Legjobb címeink friss tavaszi élményekhez

Legjobb címeink friss tavaszi élményekhez

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A franciaparkkal körülölelt szecessziós kastélyt Fried Imre, a Simontornyán köztiszteletben álló Fried család bőrgyárosa építtette feleségének, Gottlieb Margitnak házassági évfordulójuk alkalmából. Az épület 2002-ben komoly felújítási munkálatok során új funkciót kapott, és 2005-ben Fried Kastély Szálloda**** és Étteremként nyitotta meg kapuit.

legjobbcimek20164 720


Fried Kastély Szálloda**** és Étterem
A minőségi pihenésre vágyók számára a gyönyörű épület, a több hektáros birtok nyugodt környezetet biztosít, ahol elegáns és romantikus szobákban hajthatják álomra fejüket, és ahol az első kategóriás étterem igazi gasztroélményt kínál. Az épület különlegessége a mahagóni és rózsafa egyedi, kézzel faragott bútorzat és berendezés. A napelemekkel felszerelt Liliom szárny vendégei élvezhetik a legmodernebb technikát, a kellemes fal hűtést-fűtést, a természetes alapanyagokból készült dizájn bútorok kényelmét, és az antiallergén bambuszparkettát. Teljes felfrissülést kínálnak a wellness-fitness központ szolgáltatásai, a gyermekeket játszótér, játszósarok, kisállat-simogató várja.
www.friedhotel.hu


rippl1
Rippl-Rónai a Thury-várban
A századelő stílus újító törekvései – Rippl-Rónai József művészete címmel nyílt kiállítás Várpalotán a Thury-Vár lovagtermében, amelyet 2016.június 27-ig látogathatnak az érdeklődők a Thury György Emlékév programsorozat keretében.
www.varpalota.hu, www.thuryvar.hu


zser2
Zseri Vadászház
A hazánk egyik természeti csodájának számító Gajaszurdokvölgyben, az erdő közepén álló vadászház kiváló konyhával, szaunával, bográcsozási lehetőségekkel várja vendégeit (20 fő) kényelmes szállással.
8052 Fehérvárcsurgó, Külterület 051/5 hrsz.
Tel.: 70/331 3059 www.zserivadaszhaz.hu


halvad3
Hal-Vad-Bor-Pálinka Agárdon
Hagyományok, kulturális, gasztronómiai és természeti értékek a Velencei-tó turisztikai szezonnyitó fesztiválján, május első hétvégéjén, Agárdon! Színpadon Gájer Bálint, Csík zenekar, Cimbaliband, Budapest Bár. Díjugrató lovasverseny a tóparton!
www.velenceitofeszt.hu


gocsej4
Göcseji Falumúzeum
A XIII. Zalaegerszegi Országos Fazekas-Keramikus Találkozó és Fesztivál folklórprogramokkal, kirakodóvásárral, „gölöncsérek” versenyével vár április 22-24-én. S ha már a zalai megyeszékhelyen járunk, tekintsük meg a virágba borult Azáleás-völgyet is!
www.zalaegerszegturizmus.hu


nada5
Nád a Házam Teteje
Gyermekkori élmények elevenednek meg a békésszentandrási nádfedeles vendégházban, a Holt-Körös siratói partján. Saját stég, kenu, kerti medence, szőlőlugas, egyedien berendezett szobák, háztáji finomságok és sok-sok kedvesség!
Tel.:30/519 6319 www.nadahazam.hu


nadasdy6
Nádasdy Ferenc Múzeum
Igazi kastélyhangulatot árasztanak a festett falú szobák hazánk egyik épen maradt reneszánsz és barokk várkastélyában Sárváron, ahol az ország egyetlen huszárkiállítása is megtekinthető.
9600 Sárvár, Várkerület 1. Tel.: 95/320 158 www.nadasdymuzeum.hu


kristin8
Kristinus Vinotel
A Balaton déli partján a Kristinus Borbirtok márciustól vőárja borkedvel vendégeit a most megnyitott 10 szobás Vinoteljében, ahol a hangulatos butik szobák középpontjában a Balaton és a borok állnak.
8713 Kéthely, Hunyadi utca 99. Tel.: 85/539 014 www.kristinus.hu facebook.com/KristinusBorbirtok


borzsong9
Borzsongás Villányban
Zsongó Borudvarok, a termőtáj emberi és környezeti természetének borban sűrűsödo csodái várnak ránk április 29 -május 1. között a Villányi borvidéken, hazánk elso Borútján. Igazi majális hangulat, sokszínű programok, építészeti-kulturális örökség!
www.villanyiborvidek.hu


towell10
Tó Wellness Hotel
Palócföld legismertebb üdülőhelye a Cserhát és a Börzsöny határán a Bánki-tó, erdőkkel, a természet közelségével. A tóparti séta, kerékpáros vagy gyalogtúra után wellness és ínycsiklandó vacsora vár ránk.
2653 Bánk, Petőfi út 73 . Tel.:30/515 4440 www.towellnesshotel.hu


nagykan7
Kanizsafest Város Napja
2016. április 29–30. között megelevendik a híres század eleji kanizsai vásár, amely utcamuvészekkel, közösségi programokkal, kirakodóvásárral, színes történelmi jelmezes, gólyalábas felvonulással, zenei és hagyományorzo produkciókkal várja vendégeit.
www.nagykanizsa.hu


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.