Vár a simontornyai vár!

Hazánk egyik legszebb reneszánsz várkastélya, a simontornyai vár közel nyolcszáz éves. Nevét lakótornyáról kapta, amelyet Salamon fia, Simon alországbíró építtetett 1272 körül.

varasimontornyai 720

Az évszázadok alatt számos gazdát cserélt várat birtokolták a Garaiak, Mátyás özvegye, 1500 után Ulászló királyi főajtónállója alakította át az előkelő főúri székhellyé, majd 150 évig a török bég palotája. A Rákóczi-féle szabadságharc idején az erődítési munkálatok kiforgatták eredeti szépségéből, végvárrá fejlődött, uralkodva a vidék felett, a későbbi századokban már csak magtár, raktár volt.

simontor1
A szépen felújított múzeum napjainkban a kulturális élet szolgálatába áll: történeti és időszaki kiállítások, az emeleten Tolna megyei ősnemesi galéria, múzeumpedagógiai foglalkozások, családi napok, nyaranta színházi előadások, koncertek várják az érdeklődőket. 2016. május 14-én kerül sor a Dél-Dunántúl egyedülálló rendezvényére: a 6. Vár Napján középkori harci bemutatók, ágyúdörgések, párbajok és várostromok, középkori zene, tánc, étkek, régi mesterségek repítenek vissza mindenkit a múltba, a vártoronyban pedig megnyílik a „Középkori várak, virtuális vártúrák” című új időszaki kiállítás.
www.simontornya.hu


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop