Újjászülető Ferencváros

A XIX. század elején megszülető Ferencváros az 1850-es években kezdett polgáriasodni, sorra épültek a földszintes és emeletes házak, a korábbi kertgazdákat pedig mesteremberek váltották föl. A két világháború rombolásait követően a kerület képes volt a megújulásra, noha Középső-Ferencváros rehabilitációja csak 1992-ben indult meg. Hogy milyen eredménnyel, azt különféle hazai és nemzetközi díjak, elismerések igazolják (FIABCI). Erről a fellendülésről kérdeztük az illetékes városvezetőket: Gegessy Ferenc polgármestert, dr. Sersliné Kócsi Margit főépítészt, valamint Lakos Imrét, a SEM IX Városfejlesztési Rt. Igazgatóságának elnökét.

 

 

Gegesy Ferenc: Ferencváros rehabilitációjának terve már 1986-ban megszületett. A városrész dinamikus fejlődését az tette lehetővé, hogy az önkormányzati lakások a rehabilitáció alatt nem kerültek magántulajdonba, valamint más kerületekkel szemben tömbönként történtek a felújítási munkálatok. Ingatlanfejlesztésünk célja, hogy a városrészben kivétel nélkül minden lakást komfortosítsunk, alapterületeiket megnöveljük, valamint a toldaléképületek helyén közös zöldterületeket létesítsünk. Felújítási tevékenységünk kapcsolódik az új épületekhez, melyek igazodnak a kerület század eleji hangulatához, de megfelelnek a XXI. század igényeinek is. A kerület rehabilitációjában sok cég vett részt, mégis kiemelném a QUADRÁT Kft.-t és a Pesti Házak Rt.-t, amelyek már a kezdeti nehézségek idején segítségünkre voltak.

 

A Ferenc körút és Ferenc tér között sok új épület van, több felújítás is történt, de legalább tíz év kell még ahhoz, hogy a Haller útig terjedő részen a rehabilitációs folyamat befejeződjön. Ha azonban az önkormányzat finanszírozása gyengül, és nem lép helyébe megfelelő mennyiségű állami vagy más pénzforrás, az építkezés üteme lassul. A rehabilitáció alapvetően a kerületi önkormányzat pénzéből valósult meg, és örülnék, ha ezt a főváros továbbra is támogatná, másrészt az uniós pályázatok is érdemben elérhetőek lennének. Ez utóbbira eddig kétszer pályáztunk, amit el is nyertünk.

Dr. Sersliné Kócsi Margit: A korábbi terveinktől eltérően több területre terjesztettük ki a rehabilitációs folyamatot a bővülő piaci igényekhez igazodóan. A lakóépületeken kívül a magántőke több szállodát épített fel, és olyan intézmények is létesültek, mint a Holocaust Emlék- és Dokumentációs Központ, a MATÁV Zeneház és Hangversenyterem. Reméljük,hogy az orvostudományi egyetem új épülete is megvalósulhat. Az utóbbi időben arra törekszünk, hogy az épített környezet minősége javuljon, ezért meghirdettük az Év Háza-pályázatot, és létrehoztuk a Köztárgy-Műtárgy pályázatot is. Utóbbit azért, mert kulcskérdés, hogy a városrész arculatában magas színvonalú közterületek is legyenek.

Lakos Imre: A rehabilitáció folyamatos, következetes mechanizmus eredménye. A testület az elmúlt négy választási ciklus során többször is változott, de kitartott a rekonstrukciós folyamat véghezvitele mellett. Az eredményekben fontos szerepet játszott a SEM IX Rt., amelynek feladata, hogy az önkormányzati ingatlanokat értékesítse, s ennek bevételeit, valamint a szabad pénzforrásokat a rehabilitáció céljára fordítsa. A rendelkezésünkre álló pénzösszeg azonban kevésnek bizonyult a városrész dinamikus fejlődéséhez, ezért szükség volt a magántőke bevonására is. Az önkormányzat és a magántőke között kialakult munkamegosztás a Public Private Partnership (PPP) mintája lehet. A SEM IX feladata az infrastruktúra, a közterületek, parkok fejlesztése, valamint az önkormányzati tulajdonban maradt társasházak belső udvarai zöldterületének kiépítése is. Ezek megvalósulásával Ferencvárosban sikerült a városlakó életforma legkulturáltabb formáját megteremteni. A városrészben nagyon sok hazai és külföldi beruházó van jelen. A lakóingatlan-választék, az infrastruktúra megteremtése idevonzza a vevőket, akik többnyire fiatal házasok vagy egyetemisták, így teljesen átalakult a szociológiai környezet. A kerület legnagyobb közterületi ingatlanfejlesztése 1 hektárnyi területével a Lenhossék park létrehozása volt, és várhatóan hamarosan elkezdődhet a Ferenc tér újraparkosítása is. A tervek készen állnak. A közparkok és zöldterületek létesítésével kimutatható, hogy az önkormányzat akkor jár el jól, ha megelőlegezi a befektetéseket, infrastruktúrát fejleszt, és így ingatlanjait jelentősen felértékeli.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop