Újfehértói műemléktemplom hőszigetelése

Az 1754-ben Mária Terézia engedélyével épült újfehértói római katolikus templom imatér feletti födém hőszigetelése prémium minőségű újrahasznosított üvegből készült, a Knauf Insulation által forgalmazott SUPAFIL® termékcsalád alkalmazásával.

A munkát a Silver Insulation System Kft. csapata, Györök János építész- és szigetelő szakmérnök, ügyvezető igazgató vezetésével bonyolította le, több évtizedes tapasztalat birtokában. A cég Magyarországon elsőként kezdett el foglalkozni az innovatív befújt technológiájú üveggyapot hőszigeteléssel, a Knauf Insulation SUPAFIL® termékcsaládjával, professzionális szolgáltatást nyújtva a felhasználóknak. A templom kelet-nyugati tájolású későbarokk teremtemplom, a téglalap alaprajzú, mindkét végén egyenes záródású hajóhoz a nyugati részen kapcsolódik a háromszintes torony, déli homlokzatához pedig középen előcsarnok csatlakozik. A templom alapozása terméskő, a felmenő falak téglából épültek, a templomhajó két végén lévő karzatot henger alakú oszlopokon nyugvó, félköríves botívekkel határolt boltozatok támasztják alá. A templomhajó fölött az ácsolt fa fedélszerkezethez kapcsolódó tükörboltozat van. A templomtér tetőszerkezete kontyolt nyeregtető, a torony párna- és hasábtagos csúcsos toronysisakkal készült, a templomhajón és a tornyon a tető alatt koszorúpárkány fut körbe.


A jelenlegi templom Mária Terézia engedélyével 1754-ben épült, a torony később, II. József rendelkezése alapján. 1892-ben és 1922-ben a templomom javítási munkákat végeztek, 1958-tól pedig folyamatos felújítási munkák folytak, a toronysisak, a templomtér fölötti tető javításával, a villany bevezetésével. 2013-ban felújították a templomhajó tetőszerkezetét, elvégezték a fa tetőszerkezet szükség szerinti javítását, megerősítését, a templomhajó új tetőfedést kapott, 2019-ben kicserélték a nyílászárókat, új, hőszigetelt fa ablakokat és ajtókat építettek be. Ezt követően a templomhajó fölötti fafödém kétszeri nádazással és vakolással ellátott mennyezetén vakolatjavítást végeztek. A javított, vakolt felületen meszes gletteléssel egységes felületet alakítottak ki. A belső felújítás utolsó fázisában a templom falait fehér szilikátfestéssel látták el, a mennyezeten a díszítőfestés helyreállításra vár.

A Knauf Insulation SUPAFIL® fújható szigetelésének számos előnye van:

 • Környezetbarát technológia, mert 80 százalékban újrahasznosított üvegből készül.
 • Kötőanyag- és adalékanyagmentes, tiszta, nem irritáló üveggyapot.
 • A kivitelezés során nem lesznek illesztési hézagok.
 • Gyors precíz munkavégzés (teljesítés akár egy óra alatt).
 • Más fújható szigetelésekkel ellentétben minimális a porképződés a munkatérben.
 • Befolyásolni lehet a szerkezet hőátbocsátási tényezőjét (U), mert különböző testsűrűsé-gű befújással különböző hővezetési tényezőt (λ) érhetünk el. A kiszigetelés hőszigetelési képességét testsűrűség vizsgálatokkal lehet és kell ellenőrizni.

Az alkalmazási terület igénye szerint többféle SUPAFIL® fújható termékből is lehet választani:

SUPAFIL® TIMBER FRAME
SUPAFIL® CAVITY
SUPAFIL® LOFT PRO
SUPAFIL® LOFT

A templom hőszigetelése kiemelkedően fontos referenciamunka volt a Silver Insulation System Kft. számára. A csapatnak komoly mérnöki kihívást jelentett az ideális technológia megtervezése. A templomhajó fölötti fa gerendákon eredetileg csak 3 cm vastagságú fenyő pallózat készült, alatta a födémben semmilyen hőszigetelés nem volt.
A kivitelezés az alábbiak szerint ment végbe: a vízszintes felületen lévő pallóborítást részlegesen megbontották, hogy a 35 kg/m3 testsűrűségű SUPAFIL® Timber Frame gond nélkül a gerendák közé bejuttatható legyen. Ez az anyag alkalmazási terület szerint a legalkalmasabb ide, mert nagy energiamegtakarítást és ebből adódóan kisebb fűtési költséget garantál. Jó befektetés, mert tartós termék, az épület teljes élettartama során állandó teljesítőképességet nyújt, így alacsonyabb lesz a templom temperálási költsége, tehát ár-érték arányban kihozzuk a maximumot vele a meglévő szerkezetből. Optimálisan eloszlik az üregben, így minden hőhíd megszüntethető. A helyiségekben homogén hőmérsékleteloszlás van. A termék nem csak termikus, hanem akusztikai kényelmet is nyújt. Környezetbarát, gold kategóriás „Indoor-air Comfort” minősítést kapott. Kötőanyag- és vegyszermentes anyag, így a gombáknak és a kisállatoknak nem biztosít élőhelyet. A termék az A1 európai tűzvédelmi osztályba tartozik.


Az üregek kitöltése után visszahelyezték a pallókat, majd a ferde síkon táblás üveggyapotot helyeztek fel, drótozással ívre hajlítva, 20 cm vastagságban. Ez a hőszigetelő réteg tartja meg a függőleges boltívre fújt, 15 kg/m3 testsűrűségű SUPAFIL® Loft hőszigetelést. A fújható üveggyapot ideális hőszigetelés, mert szabási veszteség nélkül beépíthető, így nem keletkezik építési hulladék. Szilikát üvegből készült, kötőanyagmentes szálas anyag. Praktikus megoldás erre a felületre, mert egyszerű az alkalmazása, nehezen hozzáférhető szerkezetekben is. Kiemelkedő tűzállósággal bír, így a passzív tűzvédelmet javítja. A környezeti zajt fokozottan elnyeli, méretstabilitás jellemzi. Könnyen kezelhető, kis tömegének köszönhetően csekély a tartószerkezetre juttatott többletterhelés.
Jó páraáteresztő képessége van, nem növeli a szerkezet páradiffúziós ellenállását. Hidrofóbizált (nem nedvszívó) anyag, kötőanyag nélküli üveggyapot. Nem kell sem gombamentesítő, sem rágcsálókat riasztó vagy irtó szereket adni hozzá, mivel szervetlen anyag, amely eleve nem lehet tápláléka az állatoknak és a gombák számára sem vonzó. Ezzel a megoldással megrendelőbarát, úgymond „pénztárcakímélő” módon tudta a SIS Kft. szigetelni a templom imaterének padlásterét.

További információ:
www.supafil.hu
info.hu@knaufinsulation.com

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop