Pihe – puha ágyunk

Életünknek körülbelül egyharmadát ágyban töltjük. A csendes, megfelelő tájolású hálószoba, valamint a jól megválasztott bútor mellett az sem közömbös, hogy milyen az ágynemű, amelyben alszunk, milyenek a függönyök, a padlóborítók.

 

 

Az alvási igény függ a kortól, egészségi állapottól, a végzett munkától és közrejátszanak örökölt tényezők is. A pihentető alvás előfeltétele minden egészséges testi, lelki és szellemi teljesítménynek. Egyéni adottságainknak, igényeinknek megfelelően kell tehát megválasztani a paplant, párnát, takarót és az ágyneműhuzatot is.

 

Paplanok, párnák

A paplan kiválasztásánál fontos szempont a személyes hőigény és a testmagasság. A boltokban különböző vastagságú és többféle (pehely, toll, gyapjú, nemes szőrök, pamut, poliészter) töltettel ellátott paplanokat kínálnak. A megfelelő töltet laza, rugalmas, meleg és formatartó. Téves hiedelem, hogy a paplan minősége a töltet súlyától függ. Tekintettel arra, hogy az emberek hőigénye más és más, ezért készítenek külön nyári és téli paplanokat is. Az igényesebb gyártók a választást elősegítő, úgynevezett melegpont táblázatot alkalmaznak, így ki?ki megtalálja a számára legjobbat.
A paplan legalább 20 cm-rel érjen túl a lábunkon. Az általánosan elterjedt 185 cm hosszú méret körülbelül 170 cm magas embernek megfelelő, e fölött már célszerű a 200 cm-es méretet választani. Mind több gyártó készít ma már 220 cm-eset is. Extra méretű termék vásárlása előtt azonban tájékozódjunk arról is, hogy lehet-e hozzá huzatot kapni.
Párnánk kiválasztása sem egyszerűbb. Az idehaza gyártott nagypárna mérete 70×90, a kispárnáé 36×48 cm. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a tájékoztatón mindig ellenőrizzük a termék valós méretét. A nagypárnák mérete Ausztriában például 60×80, Svájcban 65×100 cm.
A párnának jól kell bírnia a fej okozta terhelést, ugyanakkor megfelelő alátámasztást kell biztosítania. A toll- és pehelytöltetű párnák egy idő után a fokozott igénybevételtől összetöredeznek, gondozásuk időigényesebb. Ma már ezek között is találunk mosható terméket, sőt, mosógépben mosható is akad. Gyakori a gyapjútöltettel, speciális habbal vagy üreges poliészterszállal töltött párna is. A hagyományosakon kívül ma már készítenek a tarkót megfelelően alátámasztó, egészségügyi igényeket kielégítő párnákat is. A személyes kényelem biztosításához egyes gyártók a párnákat puha, közepes vagy tömör fokozatú jelöléssel látják el. Ez csupán irányadó, hiszen megítélése egyénenként változik.
Az ágyneműt rendszeresen, ha lehet, naponta szellőztessük. A tollpárnákat, paplanokat ne tegyük tűző napra, mert a toll kiszárad és törékennyé válik.

Huzatok, lepedők

A lepedők lehetnek hagyományos kivitelűek, természetes (pamut, len) vagy a kopásállóság érdekében poliészterrel kevert szálú anyagból. Rugalmas anyagokból gyártanak gumis szélű lepedőket is. Aki ragaszkodik a hagyományokhoz vagy egészségi okokból fontos számára, hogy a lepedőt magas hőfokon ki lehessen mosni és vasalni, az használja továbbra is a természetes szálút.
A pamutszövet ágyneműhuzatok anyag-, minta- és színválasztéka igen széles (damaszt, szatén flanell, krepp). Ezenkívül kapható pamut?poliészter, viszkóz?poliészter, tiszta poliészter és tiszta viszkóz anyagú ágynemű is. Az igényesebb kivitelűek gyakran készülnek hímzéssel, madeirával vagy csipkével díszítve.
Párnákat gyártanak hagyományos angolszéllel, paplanokat pedig tükrös kivitelben is. A záródás lehet bújtatott, gombos vagy megkötős.
Mialatt alszunk, a szervezetünk nedvességet ad le. Fontos a huzat gyakori cseréje, mert a szervezet a nedvességleadással együtt méregtelenít is, és a levegőt kellően át nem eresztő ágynemű a baktériumok melegágya lehet. Nyaralóba praktikus a vasalást nem igénylő krepp ágyneműgarnitúra.

Gyapjú ágynemű

Általában bemutatótermekben vagy előzetesen meghirdetett helyeken értékesítik. A termékbemutatón a minta ismertetése után gyakran írásbeli szerződést is kötnek a reménybeli vevővel, ami után a megrendelt terméket házhoz szállítják vagy postán küldik el. A szerződés aláírása előtt olvassuk el az apró betűs részt is, így sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.
A gyapjú számos jó tulajdonsággal rendelkező, természetes, állati eredetű szálasanyag. Kiváló hőszigetelő, nedvességfelvevő képessége pedig az ismert szálasanyagok közül a legnagyobb. A gyapjú ágynemű a test páráját felveszi, a testet melegen tartja, használata egészséges. Túlzó azonban némely forgalmazó azon állítása, hogy gyógyhatású termék. Bár a panaszokat csökkenti, de nem gyógyul meg tőle a reuma. Előfordul, hogy a teljes egészében gyapjúnak feltüntetett termék csak minimális gyapjút tartalmaz. Tekintettel az értékesítés módjára, sok hiszékeny, elsősorban idős ember szenved emiatt anyagi hátrányt. Természetesen számos korrekt gyártó értékesít jó minőségű terméket.
A gyapjú ágyneműt is célszerű huzattal használni, noha ez a bemutatókon ritkán hangzik el, így elkerülhető a gyapjúgarnitúra gyakori mosása. A huzat kizárólag természetes alapanyagú (pamut, viszkóz, len) legyen, mert csak így érvényesülhetnek a gyapjú kedvező tulajdonságai.
A vásárlási tájékoztatót minden esetben olvassuk el, mert ezen feltüntetik a pontos méreteket, a használati?kezelési útmutatót, valamint azt is, hogy a termék mérettartó-e vagy sem. A tájékoztatót a blokkal együtt őrizzük meg!


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop