Vízmelegítő karbantartása a hosszabb élettartamért

Otthonunkban számos készülék és épületgépészeti cikk járul hozzá kényelmünkhöz, közéjük tartozik a meleg vizet és fűtést biztosító bojler is. Mindennapi kényelmünk során azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni ezeknek a rendszereknek, készülékeknek a karbantartásáról, pedig a hatékony működés és a hosszabb élettartam érdekében kiemelten fontos erre is odafigyelni. Az alábbiakban sorra vesszük, hogyan növelhető a vízmelegítő élettartama.

Vízkőtelenítés

A vízkő idővel felhalmozódhat a bojler belső részeiben, különösen a fűtőelemeken, ez pedig káros hatással van a rendszerre. Rontja például a készülék hatékonyságát, hiszen a vízkő csökkenti a hőátadást, ezért a rendszernek így több időbe telik, amíg felmelegíti a vizet, s ebből adódóan az energiafogyasztás is megugrik. A vízkő emellett az élettartamot is csökkenti, hiszen a rendszer belső részei hamarabb elhasználódnak.
Ha nagy mennyiségű vízkő halmozódik fel a rendszerben, az a pénztárcánkat is kellemetlenül érinti, mert ebben az esetben már a karbantartási költségek igen magasak lehetnek. A vízkő emellett baktériumképződéssel jár együtt, amit egy idő után kellemetlen szagok követnek, végül pedig előfordulhat, hogy a készülék rendellenes működése zajjal jár együtt.

Szűrőcsere

Egyes bojlerek szűrővel működnek, amelyek fő feladata a víz tisztítása, mielőtt az „belép” a bojlerbe, vagy a bojlerből „kilép” a háztartásba. A szűrők eltávolítják a vízben lévő szennyeződéseket és részecskéket, például homokot, rozsdát, apró szemcséket és egyéb szennyező anyagokat, éppen ezért a bojler szűrőjének rendszeres cseréje rendkívül fontos a hatékony működés és a vízrendszer védelme szempontjából.

Biztonsági eszközök ellenőrzése

A biztonsági eszközök rendkívül fontosak a bojler biztonságos és hatékony működéséhez, megakadályozzák vagy korlátozzák az esetleges problémák kialakulását, amelyek veszélyesek lehetnek a ház lakóira nézve. Mivel ezeknek az eszközöknek ennyire fontos a szerepe, a rendszeres ellenőrzésük is kiemelt jelentőségű.

  1. Tipp: A karbantartást és – szükség esetén – a javítást minden esetben szakemberrel kell elvégeztetni. Jó, ha a készülék és rendszer ellenőrzésére rendszeresen, évente legalább egyszer sort kerítünk, így a meghibásodás megelőzhető, illetve az esetleges hibák is időben kezelhetők.
  2. Tipp: Megbízható gyártók magas minőségű termékei közül válasszuk ki a megfelelő bojlert. A Kazán WebShopon például nemcsak prémium gyártók termékei érhetők el, de minden egyes forgalmazott termék átesett egy előzetes bevizsgáláson, azaz ezek a cikkek megfelelnek minden műszaki előírásnak és szabványnak.

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop