Csongrád napfényes városai

Több mint kétszáz műemlékével vonzó utazási célpont e sík alföldi táj, a már-már mediterrán Csongrád megye, ahol különös élmény barangolni a modern világvárosi szerkezetet ötvöző Szegeden, megismerni szép, patinás városait – Hódmezővásárhely, Szentes, Makó – és az évezredes kultúra napjainkra ragyogó formában újjászülető emlékeit.

csongradnapfenyesvarosai 720

„Szeged szebb lesz, mint valaha”
Ferenc József császár híres szavai 1879-ben hangzottak el, meglátva a tiszai árvízben majd’ teljesen elpusztult várost. Öt év múlva a romok helyén szép, palotás, sugár-és körutas belváros született, amelyhez Berlin, Bécs, Brüsszel, London, Párizs, Róma is jelentős pénzügyi segítséget nyújtott. A Fogadalmi templom építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880-ban határozták el a városatyák, s 1930-ban szentelték fel. Tervezője Schulek Frigyes, a Halászbástya alkotója, a párizsi Sacré Coeur-bazilika mintájára fehér kővel kívánta burkolni, végül az olcsóbb lombardiai tégla-architektúrával valósult meg. A 282 négyzetméteres kupolafreskó szimbólumait, a négy sarkalatos erényt Patay László készítette el újra 2000-ben. A dóm az 1929-1932 között született egyetemi épületekkel és a püspöki palotával mára a szegedi városkép jellegzetes eleme. Az építészet forradalmian új szelleme, a szecesszió is helyet kapott a város akkori építészetében, igaz, legfeljebb csak a beépítetlen sarkokon, foghíjakon, de a közel félszáz bérpalota, lakóház, egy-két szobor mára az egységes eklektikus városkép jellegzetes ikonja. Jelen van a lechneri, a népművészeti alapokra épülő éppúgy, mint a bécsi, berlini vagy a helyi építőmesterek munkái. E tizenhét szépséges szecessziós épület megújuló homlokzata a városlakók és a turisták kedvelt látnivalói. A városközpont közel egy évtizede történt felújításáért, a kulturális örökség megóvásáért Szeged kiérdemelte az Europa Nostra Alliance díjat is.

Hagyományőrző kisvárosok
Egyik legsajátosabb alföldi városunk, Hódmezővásárhely igazi sétálós-múzeumos város, Bródy Sándor illette egykoron a „Paraszt Párizs” jelzővel. Népi-polgári kultúrája, hagyományai, összetartó közössége erősen meghatározza hangulatát, utcáit járva minuntalan a vásárhelyi téglaépítészet hőskorának emlékeibe botlunk – Tornyai Múzeum, árvízvédelmi fal, csomorkányi templomrom, járdák, lakóházak. Kihagyhatatlan látványosság az Ybl tervezte Városháza, a Fekete Sas Szálló, a mór zsinagóga és a Tornyai Múzeum, benne a környéken megtalált, az i. e. 5. évezred első felében virágzó tiszai kultúrából származó kökénydombi vénuszszal. Szentes egyedi arculatát a várost átszelő Kurca folyó jelenti, turisztikai látványossága a Szent Anna templom, a városi könyvtárként működő neoreneszánsz zsinagóga és a Koszta József Múzeum. Makón járva a patinás történelmi városközponton túl számos Makovecz alkotással találkozhatunk, legismertebb közülük a város színháztermét is magába foglaló kulturális központ, a Hagymaház és a Hagymatikum fürdőkomplexum. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti emlékpark számos izgalmas helyszínt rejt, közöttük Szer mezőváros bencés monostorát.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop