben és 48 órán keresztül utólag online megtekinthető, illetve később meg is vásárolható. A színvonalat az előadók, a hazai építőipar jeles képviselői garantálják.

epitemazotthonom2021 2
Bővebb információ és regisztráció: https://www.epitemazotthonom.hu/

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop