Józsefváros kerületfejlesztési terve

Józsefváros önkormányzata nemrég bocsátotta ki 15 éves kerületfejlesztési stratégiájának vitaanyagát, amely egyszerre tartalmazza a folyamatban lévő fejlesztéseket és feladatokat is.

 

 

A koncepció az 1998. évi rehabilitációs stratégia elemeire épül, és ötéves periódusokban valósul meg. Legfontosabb célkitűzése a városrész életminőségének fejlesztése, a mindenki számára megfizethető és megfelelő színvonalú lakhatási lehetőség – a társadalmi sokszínűség megőrzése mellett.

 

A program Józsefvárost 11 önálló arculattal bíró negyedre osztja (Palota, Népszínház, Csarnok, Józsefváros központ, Magdolna, Orczy, Tisztviselőtelep, Ganz, Kerepesi, Százados úti, Szigony), s a fejlesztések az eltérő arculat hangsúlyozását, identitásuk fejlesztését szolgálják. Sajnálatos módon a kerület területi egységei között 1998 és 2003 között erősödött a különbség, a társadalmi gondok különösen az Orczy, a Magdolna és a Ganz negyedben sűrűsödnek össze. Pozitív fejleményként meg kell említeni, hogy a közbiztonság az egész kerületben jelentősen javult, és megélénkültek a fejlesztési beruházások, különösen a lakásépítés.
A negyedek programjai közül ezúttal a Magdolna negyedet, illetve a Józsefváros központ Futó utcai Partnerségi Programját emeljük ki.
MAGDOLNA NEGYED A Magdolna negyedben a leghangsúlyosabbak az önkormányzati feladatok, hiszen a környezet itt pusztult le a legerőteljesebben, magas a komfort nélküli lakások száma, a lakók többsége munkanélküli. E társadalmi leszakadás megállításához komplex program szükséges, melynek egy része a városmegújítási fejlesztés.
A tervek szerint négy nagyobb beruházás valósul meg: 1. az Erdélyi utcai iskola felújítása; 2. a Mátyás téren közösségi ház kialakítása a volt kesztyűgyárból, kulturális, oktatási és közösségi célokra, különösen az itt élő fiatalok felzárkóztatására; 3. az Erdélyi utcai közterület korlátozott forgalmú, sétálóutcává alakítása; 4. 40 állandó és 20 ideiglenes férőhelyű bölcsőde felépítése az Erdélyi utcában, segítve a hátrányos helyzetű munkanélküli lakosság munkába állását.
JÓZSEFVÁROS KÖZPONT Bár a – Józsefváros központ – a kerület tradicionális centruma, az épületállomány itt is erősen romlásnak indult, magas a komfort nélküli, önkormányzati tulajdonú lakások száma. A 2000-ben elindított Futó utcai Partnerségi Program – mely Európa Uniós támogatásban is részesült – , e kedvezőtlen folyamatokat állította meg. A projekt nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy az EU pályázatból (a 10százalék kerületi önrésszel együtt) mintegy 260 millió forint áll rendelkezésre. A Futó utcán mára már szemmel láthatóan megindult a fejlődés – s részben a Corvin-Szigony projekt hatására is – az üres telkeken egyre több új ingatlan épül.
A közös érdekérvényesítés érdekében folyamatban van a – Futó utcai Szomszédság – Egyesület megalapítása is, amelybe várnak minden helyi lakost, vállalkozót, lokálpatriótát, hogy a Futó utca és környéke igazi otthonává váljon az ott élőknek.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop