Vigyünk több fényt otthonunkba!

Míg eleinknél a vastag falak mellett aprócska ablakok szolgálták a nyári meleg és téli hideg elleni védekezést, nem lévén hőszigetelő üveg, manapság a korszerű anyagok korában inkább az a szempont, hogy minél több fényt engedjünk be otthonunkba. Erre nagyon sok lehetőségünk is van üveg tolóajtókkal, üvegajtókkal, napcsővel, tetőbevilágítókkal, üvegtéglával.

vigyunktobbfenytotthonunkba 720

Üvegajtók
Az üvegajtók nemcsak nagy fényáteresztő képességüknek, de egyedi, modern megjelenésüknek köszönhetően is mind nagyobb teret nyernek a modern lakásokban, irodákban. Az üvegajtók többféle nyitási móddal kaphatók: hagyományos nyíló ajtók, tolóajtók, harmonikaajtók, és ide sorolhatók az üvegezett tolófalak is, amelyekből választhatunk beltérit vagy terasz/erkély ajtókat is. Tervezés, döntés előtt érdemes körbenézni, mert igen nagy árkülönbségek lehetnek két egyformának tűnő üvegezett ajtó között. Természetesen az árkülönbség minőségi különbséget is jelent.

vigyunktobbfenytotthonunkba 2
Tolóajtók beltérre
Különösen kis alapterületű lakás esetén az ajtó anyagán túl a nyitási módja sem mellékes: a hagyományos nyitású ajtóval szemben a tolóajtó kevesebb helyet vesz el a lakásból, 100 m2-nél kb. 8-at tudunk megtakarítani az alapterületből, homlokzati üvegezett rész (üvegfal) esetén a felét szabaddá teszi. Létezik belőle egyszárnyú tolóajtó falon kívül, teleszkópos tolóajtó falon kívül, kétszárnyú (szinkron) tolóajtó falon kívül, végül az egyszárnyú, falba süllyesztett tolóajtó. A fal előtt eltolható szerkezet egyszerű, olcsó, könnyen szerelhető, praktikus konstrukció, amely akár egy meglévő beltéri ajtó helyére is beépíthető, bár itt a fal közvetlen közelébe, az eltolható ajtólap útjába nem rakhatunk semmit. Az ajtólap függesztett, és egy „karnis lap” takarja el a függesztett részt, az alsó vezető akadályozza meg az ajtólap kilengését (sem nyitott, sem csukott állapotban nem látszik). Mivel ezek az egyszerűbb, falon kívüli tolóajtók ajtótok nélkül is szerelhetők, a gyenge pontjuk a működési hézagoknál a lég- és hangzárás. Különböző méretű kefék felrakásával mindez mérsékelhető, de mellékhelységeknél, ill. külső térre nyíló ajtóknál a komplett, többpontos záródású tolóajtó beépítése javasolt. A falban futó tolóajtók nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen a nyitott ajtószárny teljes mértékben eltűnik a falban, nem foglal helyet egyik helyiségben sem. A falban futó tolóajtók többe kerülnek, mint a fal előttiek, vasalatukat a lakás falainak építése során a gipszkartonos vagy a kőműves építi be. Anyagukat tekintve fa, festett fa, laminált bútorlap, üveg, a változatosság óriási, az anyagválasztásnál a helyiség funkcióját, színvilágát célszerű figyelembe venni.

Tolóajtók kültérre
A tolóajtó a harmonikaajtóval szemben valamivel több helyet igényel az alapterületből, viszont a homlokzati üvegezett rész kb. háromnegyedét szabaddá teszi. A tolófal ugyanennyi szabad nyílást enged, de akár az egész felület is nyithatóvá tehető, ha ügyesen parkoltatjuk. A kültéri tolóajtóknál (teraszajtóknál) figyeljünk az eltolható/húzható ajtószárny nagyságára. Bár ezek könnyen mozognak a sínrendszerben, de azért minél nagyobb, annál nehézkesebb mozgatni, hiszen maga a hőszigetelő üveg is igen nehéz. A kültéri tolóajtók mindig több ponton záródóak, gondoljunk a légzárásra, vízzárásra. Vannak síkban záródó ajtók, ezeket ki kell buktatni a nyitáshoz, és vannak a síkeltéréssel záródó ajtók. Amennyiben nagy nyílásfesztávú tolóajtót szeretnénk, úgy még a tervezés fázisában beszéljük át a tervezőkkel, mert ilyen esetben fontos szempont az áthidaló „lehajlása”. Nem biztos, hogy elegendő a szabványban megfogalmazott értékek betartása: ha a lehajlás túl nagy, összeroppanthatja a nyílászárónk üvegét is, valamint szorul az ajtó. A kültéri tolóajtók készülhetnek fából, fémből és műanyagból, legtartósabb a fém, a legszebbnek tartott a fa, a legmegfizethetőbb a műanyag. Nehéz döntés!

Napcső
A napcső segítségével az eddig ablak nélküli helyiségekbe is tudunk természetes fényt beengedni. A technológia lényege a kupola és annak kialakítása, amelyben a benne lévő lencsék nemcsak a magasan járó nap fényét gyűjtik be, de az alacsonyabb szögben érkező korai és késő délutáni sugarakat is. A csatorna továbbítja mindezt egy belső „ref lektorhoz”, ami az egyenletes fényelosztást biztosítja. A napcső olyan belső helyiségek megvilágítására használható, amelyek sem a homlokzatról, sem a tető irányából nem jutnak elég természetes fényhez – közlekedők, gardróbok, fürdőszobák. A napcsővel elektromos energiát takaríthatunk meg, ráadásul a nappali fénnyel való megvilágítás jó hatással van közérzetünkre. Gyártmányfüggő, hogy a fény milyen távolságra juttatható el: vannak típusok, amelyeknél a szellőztetés is megoldható, illetve lámpával, világításszabályzóval kombinálhatók. Hogy mennyi fény jut a helyiségbe, függ attól is, milyen tájolású tetőfelületen tudjuk elhelyezni a bevilágító kupolát. A beépítés egyszerű, mindössze néhány órát vesz igénybe.

vigyunktobbfenytotthonunkba 1
Tetőablakok
A tetőablak a beépített tetőtér nem alárendelt helyiségeibe rakható be, akár egymás mellé is sorolhatók, minden irányban. Ha zajos helyen lakunk, érdemes odafigyelni az ablak léghanggátlására és esőzajcsökkentő képességére is, hogy kizárhassuk a környezeti zajokat. A tetőablakok beépítését mindig bízzuk szakemberre, az amúgy is a tető építésével egy időben történik. Ha még több természetes fényt szeretnénk beengedni lakóterünkbe, tetőablakunkat kombinálhatjuk a tetőablak alatti térdfalba épített ablakkal. A lehetőségek tárháza rendelkezésünkre áll, kiterjeszthetjük az üvegfelületet a padlótól a mennyezetig, amely egyedi megjelenést biztosít a környezetnek.

Üvegtégla
Az üvegtégla régi, de újra felfedezett építőanyag, beltéri használata nagyon sokrétű megoldásokra ad lehetőséget, változatossága szinte végtelen. Kapható belőle víztiszta, átlátszatlan és színes, beltérben dekorjelleggel, helyiségek falaiba építve széppé teszi otthonunkat.

 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop