Utazás csak bátraknak

A divat fővárosából, Párizsból költözött a lengyel fővárosba egy francia hölgy, aki új otthona, az 1930-as évekbeli lakás tereinek felújítását a Colombe design gondjaira, Varsó ismert lakberendezési-belsőépítészeti irodájára bízta.

A francia hölgy olyan tervezőcsapatot keresett, amely a múlt tiszteletben tartásával és a jelen igényeinek megfelelően izgalmas, élhető, sokoldalú teret alkot számára. Marta Chrapka, a Colombe design tervezője finom harmóniaérzékéről, a felületek, anyagok, színek nagyvonalú kezeléséről, a természetesség iránti elkötelezettségéről ismert a szakmai és megrendelői körökben. Egyértelmű volt számára, hogy a felújítás során megtartja majd a háború előtti jellegzetes architektúrát, és visszahozza az egykori hangulatot: így jelennek meg a sokszorosan osztott külső és belső nyílászárók, fa burkolatok, váratlan megoldások a térben.

A kivitelezést sok beszélgetés előzte meg, majd a tervező gyakorlatilag teljhatalmat kapott a tulajdonostól. Az eredmény önmagáért beszél: szép, finom, elegáns, izgalmas tér született. Az előszobából az étkező fogad bennünket. A főúri paloták hangulatát idéző ablakok 180 centiméter magasak, akárcsak a grandiózus budapesti polgári lakások ablakai. Az építészeti elemek hangsúlyozásához erre nagy szükség volt. Az étkezőasztalt Marta és csapata tervezte. A falon sűrűn elhelyezett festmények, a Vitra fekete, rétegelt lemezű székei és a modern háromkarú csillár szép egységet alkot. A különleges állólámpát és a hálószobai sárga lámpákat is az eBay-en találták, és a lakás jó néhány egyedi tárgya is onnan való. A lámpák egyébként jellemzően mind nagyon különlegesek: volt, amire csak a lakás befejezése után találtak rá, mert az illett oda tökéletesen. A hagyományosan felosztott lakásban a nappali az itt élő hölgy kedvenc helyisége, s nem árulunk el titkot azzal, hogy Marta számára is talán ez volt a legkedvesebb feladat. Az eklektika ihlette szobában szárnyra kapott a fantázia: a diófa padló, amelyet egy magyar mestertől választottak, meghatározó elem a szobában: „Vissza akartam hozni a régmúlt hangulatát, így esett a választás a festett tölgyfa parkettára. Nyolc évtizeddel ezelőtt ugyanilyet használtak volna” – mondja Marta.

A megrendelő kívánsága minden részletében teljesült, izgalmas falfelületek, a műalkotások megfelelő elhelyezése, meleg, puha otthon érzetét keltik. Kis bátorságra azért szüksége volt egy ennyire eklektikus lakás megterveztetéséhez, de mi mást várhatnánk egy ízig-vérig francia hölgytől ma, a 21. században…

A Marta Chrapka alapította Colombe design Varsó egyik legismertebb lakberendezési-belsőépítészeti irodája. Klasszikus enteriőrjeik, Párizs és Lengyelország ihlette tereik egyedivé teszik  munkáikat. Lámpák, bútorok, textilek, fogantyúk tervezésével is foglalkoznak, kedvelik a hagyományos technikákat és természetes anyagokat. utazascsakbatraknak portre
Marta Chrapka belsőépítész

www.colombe.pl

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop