Tetőtérben, tágasan

Adott volt egy belvárosi lakóépület, egy fi atal, lelkes házaspár és egy kreatív belsőépítész. Élodie Sire minőségi bútorokat, anyagokat, bolhapiacról vásárolt, egyszerű csecsebecséket helyezett el egymás mellett, keverte a fémet és a fát, s hozta a Franciaországban tőle megszokott magas színvonalat, amely – a recept szerint – itthon is könnyen megteremthető.

jav720

Élodie Sire világát jól ismerik a párizsiak. Fiatalos, lendületes és inspiráló munkáiban sok fénnyel, színnel és ötlettel dolgozik. A Párizs szívében található Saint-Germain- des-Prés elegáns, egyúttal bohém kerületében álló ingatlan tulajdonosai évekig keresték a megfelelő belsőépítészt az átalakításokhoz. Az épület alsó emeleteire egy kis belvárosi hotelt terveztek, otthonukat pedig a legfelső szintre kellett megálmodni. A villában még a 80-as évekbeli állapotok uralkodtak. Élodie-t érdekelte a feladat, különösen a privát rész kialakítása. Első körben a térfelosztáson változtatott, a legfelső emeleten kiemelte a menynyezetet, és a tető vonalát követő boltíveket alakíttatott ki, gyönyörű mestergerendákkal hangsúlyozva. A kétgyermekes család örült annak, hogy egy nagy terasz is tartozik a felső szinthez, amelyre egy boltíves kétszárnyú ajtót nyithattak.

A fókuszpont, mint minden nagy családban, a nappali, ahol a krémes színek uralkodnak, s szépen hangsúlyozzák a narancsot és a pasztelles kék textileket. „Szeretem a világos tónusokat, gyönyörűen kiemelik a legapróbb, míves részleteket is” – mondja a tervező. Élodie a rusztikus, nagyméretű tölgyfa asztalt kedvenc párizsi bolhapiacán találta, a hajlított vonalú hintaszék is innen való. A szürke bőr kanapék, a kobaltkék textilek és a finom vonalú, réz art deco asztali lámpák a könnyűség, a nagyvonalú polgári élet érzetét keltik. A tervező kihasználta a lépcsőfeljáró szemközti falát, s egy életnagyságú ló képét helyezte el ide, a gyerekek nagy örömére. A lépcsőfeljáró a dolgozószobának is helyet ad. A lépcsőkorlát által zárt sarokban állította fel Élodie a házigazda dolgozó asztalát, székekkel. A tér így egyszerre intim és meghitt, s rálátás nyílik az otthonban zajló életre is. Élodie stílusára jellemzően a fa és a fém valamennyi helyiségben egymással karöltve jelenik meg. A konyha hatalmas mennyezeti gerendái alá nyers fémkeretű, de klasszikus huzatú székeket választott. A konyhabútor a háziasszony kedvence, a mókás, aranyszínű fogantyúkat ők maguk festették le a gyermekeikkel. A koncepció a hálószobákban is megjelenik: a kislány hálójában a fémkeretes ágy ellenpólusaként, s igazi lakberendezési csemegeként egy rusztikus komódot választott Élodie, amelynek fiókjai fémből készültek. A virágmintás tapéta bátor választás volt, a sötét függönnyel, a mennyezeti gerendatengerrel azonban álomszép hatást kelt. Elmondhatjuk, hogy finomság és elegancia, a játékos hangulat bárhol megteremthető. A francia belsőépítész receptjét itthon is bátran kipróbálhatjuk.

  

A francia belsőépítész nő szenvedélyesen szereti a 20. század bútorait, az eklektika stílusát, munkáiban különböző művészeteket – festészet, szobrászat, iparművészet – ötvöz egymással, teljesen új atmoszférát teremtve. Belsőépítész irodáját 2007-ben alapította Párizsban.

portre
Élodie Sire
www.dmesure.fr

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop