Végállomás: türkizkék tenger

Amikor Vinkovics Zsuzsa lakberendező először járt az átalakítandó otthonban, nem igazán tudta összeegyeztetni a megrendelőket akkori lakásukkal. A narancsos-sárgás színvilág sehogy sem passzolt a fiatal párhoz, majd amikor elmondták, hogy mit is szeretnének, rádöbbent, mennyire más kell nekik.

vegallomasaturkizkektenger 720

Legyen szó bármilyen átalakításról, az mindig egy lelki folyamattal társul: vagy mert valami véget ért, vagy egészen egyszerűen csak megérett a változás igénye családi vagy privát életünkben. Ebben az esetben a sors úgy hozta, hogy a család hármasban vágott neki a lakás részleges felújításának, de már négyesben élvezték az új tereket, a lakásfelújítással egy időben ugyanis megszületett a fiatal pár első közös gyermeke a korábbi kapcsolatból velük élő ovis kisgyermek mellé. Az átalakítandó lakásban egyáltalán nem volt előszoba, szinte az étkezőbe esett be az ember, postás és vadidegen villanyóra-leolvasó is beleláthatott mindennapi életükbe. A tervező ezért azt kapta feladatul, hogy az előszoba-étkező-konyha hármasát, illetve a szülői hálószobát alakítsa át élhető hellyé. Vinkovics Zsuzsa lakberendező ötletesen egy fiatalos, vagány madaras tapétával borított fallal oldotta fel a helyzetet, így már csak a konyha irányába látni a bejárattól.

S hogy hogyan esett a választás a türkiz színre? Mivel a megrendelők, Alíz és Feri kapcsolatának szentesítésére Kubában, a tengerparton került sor, nem csoda, hogy a tervezés során az inspirációs képanyagból szinte mindig erre a színre esett a választásuk, miközben Audrey Hepburn ikonikus rágógumis képe is állandó vendég volt a megbeszéléseken. Végül ez került kötelező elemként az étkező parkettás falára, egy grafikus barát közreműködésével. Az előszoba hexagonális burkolatát a konyhában is végigvitte a tervező, a szürke színvilághoz pedig egy türkiz mozaikot választott a konyhapult fölé. Mivel szerette volna, hogy a megrendelők számára minél személyesebbé váljon a tér, mindig egy-egy kisebb „házi feladatot” adott számukra: egyik például az volt, hogy találják ki, milyen felirat kerüljön a konyhai mozaikba. Sok vacillálás után a ‚beach’ lett a befutó, ezzel is emlékeztetve őket életük legboldogabb napjára, a tengerparton kimondott igenre. A hálóban már a tenger mélykék színei dominálnak, amely a türkiz pezsgése után megnyugvást hoz. A korábbi narancssárga világ így alakult hát át egy csöppnyi ‚varázslattal’ fiatalos, türkizes, izgalmas térré, amely sokkal inkább illik az újdonsült apukához és anyukához.

  

Látásmódomat a természetesség, a részletek iránti érzékenység, a megrendelő személyisége, annak stílusokhoz való kapcsolása, s ezek együttes játéka alapjaiban határozza meg.

vegallomasaturkizkektenger portre

Vinkovics Zsuzsa
lakberendező


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop