Vezérelv az óvatosság

Ökopóló 3D-ben
Hozza magát jó formába!
Alakos, íves, színes

Biztosan nem most jött el a lakásvásárlás szezonja, de a túlkínálat és a hitelképtelenség terebélyesedése miatt jó helyzetben vannak azok, akik elő tudják teremteni a kiszemelt lakás vételárát. Õk ugyanis emiatt jó alkupozícióban vannak. Aki azonban banki forrásra számít, az jobb, ha óvatos, és az adásvételi szerződésben hagy magának kiskaput arra az esetre, ha mégsem folyósít a hitelintézet.

 

ingatlanvasarlas

 

Csend uralkodik az ingatlanpiacon, s nemcsak azért, mert a február amúgy sem a költözködők legkedveltebb hónapja, hanem a világgazdasági helyzet miatt is. A másodlagos jelzálogpiaci válság nyomán továbbgyűrűző, és a reálgazdaság egészére rátelepedő krízis ráadásul egy amúgy sem éppen virágkorát érő ingatlanpiacot ért, hiszen a kínálat szinte minden szegmensben meghaladta a keresletet – egyikben jobban, másikban kevésbé. Ezt fejelte meg a válság, aminek eredményeképp emberek ezreit bocsátották már el itthon is munkahelyeikről, másoknak pedig bércsökkentést kellett elszenvedniük.

 

Elbizonytalanodott vevők
Érthető, ha ilyen helyzetben bizonytalanság lesz úrrá azokon a családokon, akik korábban úgy érezték: megérett a helyzet a költözésre, régen kinőtt otthonukat nagyobbra váltanák, vagy éppen első saját lakásukat vásárolnák meg. Sokan döntöttek úgy, inkább elhalasztják tervezett lakásvásárlásukat, építkezésüket a következő időszak beláthatatlansága miatt. Ám nemcsak ők kényszerültek lemondani az áhított lakáscseréről, hanem azok is, akik bíznak a jövőben és a későbbi megélhetésükben, ám nem tudnak a bankok megváltozott követelményrendszerének megfelelni.

Szigorító bankok
Alaposan szigorítottak ugyanis a hitelintézetek, ma már jóval körültekintőbbek. Míg korábban – ha a pénzintézetek által hirdetettnél a valóságban lényegesen kisebb arányban is -, de előfordult, hogy 100 százalékban banki forrásból finanszírozhatta új ingatlanát a család, ma már erre nem akad példa. Használt lakások esetén egykor a vételár 90 százaléka volt a legnagyobb banki finanszírozási arány, mára ez vágyálommá vált. A folyósított hitel felső határának kiszámítási alapjául szolgáló hitelbiztosítéki értéket a korábbinál jóval alacsonyabban határozzák meg az értékbecslők, s szigorúbb a kalkuláció az ebből végül meghatározott lehetséges hitelnagyság esetében is. Jellemző, hogy a lakás vételárának 50-55 százalékánál magasabb összegre ma egyik bank sem bólint rá, s még így is csak megadott körülmények között. Eltűntek a tisztán fedezet alapú hitelek, az biztos, hogy az őszi események óta jövedelemigazolást kell letennie az asztalra annak, aki kölcsönt szeretne kapni.

Kevesebb lehet a hitel az ígértnél
Ilyen körülmények között érthető, hogy egyre kevesebben lépnek valóban potenciális vásárlóként az ingatlanpiacra. Hozzájárul ehhez még, hogy sokan tartanak attól, mi lesz, ha időközben megváltozik a helyzet, másként dönt a bank, s a korábban kalkuláltnál kisebb arányú hitelt hagy csak jóvá. Mert mostanában ez is gyakran előfordul, s nem keveseknek okozott gondot, hogy az adásvételi szerződés megkötése után derült ki: nem képesek előteremteni a teljes vételárat. Banki szakemberek szerint a jelenlegi helyzetben semmiképpen sem lehet mérget venni arra, amit egy előzetes hitelbírálat során – leginkább szóban – tudatnak az ügyféllel. Hétről-hétre változhat a helyzet, módosulhatnak a feltételek, így sokat bukhat, aki a régi rutin szerint megy bele egy-egy ügyletbe.
A vevő például jól teszi, ha ragaszkodik ahhoz, hogy a kiszámíthatatlan banki gyakorlat miatt előleget hagy, s nem kockáztatja, hogy elveszíti a foglalót, ha az ő hibájából semmisül meg a tranzakció. A fedezet hiánya ugyanis egyértelműen a vásárló nem teljesítésének számít. Amúgy is érdemes kicsit óvatosabban fogalmazni az adásvételi szerződésekben, illetve hosszabb fizetési határidőt hagyni.

Ha már nincs visszaút…
Persze vannak, akiknek mindenképpen tovább kell lépniük. Például azért, mert már eladták otthonukat, hosszabb kiköltözési határidőt kérve, vagy átmeneti lakóhelyre (például családtaghoz) költözve. Most nekik nem könnyű a dolguk, amennyiben banki forrás szükségeltetik az új ingatlan megvásárlásához. Tanácsos az eredeti elképzeléseknél kicsit olcsóbb árkategóriában keresgélni, ha nem akarnak szorult helyzetbe kerülni. Amennyiben kisebb alapterület nem jöhet szóba, akkor valamivel olcsóbb környéket érdemes választani. Jó hír viszont számukra, hogy a kínálat uralta piacon jobban tudnak válogatni, sőt, bizonyos tekintetben alkupozícióban is vannak. Az újépítésű lakásoknál esélyes, hogy engedményt tudnak elérni az ügyesebbek, a használt lakásoknál pedig ennél is nagyobb lehet a kedvezmény, ha a tulajdonos valóban túl szeretne adni ingatlanán.

Mégis érdemes vásárolni?
A forint gyengülése egyébként éppen azoknak jön jól, akik most szeretnének lakást hitelre vásárolni. Amikor ugyanis többet kell fizetni egy svájci frankért, akkor a svájci frankban nyilvántartott hitelek kezdeti tartozása alacsonyabb lesz – s ugyanez igaz az euróra. Később ugyanis jó esély van a forint erősödésére, s az elemzők jó része 260-265 forint körüli eurót tart reálisnak a január második felében szinte megszokott 285-290-nel szemben. Ha pedig erre mozdul el a piac, akkor a mostani hitelfelvevőknek kevesebbet kell majd fizetniük törlesztésként. Továbbra is igaz, hogy a forinthitelek lényegesen drágábbak az euró, illetve a svájci frank alapú társaiknál, így nem érdemes ezeket választani, ahogy nem okos döntés erre váltani meglévő hiteleiket sem az adósoknak.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop