Ünnepi menü a’ la carte

Akik bolondulnak a gasztronómiáért, mint jómagam is, azoknak az év vége csupa boldogság, csupa illat, porcukorfelhővel, a finom sült aranyban játszó színével, a gyerkőccel együtt elkészített mézeskalácsokkal… Egyszerű, nem túl időigényes és ízletes ünnepi menüvel készültünk. Kellemes kulináris karácsonyt!

 

2 boles

 

Ünnepi bólé

A narancsokat, citromokat szeleteljük fel, és a gránátalmamagokkal együtt tegyük egy bólés tálba. Öntsük fel narancslével. Tegyünk bele két rúd fahéjat és néhány csillagánizst. Hagyjuk hűvös helyen pihenni egy éjszakára. Másnap öntsük bele a pezsgőt. Koktélcseresznyével dekorálva vendégváró italként szervírozzuk.

hozzávalók: * 3 narancs * 2 citrom * 1 liter narancslé * fél liter pezsgo * 1 gránátalma * koktélcseresznye * 2 rúd fahéj * 3-5 csillagánizs

 

borleves2Karácsonyi borleves

A bort a fűszerekkel és a mézzel forraljuk 10 percig, hagyjuk langyosra hűlni, és szűrjük le. Verjük fel a tojássárgákat, és lassan csorgassuk bele a levesbe. Lassú hőfokon habverővel folyamatosan kevergessük, amíg be nem sűrűsödik (forralva kicsapódik). Tálaljuk melegen, és díszítsük étcsokoládé reszelékkel megszórt tejszínhabbal.

hozzávalók: * 1 liter száraz vörösbor * 2 rúd fahéj * 3 csillagánizs * 6 szegfűszeg * 1 rúd vanília * 5 evőkanál méz * 6 tojás sárgája

 

Zöldfűszerrel töltött borjú vesepecsenye

A zöldfűszereket, az aszalt paradicsomot, a fokhagymát felaprítjuk, és összekeverjük az olajjal. A vesepecsenye egyik oldalát óvatosan bevágjuk, és kiterítjük. Ráültetjük a zöldfűszeres keveréket, és bezárjuk a húst. Egy folpackra lefektetjük a szalonnaszeleteket olyan szélességben, hogy a ráhelyezett húst végigérje. Szorosan feltekerjük a vesepecsenyét, becsomagoljuk a folpackba, és a hűtőben hagyjuk egy éjszakán keresztül pihenni. Sütés előtt egy órával vegyük ki, majd helyezzük a 180 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Tegyük mellé a negyedelt hagymákat, a felkockázott burgonyát és fokhagymát, kevés olajjal meglocsolva. Minden 450 gramm húsra 25 perc sütési időt számoljunk. A végén a hőfokot 80 Celsius-fokra levéve 25 percig pihentessük az ételt. Hidegen is kiváló.

hozzávalók: * 1 egész borjú vesepecsenye (800-1000 gr) * 2 szál rozmaring levele * 10 bazsalikomlevél * 3 szál kakukkfű levele * 2 szál oregánó levele * 3 gerezd fokhagyma * 8 aszalt paradicsom * 2 evőkanál olívaolaj * 500 gramm szeletelt bacon * fejenként: 1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma és 1 nagy burgonya

 

Ki próbált konyhai fogások Mit tegyünk, ha…

…egyben sült húst készítünk?
Egyben sült húsoknál nehéz eltalálni a pontos sütési időt, mivel a sütők hőmérséklete sokszor ingadozhat, vagy épp nem a beállított értéket éri el. Éppen ezért érdemes olyan húshőmérőt beszerezni, amely bírja a meleget, így azt a sütési idő kezdetén beleszúrhatjuk a húsba, és folyamatosan követhetjük a hús belső hőmérsékletét. Attól függően, mennyire rózsaszínűen szeretnénk elfogyasztani a húst, 65-75 Celsius-fok közötti legyen a hőmérséklet.

…isteni mártásra vágyunk?
A tepsiben, sütőtálban leragadt, kialakult szaftot öntsük fel 1 deciliter forró tejszínnel, esetleg keverjünk hozzá kevés ribizlilekvár t, és kaparjuk fel. Öntsük át eg y lábasba, és forraljuk pár percig. Isteni mártás lesz belőle.

Fűszeres répatorta

A sütőt 190 Celsius-fokra előmelegítjük. Egy kerek tortaformát kikenünk vajjal. A répát, a diót, a mandulát, a fűszereket, a mazsolát, a lisztet, a sütőport, a citrom- és narancshéjat és a citrom levét összekeverjük. A tojás sárgát a cukorral habosra verjük, és elkeverjük a száraz hozzávalókkal. A tojás fehérjét keményre verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a masszába. Tortaformába öntjük, és 60-70 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e. Hagyjuk kihűlni. A tetejét borító krémhez a csokit felolvasztjuk, és elkeverjük a mascarponéval. A tortaformából kivett tortát fatálra helyezzük, bekenjük a tetejét a csokis krémmel, majd marcipánból készült golyókkal díszítjük. Éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a megdermedt tortát körbetekerjük díszítőszalaggal.

hozzávalók: * 450 gr reszelt répa * 200 gr darált dió * 250 gr darált mandula * 90 gr teljes kiőrlésű liszt * 90 gr arany mazsola (nagy szemű mazsola) * 2 teáskanál őrölt fahéj * 1 teáskanál őrölt szegfűszeg * 2 teáskanál reszelt gyömbér * 2 narancs reszelt héja * 1 citrom leve és reszelt héja * 1 csomag sütőpor * 6 tojás * 250 gr sötétbarna nádcukor * 100 gr étcsokoládé * 250 gr mascarpone * 1 narancs reszelt héja * 250 gr marcipán * szalag a díszítéshez

 

Ki próbált konyhai fogások Mit tegyünk, ha…

…házilag készítenénk marcipánt?
A bolti marcipán házi készítésű marcipánmasszával könnyen kiváltható. Ehhez nem kell mást tennünk, mint 125 gramm porcukrot és 125 gramm őrölt mandulát elkeverni, majd nagyon óvatosan pár csepp (1-2 teáskanál) vizet csepegtetni hozzá, úgy, hogy gyúrható masszát kapjunk. Keserű mandula vagy keserűmandulaaroma is kerülhet bele, de ez el is hagyható.

…kicsapódik a házi majonéz?
Egy tojás sárgáját tegyünk egy tálba, és lassan csepegtessük hozzá a kicsapódott majonézt, miközben habverővel folyamatosan keverjük.

 

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop