Új építőanyagok: napelemes tetőfedők, cool és okosüveg, hangszigetelő burkolatok…

Az innováció az építőanyagok terén is folyamatos, napjainkban különösen a Föld klimatikus viszonyainak változása kényszeríti ki az újabb és újabb megoldásokat (és még hol van az igazi áttörés?), hogy végre pontot tegyünk az energiafaló épületek korszakára. Természetesen az építőiparban hosszabb idő egy-egy új alapanyag, technológia elterjedése, hiszen mindenki csak megbízható anyagot szeretne beépíteni házába, ám a mai információáramlás segíti a folyamatot.

ujepitoanyagoknapelemes 720

Újdonságok a tetőn
Napjainkban még a hagyományos kiselemes tetőfedés a legelterjedtebb, ám már kopogtat ajtónkon az innováció, az újszerű tetőfedőanyagok megjelenése. Ilyenek például az alacsony hajlásszögű tetőre kifejlesztett tetőfedők, a világos színű tetőfedők, vagy a tetőbe integrált napelemek. Manapság nagyon népszerűek családi házakon is az alacsony, kis hajlásszögű tetők, ám mivel a cserépfedések csak vízzárók, de nem vízhatlanok, azaz a fedés hézagain, szellőzőcserepeken keresztül bejuthat nedvesség a héjazat alá, fontos a megfelelő alátéthéjazat megválasztása. Bizonyos hajlásszög alatt azonban már olyan nagymértékű nedvességet engedhet át egy-egy cserépfedés, aminek elvezetését nem lehet pusztán az alátéthéjazatra bízni, ezért speciális tetőcserépre van szükség. Egyes gyártók már kifejlesztettek 7 fokos hajlásszögre alkalmas tetőcserepet és hozzá kapcsolódó rendszert, amelynek kialakítása megakadályozza, hogy ezen a hajlásszögön több nedvesség jusson át, mint egy hagyományos tetőcserépen, 12-17 fokos tartományban.
Nemcsak az energiapazarlás visszaszorítása vált trenddé, hanem a sötétebb színű cserepek is mind több ház tetején jelennek meg. Ezek a színek azonban jobban elnyelik a meleget, ezért nyáron intenzívebben melegszik fel a tetőtér, mint a világosabb színű cserepek esetén. Az újonnan kifejlesztett tetőcserepek, felületkezelésüknek köszönhetően visszatükrözik az infravörös sugárzást, emiatt a cserép hátoldalán mért hőmérséklet a korábban használt fedőanyagokhoz képest akár 20˚C-kal is alacsonyabb lehet. Érdekes lehet majd az építészek nyomására kifejlesztett világos, akár fehér színű tetőfedő anyagok megjelenése, amivel homogén, átforduló homlokzatokat lehet képezni. Mivel a tetők már most, a szolár berendezések fogadójaként alkotói az energiatermelésnek, innen már csak egy lépés ezen elemek automatizálása, okosítása.

Napelemes tetőcserepek
A napelemes tetőcserepek közé sorolhatók a napelemes cserepek, napelemes zsindelyek és komplett tetőfedést helyettesítő megoldások. Ezek mindegyikéből több tucat gyártó található világszerte. A hagyományos napelemek áraihoz képest ezek a megoldások általában 2-3-szoros árat jelentenek, ami még a kiváltott cserép és tetőfedés árát leszámítva is jelentősen költségesebb megoldást jelentenek. Emiatt e megoldás ma még nagyon ritka, általában csak bemutató vagy reprezentatív célból épül, ahol a gazdaságosság és megtérülés nem szempont. Szintén a magas áruk miatt nem terjedtek még el nálunk a tetőbe integrált napelemes megoldások, amelyek bár építészetileg érdekesek, várhatóan csak 10-15 év múlva lesz jelentősebb részesedésük, ha a hagyományos építőanyag áraival is versenyképessé válnak.

ujepitoanyagoknapelemes 1

Hangszigetelő dekorburkolatok
A dekor hangszigetelő burkolatok a léghanggátlás csökkentésére alkalmasak. A legtöbb hangszigetelő burkolatot akár magunk is elkészíthetjük, de vannak, amelyek szakemberek bevonását igénylik. A nútféderes és hagyományos illesztésnek köszönhetően a panelek felhelyezése akár házilag is kivitelezhető. A fali- és mennyezeti dekorpanelek építési kartusos ragasztóval könnyen, közvetlenül helyezhetők téglafalra, betonra vagy gipszkartonra, tapétázott felületre. Átlagos állapotú fal esetében semmilyen előkészítés (glettelés, felületjavítás) nem szükséges, nagyobb egyenetlenség esetén párnafa használata ajánlott.
A hatékony hangszigetelés elérése nem egyszerű, a hangforrástól és a zajszint mértékétől függ. Komoly hangszigetelési igény esetén a helyiség falfelületei mellett nem szabad megfeledkezni a nyílászárókról (ablakok és ajtók) sem, ezek egyedi, külön történő hangszigetelése nélkül nem érhető el hatékony hangszigetelés. Az ajtók hangszigetelésekor az ajtó lapján túl az ajtó és a tok találkozási – érintkezési Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez.

ujepitoanyagoknapelemes 3
Cool-üveg, okosüveg
Míg az üveget az ókortól a XIX. század elejéig leginkább ékszerként, dísztárgyként, tárolóedényként használták, mára eljutottunk oda, hogy egyik legfontosabb építőanyagunk. Készülnek belőle nagyméretű nyílászáró üvegtáblák, üvegkorlátok, üvegfödémek, üveghidak stb. A cool-üveg egy olyan, bevonattal ellátott üveg, amelyre jellemző a kiváló nap- és hővédelem, alacsony sugárzásáteresztő képesség (bevonat miatt), kellemes fényáteresztés (30-60%), jó hőszigetelő és fényvisszaverő képesség. Ez a megoldás védi a belső teret a felmelegedéstől, amíg a legtöbb fényt beengedi a lakásba (fenntarthatóan), hosszú távon csökkenti a hűtés, fűtés és világítás költségeit. Nemcsak télen tartja melegen a lakásunkat, hanem nyáron is hűvösebb a belső tér, mint a hagyományos hőszigetelő üvegek beépítése esetén.
Ismerünk ma már természetes tisztítóhatással rendelkező üveget is. Amikor esik az eső, a külső üvegfelületen a lefolyó vízcseppeken megtörő fény nem biztosít rendes kilátást, az eső elállta után pedig az üvegfelület szennyeződik/koszos marad. Ilyen esetben hasznos az ilyen természetes tisztítóhatással rendelkező üveg: zavartalan kilátást nyújt, kevesebb szennyeződés rakódik le rá, ritkábban vagy egyáltalán nem kell a külső ablaktáblát tisztítani. Hatalmas üvegfelületű családi házak esetén már a tervezésekor mérlegeljük, hogy a könnyen tisztuló bevonatos üvegezés mennyire könnyíti majd meg mindennapjainkat. S hogy miért is tisztul önmagától az üveg? Mert külső felületére vékony filmréteget visznek fel, a szerves szennyező anyagok az UV-sugárzás hatására felbomlanak, maguktól leválnak, majd a feloldódó szennyeződéseket az eső lemossa. Ezért terül szét a víz az üvegen (nem alakulnak ki cseppek), és az üveg gyorsabban is szárad.
Az okosüveg – legyen az átlátszó, opálos vagy színezett, új színt hoz környezetünkbe. Alkalmazásával olyan többfunkciós tereket hozhatunk létre, amelyek nagymértékben alkalmazkodnak igényeinkhez. Az okosüveg minden esetben egyedileg készül, személyes elvárásaink szerint. Az okosüveg exkluzív, diszkrét és stílusos kiegészítője lesz lakásunknak vagy irodánknak, reluxa és függöny helyett alkalmazható térelválasztóként, ablakokon, ajtókon, egyetlen kapcsolással változtathatjuk, alkalmazható fürdőszobák térelválasztására, nappali-dolgozó szoba közé és még sok-sok helyre. És hogy hogyan működik? Egy transzformátorral vezérelt fólia segítségével – amit két üveglap közé helyeznek – az átlátszó üvegfelület tejszínűvé változik. A kapcsolás történhet fali kapcsolóval, távirányítóval, mozgásérzékelővel, időzítővel, illetve mobiltelefonnal is. Megjelenése sokféleképpen alakítható, lehet színezett, tűzálló, egyedi alakú vagy edzett. Az okosüveggel tehát még személyesebbé tehetjük a bennünket körülvevő teret redőny, reluxa, szalagfüggöny nélkül, izgalmas, látványos megoldásokkal.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop