Virágos téli szobanövényeink

A téli fényszegény hónapokban virágos szobanövényekkel csempészhetünk be egy kis – életet – a lakásba. Természetesen az ilyenkor virágzó fajok száma nem túl nagy, de a hagyományos téli virágok mellett szerencsére évről évre új növényekkel bővül a választék.

 

 

Mikulásvirág

 

Talán legkedveltebb decemberi cserepes növényünk a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Az intenzív díszt a növény jelentéktelen, apró sárgás virágait körülvevő murvalevelek – virágzati fellevelek – szolgáltatják. Ezek lehetnek klasszikus – mikuláspirosak?, vagy az újabban kapható fehéres – vajsárga árnyalatúak, esetleg rózsaszínek. Meglehetősen hosszú ideig, kb. két hónapig díszítenek. Szobai körülmények között a növény újravirágoztatása nem egyszerű, ezért ha nem akarunk vele bíbelődni, levéldísznövényként tarthatjuk tovább: elvirágzása után vágjuk le a felkopaszodott szárakat. Tavasszal érdemes radikálisan visszavágni, akár 5?10 cm-esre, ennek következtében kompaktabb, bokros növekedésű lesz. Ha mégis megkíséreljük virágoztatását, elvirágzás és visszavágás után tartsuk hűvösebb, kb. 15°C hőmérsékletű helyiségben. Tavasszal ültessük át Florasca B. típusföldbe. Nyárra akár a kertbe is kiültethetjük. A nyár második felében érdemes megkezdeni tápoldatozását, majd – mivel rövidnappalos növény, tehát csak akkor virágzik, ha a nappalok rövidebbek, mint az éjszakai időszak – szeptembertől két hónapon keresztül napi 12?14 órányi teljes sötétség biztosításával karácsonyra újra szép virágos növényünk lehet. Mivel a mesterséges fény is megszakítja a ciklust, vigyázni kell, hogy lámpafény se érje ilyenkor, különben a várt virágzás elmarad!

 

Nem túl meleg, napos szobában érzi magát a legjobban. (Az ideális hőmérséklet számára 18?20°C) A huzatra érzékeny. Az öntözésre oda kell figyelni: fontos a rendszeres vízellátás, hogy földje ne száradjon ki, a túlöntözést azonban kerülni kell! A lágy vízzel való öntözést meghálálja. Leggyakoribb kártevői a takácsatkák és a levéltetvek.

 

 

Karácsonyi kaktusz

 

Másik téli kedvencünk a karácsonyi kaktusz (Schlumbergera truncata). Hajtásait lapos, fogazott szártagok alkotják. Nevét onnan kapta, hogy karácsony körül jelennek meg a hatások csúcsán élénk színű, fehér, piros, rózsaszín vagy lilás-piros virágai. A levélszerű szár hajtásai kezdetben felfelé ívelnek, de később a többi szártag kifejlődése után lefelé hajlanak. Az idősebb növényekre a lecsüngő karakter a jellemző. Habitusa miatt ámpolnanövényként is használhatjuk, talán így, vagy polcra helyezve, szoliter növényként mutat legjobban. Hűvös, félárnyékos helyiségekben fejlődik legjobban. Kedveli a párás környezetet, a lágy vízzel való öntözést. Ügyeljünk rá, hogy cserepe alatt ne álljon a víz, mert ez a gyökérzet berothadásához, a növény pusztulásához vezethet. A bimbók megjelenése után a helyváltoztatásra érzékenyen reagálhat, ezért előfordul, hogy a frissen kapott, vagy vásárolt példány ledobja bimbóit, virágait. Ilyenkor csak következő évi virágzásában gyönyörködhetünk. Az elvirágzott növényt hűvösebb, 15?16°C hőmérsékletű helyre vigyük, hetente csak egyszer öntözzük. Márciusban jelennek meg az új hajtások, ekkor ismét melegebb helyre tehetjük. Nyáron jól érzi magát a szabadban, árnyékos helyen. Augusztustól kezdve ismét hűvösebb környezetet igényel, ezután a bimbók megjelenéséig ritkábban öntözzük. (Ez a növény ún. pihenési időszaka. ) A bimbók megjelenése után ismét növelhetjük az öntözés gyakoriságát. Kártevői a takácsatkák, a viaszos pajzstetvek és a pajzstetvek lehetnek.

Korallvirág
Kedvelt téli virágzású szobanövény a korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana) is. Alacsony, maximum 35 cm-es pozsgás növény, amelynek sok apró élénk színű virága tömött ernyőben helyezkedik el a húsos, sötétzöld levélzet fölött. A virágzat színe lehet korallpiros – erről kapta nevét a növény – , vörös, narancssárga vagy sárga, esetleg rózsaszín. Intenzív díszt ad, hangulatos, kedves növény, emellett nem is drága. A meleg, napos szobák növénye. Újravirágoztatása otthoni körülmények között nem kecsegtet sikerélménnyel, ezért javasolt egyéves növényként kezelni.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop