Akik bolondulnak a gasztronómiáért, mint jómagam is, azoknak az év vége csupa boldogság, csupa illat, porcukorfelhővel, a finom sült aranyban játszó színével, a gyerkőccel együtt elkészített mézeskalácsokkal… Egyszerű, nem túl időigényes és ízletes ünnepi menüvel készültünk. Kellemes kulináris karácsonyt!
Ünnepi bólé
A narancsokat, citromokat szeleteljük fel, és a gránátalmamagokkal együtt tegyük egy bólés tálba. Öntsük fel narancslével. Tegyünk bele két rúd fahéjat és néhány csillagánizst. Hagyjuk hűvös helyen pihenni egy éjszakára. Másnap öntsük bele a pezsgőt. Koktélcseresznyével dekorálva vendégváró italként szervírozzuk.
A bort a fűszerekkel és a mézzel forraljuk 10 percig, hagyjuk langyosra hűlni, és szűrjük le. Verjük fel a tojássárgákat, és lassan csorgassuk bele a levesbe. Lassú hőfokon habverővel folyamatosan kevergessük, amíg be nem sűrűsödik (forralva kicsapódik). Tálaljuk melegen, és díszítsük étcsokoládé reszelékkel megszórt tejszínhabbal.
A zöldfűszereket, az aszalt paradicsomot, a fokhagymát felaprítjuk, és összekeverjük az olajjal. A vesepecsenye egyik oldalát óvatosan bevágjuk, és kiterítjük. Ráültetjük a zöldfűszeres keveréket, és bezárjuk a húst. Egy folpackra lefektetjük a szalonnaszeleteket olyan szélességben, hogy a ráhelyezett húst végigérje. Szorosan feltekerjük a vesepecsenyét, becsomagoljuk a folpackba, és a hűtőben hagyjuk egy éjszakán keresztül pihenni. Sütés előtt egy órával vegyük ki, majd helyezzük a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Tegyük mellé a negyedelt hagymákat, a felkockázott burgonyát és fokhagymát, kevés olajjal meglocsolva. Minden 450 gramm húsra 25 perc sütési időt számoljunk. A végén a hőfokot 80 Celsius-fokra levéve 25 percig pihentessük az ételt. Hidegen is kiváló.
…egyben sült húst készítünk? Egyben sült húsoknál nehéz eltalálni a pontos sütési időt, mivel a sütők hőmérséklete sokszor ingadozhat, vagy épp nem a beállított értéket éri el. Éppen ezért érdemes olyan húshőmérőt beszerezni, amely bírja a meleget, így azt a sütési idő kezdetén beleszúrhatjuk a húsba, és folyamatosan követhetjük a hús belső hőmérsékletét. Attól függően, mennyire rózsaszínűen szeretnénk elfogyasztani a húst, 65-75 Celsius-fok közötti legyen a hőmérséklet.
…isteni mártásra vágyunk? A tepsiben, sütőtálban leragadt, kialakult szaftot öntsük fel 1 deciliter forró tejszínnel, esetleg keverjünk hozzá kevés ribizlilekvár t, és kaparjuk fel. Öntsük át eg y lábasba, és forraljuk pár percig. Isteni mártás lesz belőle.
Fűszeres répatorta
A sütőt 190 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy kerek tortaformát kikenünk vajjal. A répát, a diót, a mandulát, a fűszereket, a mazsolát, a lisztet, a sütőport, a citrom- és narancshéjat és a citrom levét összekeverjük. A tojás sárgát a cukorral habosra verjük, és elkeverjük a száraz hozzávalókkal. A tojás fehérjét keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Tortaformába öntjük, és 60-70 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Hagyjuk kihűlni. A tetejét borító krémhez a csokit felolvasztjuk, és elkeverjük a mascarponéval. A tortaformából kivett tortát fatálra helyezzük, bekenjük a tetejét a csokis krémmel, majd marcipánból készült golyókkal díszítjük. Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a megdermedt tortát körbetekerjük díszítőszalaggal.
hozzávalók: * 450 gr reszelt répa * 200 gr darált dió * 250 gr darált mandula * 90 gr teljes kiőrlésű liszt * 90 gr arany mazsola (nagy szemű mazsola) * 2 teáskanál őrölt fahéj * 1 teáskanál őrölt szegfűszeg * 2 teáskanál reszelt gyömbér * 2 narancs reszelt héja * 1 citrom leve és reszelt héja * 1 csomag sütőpor * 6 tojás * 250 gr sötétbarna nádcukor * 100 gr étcsokoládé * 250 gr mascarpone * 1 narancs reszelt héja * 250 gr marcipán * szalag a díszítéshez
Ki próbált konyhai fogások Mit tegyünk, ha…
…házilag készítenénk marcipánt? A bolti marcipán házi készítésű marcipánmasszával könnyen kiváltható. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 125 gramm porcukrot és 125 gramm őrölt mandulát elkeverni, majd nagyon óvatosan pár csepp (1-2 teáskanál) vizet csepegtetni hozzá, úgy, hogy gyúrható masszát kapjunk. Keserű mandula vagy keserűmandulaaroma is kerülhet bele, de ez el is hagyható.
…kicsapódik a házi majonéz? Egy tojás sárgáját tegyünk egy tálba, és lassan csepegtessük hozzá a kicsapódott majonézt, miközben habverővel folyamatosan keverjük.
Hozzászólások