URSA Lignin szigeteléssel a tudatosság ösvényén

Egy otthon akkor igazán lakályos, ha falai között egészséges beltéri levegőt biztosítunk – az pedig csak természetes anyagokkal érhető el. A természetes ragasztóanyagot tartalmazó URSA lignines termékeknek nincs egészségtelen kibocsátása. Az installációs szakaszban a kivitelező szakemberek örömmel dolgoznak vele, a háztulajdonosok pedig beépítésével klíma és akusztikai szempontból komfortos, egészségbarát belső tereket nyernek.

Az üveggyapotgyártás során az üveghulladékot megolvasztják, majd az olvadékból egy speciális centrifuga segítségével finom üvegszálak húzásával nyerik a szálasanyagot. A törékeny üvegszálak stabilizálásához kötőanyagra van szükség, és fontos célkitűzés, hogy ez a lehető legtermészetesebb alapanyagú legyen. A lignin megújuló forrásból származó növényi polimer nyersanyag, ezért ökológiai lábnyomunk növelése nélkül nyerhető ki belőle nagy mennyiség. Ez a természetes polimertartalom felelős a növényi szálak szilárd összetartásáért. A lignint nyugodtan nevezhetjük a természet egyik igazi csodájának: víztaszító, ellenáll az UV sugárzásnak, de a baktériumoknak és gombáknak is.

Múlt tavasszal ismerhette meg a magyar piac az URSA vállalat új fejlesztését, a lignin kötőanyaggal készült szálas ásványgyapot szigetelőanyagok két előfutárát, az URSA SF 34 LIGNIN és URSA SF 32 LIGNIN termékeket. A szakma elismerése a gyárat újabb termékfejlesztésekre buzdította: a korábban is nagy népszerűségnek örvendő URSA DF 35 GOLD tekercses ásványgyapot is lignin tartalmú kötőanyagot kapott, majd egyik legnépszerűbb termékünket, az URSA DF 39-et „ligninesítettük”!

A lignin az ez idáig is kiváló műszaki tulajdonságokkal bíró üveggyapot szálasanyagokat még magasabb minőségi szintre emelte: a késztermékek puha tapintásúak, és nincs kiporzásuk! Még stabilabbak, szilárdabbak, és még jobban ellenállnak a természetes kártevőknek (baktériumok, gombák), víznek, UV sugárzásnak, mint korábbi verzióik.

Nemcsak komfortérzetünk növelése érdekében fontos a ferde tető vagy a padlásfödém szigetelése. Ha nem gátoljuk meg, a szigeteletlen házból észrevétlenül távozik a drága hő, a fűtésre vagy hűtésre fordított energia jó része. Az épületek felújításával – viszonylag kis beruházással – akár 60 százalékkal is csökkenthető az energiafogyasztás. Energiatakarékosnak számít a tető vagy födémszerkezet, ha a hőátbocsátási képesség nem megy 0,17 W/m2K fölé, de ideálisan inkább a passzív házakat jelölő 0,15 W/m2K felé próbálunk közelíteni. A szerkezet optimális hőszigetelőképességének eléréséhez ferde tetőkbe ajánlatos a 0,032- 0,035 W/mK hővezetőképességű anyagok felé orientálódni, de megfelelő vastagságú beépítés esetén kiváló hatásfok érhető el az ennél magasabb lambdájú ásványgyapotokkal is. Érdemes megjegyezni, hogy rozsdamentes „Z” alakú huzalozással csak a 0,037 vagy nagyobb hővezetési tényezőjű terméket kell ellátni, mert a többi – például az URSA DF 35 GOLD LIGNIN, az URSA SF 34 LIGNIN vagy az URSA SF 32 LIGNIN – „öntartó”. Ez nagyban egyszerűsíti és meggyorsítja a beépítést, és kivitelezői munkadíjköltség is megtakarítható vele.

A kifűtött padlástér csak az áttelelő rovaroknak kedvez, a pénztárcánknak semmiképp. „Zárófödémben” kell gondolkodni: megfelelő szigetelőanyagok vízszintes padlásfödémre helyezésével zárjuk el a kiszökő hő útját. Járható vagy nem járható padlásfödém szigetelésére is léteznek működő rétegrendek, melyekben kiváló teljesítményt nyújthat 30 cm vastagságban akár az URSA DF 35 GOLD LIGNIN vagy az URSA DF 39 LIGNIN.

Mindegyik lignin tartalmú URSA szigetelőanyag kiváló hő- és hangszigetelő, és életciklusa végén környezetszennyezés nélkül bomlik le. Valóban a modern kor szigetelőanyaga: a legtudatosabb választás.

URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop