Nemcsak a homlokzati hőszigetelés fontos

Tudta-e, hogy a háztartások több energiát használnak, mint az ipar? A fűtésre megy el a teljes energiafelhasználás közel negyede Magyarországon is, és ez több mint az ipari felhasználás aránya. Nézzük csak, mit tehetünk, hogy a családunknak is jó legyen, pénztárcánk is jól járjon, és egyúttal a környezetet is óvjuk.

nemcsakahomlokzatiszigeteles 720

Először is ne legyintsünk: ha mindenki csak egy apró lépést tesz, a sok kicsit összeadódik, és a jövő generációja is jól jár vele. Ha tetőről beszélünk, sokaknak még ma is inkább egy magastetős ház képe ugrik be, mint megszokott látvány. Ez a hagyományainknak és földrajzi adottságainknak valóban megfelel, de energetikai szempontból egyre komolyabb kihívások elé állítja az építtetőket, legyen szó új tetőről vagy tetőfelújításról. A tető szigetelése mindenképpen nagy beruházás, akár újat építünk, akár „csak” energetikai felújítást végzünk, de hőszigetelő anyagban nincs hiány, széles a kínálat. Ha csak a BACHL választékát nézzük, találunk műszaki megoldást egy épület minden hőszigetelendő részére – a pincétől a tetőig. Éppen ezért a megfelelő anyag kiválasztásában mindenképpen kérjük tervezőnk vagy a témában jártas szakember véleményét, segítségét.

nemcsakahomlokzatiszig 2
A széles választék mellett a változó szabályok figyelembevétele is kihívást jelenthet, amelynek értelmezéséhez szintén nem árt szakember segítsége. Mára jelentősen vastagabb hőszigetelés felel csak meg az előírásoknak, mint akár egy évtizeddel ezelőtt, így tényleg komoly átgondolást és tervezést igényel annak eldöntése, hová kerüljön a szigetelés új tető esetén, vagy hol fér el kellő vastagságú anyag tetőfelújításkor.

nemcsakahomlokzatiszig 1
Egy régi, felújításra szoruló tető esetén a szükséges vastagság kialakításához már nem elegendő a szarufák között elhelyezett hőszigetelés, szükséges szigetelést elhelyeznünk a szarufák felett vagy azok alatt is. Hatékony megoldás a szarufák felett elhelyezett PIR keményhab táblákkal kialakított hőszigetelés, amellyel tényleges hőszigetelő burok keletkezik a fejünk felett. Ezzel a szarufák körül gyakran kialakuló hőhidakat megszüntetjük, kellemes, élhető klímát hozhatunk létre a tetőtérben, ami télen-nyáron érezhető. A megfelelő hőszigetelés hiányában viszont akár 30-40 százalékos hőveszteséggel is számolhatunk egy elavult tetőszerkezet esetén.

PIR: a polisztirol hőszigetelő anyagok új generációja

A szarufák feletti hőszigeteléssel a belső tér akár gipszkartonnal, akár faburkolattal történő kialakításában talán nagyobb a mozgásterünk, így a tető külső oldalán megszakítások nélküli, összefüggő, hőhídmentes hőszigetelő réteg hozható létre. A szarufák közötti és alatti szigetelés döntően akkor kerül szóba, ha a felújítás során nem szükséges a tető külső szerkezetét lebontani, cserepet cserélni. A BACHL kínálatából ehhez is találunk megfelelő szigetelő anyagot, pl. kőzetgyapotot.
Ha szarufák feletti hőszigetelésben gondolkodunk, akkor a BACHL tecta-PUR termékcsaládjának táblái nyújtják az ideális megoldást, amelyek két oldalon alufóliával kasírozottak. Ennek nagy előnye, hogy télen-nyáron a megfelelő irányban segíti otthonunk ideális hőmérsékletének megtartását: télen megakadályozza a belső térből a meleg távozását, míg nyáron visszaveri a kintről érkező napsugárzást. A PIR táblák jellemzője kiváló hőszigetelő tulajdonságán túl, hogy alak- és mérettartó, vízzáró és hőhídmentes kialakítást tesz lehetővé, amelyet az átlapolhatósága és öntapadócsíkos fedőfólia rögzítése biztosít. A PIR anyagok hosszútávon is jól szolgálják a családot: gombásodásnak, penészedésnek ellenállnak, az emberi szervezetre pedig teljességgel veszélytelen anyag.
nemcsakahomlokzatiszig 4
A PIR táblák jellemzője kiváló hőszigetelő tulajdonságán túl, hogy alak- és mérettartó, vízzáró és hőhídmentes kialakítást tesz lehetővé, amelyet az átlapolhatósága és öntapadócsíkos fedőfólia rögzítése biztosít. A PIR anyagok hosszútávon is jól szolgálják a családot: gombásodásnak, penészedésnek ellenállnak, az emberi szervezetre pedig teljességgel veszélytelen anyag.
Bár a külső tetőszerkezet megbontása nagy feladat, akár az ácsszerkezet, akár a fedőanyag pl. elavult pala lecserélése esetén szükségessé válhat. Ha felújítás során szánjuk rá magunkat a szarufák feletti szigetelésre, a munkálatok ideje alatt is élhető marad a tetőtér, hiszen nem szükséges a belső tér megbontása.
És ha már megvizsgáltuk a PIR hasznossági oldalát, a következő jogos kérdés a költségeket érinti. Nagy beruházásnak számít egy tetőszigetelés, ezért a BACHL Kft.-nél készültek számítások a megtérülésre is. Egy-egy jól megtervezett és kivitelezett tetőszigetelés megtérülési idejét a szakemberek jelenleg 6-7 évre teszik, ám a kőolaj árának emelkedésével ez akár felére is csökkenhet. A hőszigetelés egyszeri nagy befektetés ugyan, de havonta visszatérül, hiszen az első téli hónaptól alacsonyabb lehet a rezsiszámlánk. A PIR rendszerek magastetős vagy akár lapostetős felhasználásáról is adnak a BACHL Kft. munkatársai részletes felvilágosítást: www. bachl.hu


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop