Egy kis fantázia, és máris új ízekkel ismerkedhetünk a grillszezonban a hagyományos szalonna-kolbász-hagyma helyett. Főszereplők a zöldségek, de azért egy kis húst is belecsempésztünk, no és persze néhány könnyű, finom, gyors pezsgős koktélt!
Grillezett kukorica
A kukoricákat grillre helyezzük, és gyakori forgatás közben készre sütjük. Megsózzuk, igény szerint megszórjuk chilivel, vagy megkenjük valamilyen sajtkrémmel.
Burgonyanyársak
Hozzávalók kb - nyárshoz:
- 3 nagyobb burgonya
- 3 nagyobb édesburgonya
- 6 evőkanál olívaolaj
- 1 ek. friss kakukkfű
- 2 gerezd fokhagyma, só
A hámozott burgonyát 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, majd tovább vágjuk nagyjából 2×2 cm méretűekre. Mosás után megtörölgetjük, egy tálba helyezzük. A fokhagymát belereszeljük az olívaolajas tálkába, belekeverjük a kakukkfüvet, és ráöntjük a burgonyára. Megsózzuk, jól összekeverjük, hogy mindenhol érje. Nyársra húzzuk, és bemelegített grillen lefedve készre sütjük.
Római köményes, grillezett zöldségek
- zöldségek
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 1 tk. őrölt római kömény
- 2-3 evőkanál olívaolaj
A különböző zöldségeket (bébirépa, kettévágott fiatal fejes hagyma, feldarabolt édeskömény) enyhén bedörzsölünk olajjal, majd megszórjuk őrölt római köménnyel, sóval. A fokhagymát megpucoljuk, és ráreszeljük a zöldségekre. Jól összekeverjük, és faszénen gyakori kevergetés közben megsütjük. Érdemes lefedve készíteni.
Indiai csirkemell
- 8 szelet csirkemell
- 2 ek. tandori fűszerkeverék
- 3 ek. natúr joghurt
- só
A joghurtot összekeverjük a fűszerekkel, és ha szükséges, sózzuk. A hússzeleteket megkenjük a páccal, és hűtőben egy órán át pihentetjük, majd grillen 3-4 perc alatt készre sütjük.
Kapros joghurt
- 1 nagy csokor kapor
- 2 dl natúr joghurt
- pár csepp citromlé
- só
A kaprot megmossuk, feldaraboljuk, belekeverjük a joghurtba, picit sózzuk, és rácsepegtetünk pár csepp citromlevet. Az egészet összekeverjük, és hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket egy-két óra alatt.
Gyors koktélok
Mimóza koktél
1 dl narancsot és 1 dl százar pezsgőt pezsgőspohárba töltünk, reszelt narancshéjjal díszítjük.
Édes pezsgő bogyósokkal
A pohár aljára bogyós gyümölcsöket teszünk kiskanállal enyhén egtörjük., majd a poharat megtöltjük száraz pzsgővel.
Mindkét koktél jéghidegen finom!
Citromos petrezselyemsaláta quinoával
Hozzávalók:
- 1/2 bögre quinoa
- 2 nagyon nagy csokor petrezselyem
- 2-3 szál újhagyma
- 1/2 citrom leve
- 1/2 citrom leve
- frissen őrölt bors
A quinoát fél bögre vízzel együtt 10-12 perc alatt puhára főzzük. Hagyjuk pihenni, hogy az összes vizet magába szívja. A petrezselymet megmossuk, majd feldaraboljuk. A zöldhagymát is apróra vágjuk, és a petrezselyemhez keverjük. Amikor kihult a quinoa, hozzákeverjük a petrezselyemhez, és meglocsoljuk a citrom levével, jól összekeverjük. Tálalásig hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt megszórjuk frissen őrölt borssal.
Hozzászólások