Természetesen környezetbarát!

Egy betolakodóval élünk egy szobában?
Azbesztes pala helyére alumínium fedés
Ha divatos burkolatot szeretne

Az utóbbi években egyre fontosabb a környezettudatos gondolkodásmód. Az ember néha már csak kapkodja a fejét, hogy gyakorlatilag mindenre ráteszik az ökotudatos jelzőt (miközben valamiért mégis csak pusztul a környezetünk…). De hogyan építkezhetünk környezetkímélő módon?

termeszetesenkornyezetbarat20180227 720

A legegyszerűbb persze az, ha megpróbálunk olyan anyagokat használni, amelyek szinte korlátlan mennyiségben megtalálhatók a természetben (például homokot, meszet), ezzel ráadásul a legkisebb mértékben használjuk ki természeti forrásainkat.

termeszetesenkornyezetbarat201803 3

Nem mindegy, mi van kint…
Nem is olyan könnyű azonban eldönteni, mi is tartozik pontosan ebbe a csoportba, hiszen nagyon sok mindenre rá lehet írni, hogy természetes építőanyag, ám, ha egy lépéssel továbbmegyünk, akkor könnyen kiderülhet, hogy a természetes(nek gondolt) anyag talán mégsem annyira az. Vegyük például a fát, aminél természetesebb anyagot elképzelni sem lehet – egészen addig, amíg le nem kezeljük valamilyen felületképző vagy azt védő vegyszerrel. Ettől a pillanattól ember legyen a talpán, aki megmondja, hogy most akkor környezetbarát módon építkeztünk-e vagy sem… Érdemes tehát azon elgondolkodni, hogy olyan anyagokat használjunk fel, amelyek természetes alapanyagokból készülnek, és nem tartalmaznak szintetikus, esetleg mérgező vegyületeket. Sajnos manapság sok gyártó rámondja a termékére, hogy környezetbarát, azonban ezt semmilyen valós dokumentummal nem tudja igazolni, pusztán arra hivatkozik, hogy például használatukkal fűtési energia takarítható meg. Ha igazán környezettudatosan szeretnénk megépíteni álmaink otthonát, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a választott anyagok előállítása, illetve majdani megsemmisítése mennyiben terheli a környezetet. A Ytong tégla esetében például érdekes, hogy nemcsak a felhasznált alapanyagokból (mész, homok, víz és cement) adódóan, de az előállítás során felhasznált energiamennyiség illetve az anyag egész életciklusát figyelembe véve környezetbarát termék, amelyet még egy független tanúsító szervezet is igazol (Környezetbarát Védjegy tanúsítvánnyal rendelkezik).

termeszetesenkornyezetbarat201803 2

…és bent
Persze nem csak az építkezés, a felhasznált anyagok során érdemes a környezettudatosságra figyelnünk, az is fontos, hogy mennyi energiát használunk el akkor, amikor már benne élünk. Nyilván az elsődleges az, hogy jól érezzük magunkat, amihez fontos a megfelelő klíma (volt már tél, amit simán végigfagyoskodtam a rossz nyílászárók, vagy a nem megfelelő falak miatt, holott fűtöttem, mint a bolond), de azért is, mert az energia pazarlásával is károsítjuk a környezetet. Ki tudná feledni a csodálatos panelszigeteléseket… Figyeljünk tehát oda, hogy miből építjük a falakat! Egy korszerű, önmagában is kiváló hőszigeteléssel rendelkező falazattal nemcsak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, de a környezetet is.

Forrás: http://epiteniakarok.blog.hu/2016/04/13/termeszetesen_kornyezetbarat

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop