Előremutató gondolkodás

Mi a legfontosabb, amikor egy fiatal pár családi fészket tervez? Az előrelátás és a hosszú távon gondolkodás, a jó tervezés és az energiahatékonyság. Ennek mentén jött létre az agárdi otthon.

eloremutatogond 720

Dóra és Tamás két kisgyermekükkel tavaly nyár óta lakják új otthonukat. A környéket jól ismerték, hiszen Dóra is a közelben lakott korábban, ám közös életüket Székesfehérváron kezdték meg – egy panellakásban, amelynek nagyon élvezték egyenletes száraz levegőjét, és hogy a csapból azonnal meleg víz folyt. Ám a család bővülésével mégiscsak kertes, családi házba vágytak, ahol nem kell lépcsőzni, és az ablakon kinézve minden zöld… A megvalósult új otthonba sikerült a megkedvelt „panelérzést” is átmenteni, a hővisszanyerő-szellőztető rendszer beépítésével pedig Dóra allergiáját is sikerül féken tartani. Hála az „intelligens otthon” megoldásnak, a gépészetet, szellőztetést és a világítást akár távolról is el lehet érni, így hosszabb távollét után is kellemes, meleg, átszellőztetett épületbe érkeznek. A tervezés során szoros együttműködés alakult ki a mérnökirodával, akik, miután megtervezték, fel is építették a házat.

A szeparálás érdekében egy hosszú központi folyosó vágja félbe az épületet, amelynek természetes fényellátását a mennyezetbe vágott tükörref lexes fénycsatornával és mattüveg fürdőszoba ajtókkal oldották meg. A gipszkarton álmennyezet fölötti szerelőüreget párazáró fólia zárja. A házban hat fűtőkört alakítottak ki, így a főbb helyiségekben egyenletes és állandó, de kis mértékben eltérő hőmérsékletet állíthatnak be. Ez azért fontos, mert a nyugatra tájolt hálószobákban mindig kicsit hűvösebb, a fürdőszobákban pedig kicsit melegebb hőérzetre van igény.

A ház másik végén, az utcafronthoz közel, a légtömör épületrészen kívül található a garázs. A tetőre kívánkozó napelemek helyét úgy alakították ki, hogy csak be kell szerelni a paneleket, hogy még többet tegyenek az energiahatékonyság és környezetvédelem jegyében. Ez a terv egy kicsit még várat magára.

  

Passzív és alacsonyenergiás családi házakat tervezünk és építünk elfoglalt embereknek. Mérnökökkel, saját kőműves- és ácsbrigáddal dolgozunk az új otthonokon. Amit megbeszéltünk, azt be is építjük.

eloremutatogond portre

Rezsnyák Péter építész
minősített passzívháztervező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop