Várépítő Pályázat – 17 településre jutott építőanyag

Szépítsük otthonunkat faldekorációval!
Történjen meg mielőbb az otthon automatizálás!
Construma új időpontban

Szerte az országban 14 gyermekintézménynek és 3 műemléknek jut idén támogatás az építőipar legrégebbi jótékonysági összefogása, a Várépítő Pályázat jóvoltából. A 18 felajánló építőanyag-gyártó cég, szövetség és az építőiparban érdekelt médiacsatorna nettó 15 millió forintnyi építőanyagára, és több mint másfél millió forintnyi készpénzére pályázó 30 intézmény közül sokan nem először örülhettek a támogatásnak.

varepitoplyazat17telepulesre 720

A Build-Communication 2010 óta Várépítő Pályázat néven üzemelteti az építőipari cégek legrégebbi és legtöbb forrást az igénylőkhöz eljuttató összefogását. A pályázat lassan két évtizede – 2010 előtt más néven – gyűjti az építőipari cégek felajánlásait, és juttatja el gyermekintézmények és műemlékek számára. Az újjáélesztett pályázaton az elmúlt 8 évben a pályázók száma meghaladta a hatszázat, és a több mint nettó 100 millió forint értékű építőanyagból 147 nyertes intézmény kaphatott támogatást. A felajánlásokat szinte az első évtől változatlan felállásban működő, neves közéleti személyiségekből álló zsűri ítéli oda olyan intézményeknek, amelyek valamennyi önerő felmutatásával képesek saját körülményeik javítása érdekében beruházásba fogni.
„A Várépítő Pályázat idén olyan települések, mint Nagycsécs, Tác, Nagylózs, Varászló vagy Mezőberény, olyan kis intézményeinek jelent segítséget, mint egy-egy néhány csoportszobás óvoda tetőfelújítása, melegítőkonyhája vagy fürdőhelyiségeinek korszerűsítése, sporttábor vagy egy használaton kívüli helyiség működőképessé tétele. Minderre a hozzánk jelentkezőknek gyakorta nincs más lehetőségük, mint a mi pályázatunk. Vannak emellett olyan esetek, ahol – tudtunkon kívül – egy folyamat katalizátorai lettünk, és olyan is van, ahol harmadik alkalommal igyekszik az önkormányzat vagy alapítvány támogatást kapni újabb és újabb terveihez. Sok a visszatérő jelentkező, de minden évben vannak új települések a pályázók között.” – mondta el Rajki Diána, a Várépítő Pályázatot összefogó cég vezetője.

Konyhafelújítástól a tetőfedésig
2019-ben az előző évekhez hasonlóan nettó 15 millió forintnyi építőanyag-felajánlás, 1,5 millió forint készpénz, és – a tetőfedőket tömörítő szövetségeknek köszönhetően – több helyen a tető felújítások egyes szakaszaihoz szakmunkát végző mesterek is érkeznek. A 2019-ben pályázatot benyújtó 27 gyermekintézmény és 3 műemlék közel 30 millió forint értékű építőanyagot igényelt. A rendelkezésre álló forrásokat a zsűri 14 gyermekintézmény (egy intézmény az építkezés két üteméhez is) és 3 műemlék között osztotta szét. Annyi biztos, hogy idén is a legtöbben tetőfelújítást kezdhetnek majd, hiszen ebben a kategóriában van a legtöbb és a legszínesebb termékválaszték is: Bramac és Terrán tetőfedő anyagok, Prefa ereszcsatorna, Colt tetőbevilágítók, Bachl és Ravatherm hőszigetelés és Villas lapostető szigetelés, Leier kémény és Roto tetőablak kerülhet a nyertesekhez. A belső és külső felújításokhoz pedig Bachl és Ravatherm hőszigetelés, Baumit alap- és színes vakolat, Henkel Ceresit és Murexin burkolati ragasztók és fugázóanyagok állnak rendelkezésre. Az elmúlt évek újdonságai az építkezést segítő Meva zsaluzatok, Dörken vízsszigetelés és a Durisol zajvédő falak, valamint a pályázható Leier kéregfal- és kéregfödém elemek.

Termékfelajánláson túl készpénztámogatás és társadalmi munka
Szerencsére egyre több cég kínál a pályázaton kivitelezésre fordítható készpénzt, hiszen nagyon gyakori, hogy a tervezett beruházások a kivitelezési munkák finanszírozásához szükséges anyagi források hiánya miatt maradnak el. A Várépítő pályázaton ismét szaporodnak a forintban történő felajánlások: a Meva, a Colt és a Homeinfo.hu portál által felajánlott készpénz a zsűri döntése szerint idén 9 intézmény munkáit fogja segíteni.
Az évek óta a Jövőkuckó támogatást felajánló Magyar Építéstechnika, a proidea.hu és ebuild.hu idei támogatását az „Az Ifjúság úti óvodás gyermekekért” Közhasznú Alapítvány balassagyarmati Játékvár Tagóvoda Tiszavirág Óvodája a mosdóhelyiségek felújítására kapja a Murexintől ide kerülő burkolatragasztó anyagok mellé.
Az Épületszigetelők, Tetőfedők, Bádogosok és Ácsok Magyarországi Szövetsége az idei pályázók közül is két projektet választott ki, ahol társadalmi munkában segítenek a tető elkészültében. A nemesvámosi Fehérlófia Waldorf Óvoda és Iskola építésének első ütemében készülő épülethez nyert Roto tetőablakokat még idén nyáron az ÉMSZ szakemberei építik be.
A Dömösi Szivárvány Óvoda a tetőfelújítást, amelyhez az intézmény Terran beton tetőfedő anyagot nyert, 2020-ra tervezi. Itt az ÉMSZ tagjai, az ország legjobb tetőfedői a cserepezési munkákat vállalták. Idén első alkalommal a Tetőépítők Egyesülete (TÉGY) is a segítők közé lépett: Nagycsécs Község Önkormányzata Micimackó Óvodája cserepezési munkáit végzik el az Egyesület tetőfedő szakemberei a szintén most elnyert Terran beton tetőfedő anyagokkal.

A Várépítő Pályázat bíráló bizottsága
A Várépítő Pályázat bíráló bizottságának tagjai közül többen több mint egy évtizede döntenek a felajánlások sorsáról:

 • Vadász György, Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke;
 • Beleznay Éva, okleves építészmérnök, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) alelnöke, Budapest volt főépítésze;
 • Nagy-Kálózy Eszter, Jászai Mari-díjas és Amfiteátrum-díjas színművész;
 • Ráday Mihály, a Város és Faluvédők Szövetsége (Hungária Nostra) elnöke, Kossuth-díjas alkotó;
 • Tóth Balázs, építész, az Építésügyi Minőségellenőrző Nonprofit Kft. szakértője.

További információ: www.varepitopalyazat.hu

Nyitókép: Vadász György Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a bíráló bizottság elnöke átadja a díjat a mezőberényi Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület képviselőjének a fogyatékossággal élő fiatalok és gyerekek nappali ellátását biztosító, mezőberényi Földi Harmónia Ház homlokzatfelújításához a Baumit 247 690 Ft + áfa értékű vakolóanyag-felajánlását, továbbá a Ravatherm 842 800 Ft + áfa értékű hőszigetelőanyag-felajánlását.

 

 

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop