Védelem a parkettának, védelem a környezetnek

8 dolog amitől passzívház a passzívház
4 frenetikus túrós étel
Avantgárd passzívház

A faanyagú padló felületi védelmére és esztétikai szépségének megőrzésére szolgáló megoldások közül érdemes olyat választani, ami környezetbarát, és az egészséget is kíméli. A tökéletes megbízhatóság érdekében célszerű rendszerben gondolkodni minden olyan esetben, amikor komplett rétegrendet kell kialakítanunk.

 

 

A padlót védeni kell alulról a nedvesség és a maradék pára ellen speciális aljzatkiegyenlítőkkel, rugalmas ragasztókkal. A felületkezelő rendszereknek köszönhetően a felülről érkező behatások ellen is tökéletes védelmet nyújthatunk, figyelembe véve az esztétikai szempontokat is. Amennyiben úgy döntünk, hogy felújítás helyett inkább új parkettát szeretnénk, ez esetben is érdemes olyan parkettaragasztót választani, amely környezetbarát, nem jelent veszélyt sem az egészségre, sem a környezetünkre. A ma kapható parkettaragasztók között egyre népszerűbbek azok a felhasználóbarát termékek, amelyek nagyon alacsony illékony szerves anyag kibocsátásúak (EMICODE EC1 R tanúsítvánnyal rendelkeznek, ami a csomagoláson látható), valamint izocianát- és oldószermentesek.

Az értékes fapadló, amely nem egyszer a lakásunk, házunk ékessége, csak úgy marad értékes, ha eredeti színét meg tudjuk védeni a környezeti hatásoktól, ugyanis a por, a takarítás, a besütő nap veszélyezteti a fa szépségét, tartósságát. A manapság oly divatos egzotikus fafajták, de a klasszikusak is, mint például a bükk, a tölgy, a cseresznye, a gőzölt akác stb., méltán igénylik a megfelelő bevonatot, hogy a természetességükből eredő színeket, struktúrákat, erezettséget megőrizzék.

 

Parketta felújítása lépésről lépésre

 1. Az első lépés olyan fatapaszoldat használata, amely a faelemek egymás közötti hézagainak, réseinek kitöltésére, tömítésére szolgál. A piacon létezik olyan termék, amely kisebb hézagok tömítésére, illetve olyan, amelyik nagyobb rések kitöltésére alkalmas.
 2. A rétegrend elengedhetetlen része az alapozó, mely biztosítja a fa eredeti színének megtartását, megfelelő mértékben tömíti a fa pórusait. Ezt az alapozót a lakk hengerével kell felvinni egy rétegben a fa teljes felületén.
 3. A parketta védőbevonata a lakk, amelyet szintén a padló teljes felületen kell felhordani hengerrel. Ügyelni kell arra, hogy olyan parkettalakk tartozzon a rétegrendbe, amely megfelel a szigorú tűzvédelmi előírásoknak.

Megfelelő termékek állnak rendelkezésre a parketta mindennapos tisztítására és karbantartásra is.

 

A parkettalakkokkal kapcsolatos elvárások

 1. Gyorsan száradjon, hogy minél előbb be lehessen költözni,
 2. legyen könnyen kezelhető,
 3. gyorsan lehessen vele dolgozni,
 4. legyen gazdaságos,
 5. erős legyen a kopófelület (ellenálljon a külső hatásoknak),
 6. őrizze meg a faburkolat eredetiségét, struktúráját, színét,
 7. ne tartalmazzon egészségre ártalmas anyagokat.

Szerencsére a piacon már megjelentek olyan termékrendszerek, amelyek teljesítik ezeket a követelményeket, így a felhasználóknak nem kell amiatt aggódniuk, hogy káros hatásoknak lesznek kitéve a régi parketta felújításakor.

 

Környezetünk védelme

Manapság kiemelt figyelmet kell fordítanunk környezetünk megóvására, s ezt az innovatív gyártók is szem előtt tartják. Olyan termékekkel jelennek meg a piacon, amely mind a tulajdonosok, mind a munkát kivitelező szakemberek egészségét is védik.

Az oldószer tartalmú parkettalakk vagy parkettalakkrendszerek viszonylag alacsony piaci ára ne tévesszen meg senkit, érdemes inkább többet áldozni rá, és olyan termékrendszert vásárolni vagy megrendelni, amely garantáltan nem tartalmaz
káros hatóanyagokat.

Megtalálható az üzletekben olyan védőbevonati parkettalakkrendszer, amelynek minden egyes eleme megfelel a legszigorúbb követelményeknek, nemzetközi szabványoknak.

Fontos előnye a rendkívül alacsony illékony szervesanyag-(VOC) kibocsátás, valamint az NMP-mentesség (az NMP a parkettalakkok előállításához felhasznált egészségkárosító oldószerfajta, amely a termék felhordását követően is a levegőbe kerül, ezzel irritálva a szemet, a légutakat és a bőrt), tehát nem jelent veszélyt a környezetre és a család egészségére.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop