Tervezzünk együtt

A világítás fortélyai
A pihenés szigete
Dupla komfort a fürdőben

A konyha megtervezése nagy körültekintést kíván. Stílusát igazítsuk a lakás többi részéhez, különösen, ha az étkezővel vagy nappalival közös légtérbe kerül. Kialakítása során nem mindegy, hogy többgyerekes családnak vagy egyedülálló embernek készül.

 

 

Elrendezés

 

 • konyhánk lehet egy- vagy kétsoros, L és U alakú, vagy szigetes
  *az egysoros bútorozás keskeny helyen ideális

*kétsoros konyhánál legalább 120 cm legyen a két sor között
*az L formánál a sarokba kifordítható polcokat, kosarakt tegyünk
*az U alak a legkényelmesebb, ott minden könnyen elérhető

Hűtő-mosogató-főző zóna

 • a háromszög egy 6 méteres képzeletbeli vonalon férjen el
  *a hűtő mellett legalább 30 centiméter hosszú pult legyen
  *a tűzhely és a mosogató közé minimum 90 cm-es pult kerüljön
  *mosogatót és tűzhelyet ne tegyünk sarokba, vagy a fal mellé
  *a gépek előtt hagyjunk elegendő helyet

Amikor nekiállunk a tervezésnek, igyekezzünk praktikus szempontokat felsorakoztatni. Hogyan tudjuk megoldani, hogy a boltból hazatérve a legrövidebb útvonalon jussunk el a kamráig, illetve hűtőig. Célszerű az előszoba felől megköze-líteni a konyhát, bár sok modern lakásban a nappalin kell keresztülgyalogolni és egy pultot megkerülve jutunk el a főzőterületig. Gondoskodjunk arról, hogy külön tudjuk tárolni a száraz és hűtést igénylő alapanyagokat. A háziasszony testmagasságát, életkorát és testalkatát figyelembe véve mérlegeljük, hogy milyen magasra kerül a pult, a felső szekrény, mennyi hely marad a két szekrénysor között, melyik oldalról nyílik a hűtő, vagy milyen magasra helyezzük az elszívót.
A jó konyhabútor egyszerű és logikus. Legjobban az úgynevezett konyhai háromszög elhelyezésére kell figyelni, hiszen a hűtő, a mosogató és a főzőzóna között ingázunk a legtöbbet. Az az ideális, ha ezek U-alakban vannak, így mindent elérünk azonnal. Jobbkezes konyhában balról jobbra építsük fela konyhasorendet, így helyezzük el a hűtőt, a mosogatót és a sütőt, köztük minimum 30 cm helyet hagyva az előkészítésnek, s 90 cm-t a főzéshez.
A főzőhelyiség ergonómiai szempontból akkor megfelelő, ha nem kényszeríti fárasztó mozdulatlanságra használóját. A huzamos ideig tartó, hajlított testtartás veszi legjobban igénybe a gerincet. A mosogató-munkalap konstrukcióknál tehát arra kell törekedni, hogy a munkalap alsó síkja a lehető legmagasabban legyen. Ideális, ha a munkalap síkja egy álló ember derékszögben behajlított alsó karja alatt 10-15 centire helyezkedik el. Az alacsonyabb munkafelület a tésztagyúrásnál jelenthet előnyt, amikor a felsőtest súlya is segíti a nagyobb erőkifejtést.
A konyhabútorok vízszintes síkjainak magasságát úgy kell meghatározni, hogy ne kelljen nyújtózkodva, magasra emelt karral elérni a dolgokat. A munkavégzés akkor kényelmes, ha egyenes alapállásban leeresztett, vagy lazán felnyúló, illetve könyökben hajlított karral végezhető a feladat.
A felső szekrényeket testméretünknek megfelelő magasságba helyezzük. Ennek meghatározásához a kiindulópontot a munkalap és a felsőszekrény közti távolság adja meg: egyenes álló testhelyzetben rá kell látni a felső szekrény alsó lapjára, teljes mélységig belátni munkalapot, s a szekrények legfelső polcát is el kell érnünk a padlóról.
Mindebben angy segítséget jelenthetnek a ekberendezési és barkácsáruházak tervezőprogramjai, amelyek a boltokban vagy a cégek internetes honlapján ingyenesen hozzáférhetőek és sok praktikus tanáccsal szolgálnak a döntésképtelen konyhaálmodóknak.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
  0
  Az Ön Kosara
  Your cart is emptyReturn to Shop