Vigyázzunk a hőségben hőszigetelő anyagainkra!

Tervezze meg telefonjával kertjét, kocsibeállóját!
Kreativitás a homlokzaton
Milyen lenne a házunk alumínium tető alatt?

Az expandált polisztirolhab (EPS) hőszigetelő lemez sokat bizonyított már: kiváló szigetelő képességű, kedvező árú és teljes körűen újra feldolgozható. A nyári melegre, az UV hatására azonban, ahogy bőrünk is, rosszul reagál, megsárgul, felülete porladásnak indul. Mindez a termék minőségében nem jelent különösebb romlást, de a tárolás, szállítás és kivitelezés során több figyelmet érdemel.

vigyazzunkahosegbenhoszigeteloany 720

Az EPS hőszigetelés alapvetően nem szükséges, hogy UV álló legyen, ugyanis az épületszerkezetben takartan helyezkedik el. Azonban, ha a lapok hosszú ideig közvetlen napsugárzásnak vannak kitéve, felületük roncsolódhat. A fehér EPS lapok ilyenkor megsárgulnak, felületükön a nagyon vékony elbomlott anyagrétegből por lesz, ami némileg védi a további roncsolódástól. Mielőtt a lapokat felragasztjuk, a sárga réteget le kell csiszolni, el kell távolítani, különben nincs meg a megfelelő tapadóképessége ahhoz, hogy a rákerülő rétegeknek fogadó felülete legyen. A hatékony hőszigetelés érdekében sok okunk van arra, hogy ezt a folyamatot elkerüljük.

Az intenzív napsütésnek leginkább a grafit adalékos polisztirol lemez van kitéve. Sötétszürke színe miatt „szívja magába” a meleget, felszíne akár a 80 C°-ot is elérheti. A polisztirol hőre lágyuló anyag, ami hosszú ideig maximum 80 C°-nak tehető ki. Ha magasabb hőfok éri, az anyag szerkezete roncsolódni kezd, a lap felülete akár meg is olvadhat, ám az öregedés a felületén nem látható, nem érzékelhető.

vigyazzunkahosegbenhoszigeteloany 1
Hogyan védjük a polisztirol lemezt a naptól?
Hogyan lehet megakadályozni, hogy ne olvadjon meg a grafitos lap még a homlokzatra felkerülés előtt vagy akár a homlokzaton?
Az EPS-lapokat óvni kell mindennemű UV sugárzástól. Ez ellen a különböző hőszigetelőanyag-gyártó cégek többféle megoldással szolgálnak. Több olyan termék is forgalomban van, amely fényvisszaverő réteggel rendelkezik, illetve vannak felületi bemetszésekkel ellátott homlokzati lemezek is. Egyes gyártók fehér festéket kínálnak vagy adnak ajándékba a hőszigeteléshez, amellyel azonnal érdemes bevonni a felhelyezett lapok felületét.

Az építkezésen a polisztirol hőszigetelő lapokat elsősorban a fénytől és a nedvességtől kell védenünk, ha tudjuk, tároljuk fedett helyen – erre minden gyártó felhívja a figyelmet. A felragasztást lehetőleg az árnyékban lévő oldallal kezdjük. Ha már felkerült a szigetelő lap a homlokzatra, a lemezeket mindenképpen állványhálóval védjük, és a lehető leghamarabb kerüljön rá a ragasztóba ágyazott üvegháló. Ha olyan lapot találunk, amelyeken – a helytelen tárolás és kivitelezés miatt – elváltozást tapasztalunk, azokat kezelés nélkül semmiképp se építsük be!

További információ: www.hoszigeteljaholnapert.hu

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop