Piac, túl az Óperencián

Ide süss!
Indiai csirkecomb, sült retekkel
Házi pékség

Ha külföldre utazom, első utam a piacra vezet, ahol találkozhatok a helyi lakosokkal, megnézhetem, milyen alapanyagokkal készítik finomságaikat. Láthatom a hozzávalókat, fűszereket, gyógyításhoz használt növényeket. A piac az ott élő emberek egyenes tükre. Az Ázsiát és Ausztráliát összekötő, mintegy ötezer kilométer hosszú Indonéz-szigetvilág 17 508 szigete gyöngysorként ível az Indiai- és a Csendes-óceán között. Talán legékesebb gyöngyszeme Bali szigete. Földi édenkert, teraszosan művelt élénkzöld rizsföldek, azúrkék tenger, kókuszpálmák, vakítóan fehér homokos part, vadon pompázó orchideák, bűbájos helyi lakosok… A sziget trópusi klímája idilli állapotot teremt a páratlan növény- és állatvilágnak.

 

 

Legfontosabb konyhanövényük a rizs, burgonya, édesburgonya, manióka, gyümölcsök közül a kókusz, banánpálma, papaya, mangó, ananász. A fűszerek hazájában nem takarékoskodnak a fűszerföldek termésével. Az alapanyagokat a helyi piacokról szerzik be. A Kumba Sari piac Bali fővárosa, Denpasar központjában helyezkedik el. Asszonyok fejük búbjára pakolva hordják be a zsákokat. Furcsa érzés, de itt megszokott, hogy a nők végzik a fizikai munkát.
Már messziről érezni a fűszerek erős és édeskés illatát. Nagy zsákokban koriandermag várja, hogy kizacskózzák. Borsból többfélét is találni, frissen a fürtökben csüngő zöldet, a fehéret szárítva. Tenyérnyi friss gyömbér, ginzeng és galanga-gumók kókuszpálmából font kosarakban várakoznak. A galanga gumóját nasi goreng, hús- és halételek, saláták ízesítésére, fűszerkeverékekben használják. A kötegekbe kötött ázsiai citromfű, az avokadóhegyek mellett nagy rakáson durian gyümölcs, azaz a majomkenyérfa termése. A fák törzsén lógva érik be, majd a majmok csemegéje lesz, ha nem szedik le időben.
Szárnyasok közül a csirke a legkapósabb. Többnyire élve árusítják. Elkészíteni nem nagy macera, fűszerpasztával bekenik, majd banánlevélbe göngyölve megsütik. Tilinkó, tyúk, kacsa, liba gubbaszt fonott ketrecekben, tojásaik sorakoznak szép sorjában. Van itt teknőstojás is. Egy nagy tálcán vajat kínálnak kimérve. Errefelé ritkán használják, inkább kókuszból, földimogyoróból készült olajjal főznek. Nagy kannákban pálmaszirup, szilárd tömbökben pedig a pálmacukor, itt ez az édesítő, kicsit erősebb ízű, de mégis kellemesen édes.

Nasi goreng

Szórjuk a rizst egy lábasba, és pár evőkanál olajjal hevítsük fel. Sózzuk, másfélszeres mennyiségű forró vízzel öntsük fel, és kis lángon pároljuk készre. Hagyjuk kihűlni. Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel olajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát, a vékonyra felcsíkozott pórét, az összezúzott fokhagymát és a felkarikázott chilit. Tegyük bele a vékony csíkokra felmetélt kínai kelt, majd kevergetve pároljuk pár percig. Szórjuk rá a koriandermagot és a római köményt, hevítsük jól össze, adjuk hozzá a rizst, a szójaszószt, és alaposan keverjük össze. Egy serpenyőben felforrósított olajon süssük vékony lepénnyé a jól felvert és kevés sóval ízesített tojást, majd göngyöljük fel, és vágjuk csíkokra. A fűszeres rizs tetejére tegyünk tojáslepénycsíkokat. Önállóan is fogyaszthatjuk, de lehet mogyorós csirkenyárs körete is.
Hozzávalók: 35 dkg hosszú szemű rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 zöld chili paprika, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg póréhagyma, 10 dkg kínai kel, 1-1 teáskanál őrölt koriandermag és római kömény, 3 evőkanál édes szójaszósz, 3 tojás.

Kókuszos rák-curry

A páncéljuktól megtisztított rákokat mossuk meg hideg vízben, és csepegtessük le. Egy tálba téve csorgassunk rájuk egy evőkanálnyi olívaolajat, reszeljünk rájuk fokhagymát és citromhéjat. Dobjuk hozzá az összevágott chili paprikát, korianderlevelet, darált feketeborsot, és tegyük pár órára a hűtőbe. Forró olívaolajon pirítsuk rózsaszínűre a befűszerezett rákokat. Vigyázzunk, ne süssük túl, mert kemény és rágós lesz! Ha már pirosodnak, szedjük ki egy tányérba, szórjuk a serpenyőbe a kurkumát, keverjük el jól, majd öntsük bele a kókusztejet. Forraljuk pár percig, ízesítsük sóval és pár csepp citromlével. Ha a kókuszos mártás kezd sűrűsödni, tegyük bele a felkarikázott újhagymát és a felcikkezett hámozott paradicsomot. Öntsük vissza bele a rákhúst, forraljuk össze, és azután tálaljuk. Párolt rizst készítsünk hozzá.
Hozzávalók: 40 dkg királyrák farok, 1 doboz kókusztej, 1 teáskanál kurkuma, 3 gerezd fokhagyma, 2 paradicsom, 1 csokor friss korianderlevél, 1 chili paprika, fél zöldcitrom, 2 szál újhagyma, só, darált bors, 3 evokanál olívaolaj.

Feketerizspuding

Tegyük egy lábasba a hideg vízben megmosott rizst. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. Kaparjuk ki a félbevágott vaníliabab magjait, és dobjuk a magokkal együtt a rizshez. Sózzuk és kis lángon, kevergetve főzzük meg 30-40 perc alatt. Ízlés szerint keverjünk pálmacukrot a rizshez; akkor a legfinomabb, ha a rizspuding szaftos, folyós lesz. A tálkákba szedett puding tetejére kanalazzunk kókusztejet. Ez az étel Indonéziában közkedvelt édesség, ott sült banánnal fogyasztják. Mi is süthetünk banánt! A kissé éretlen, két-három centiméteres darabokra vágott banánt mártsuk sűrű palacsintatésztába, és süssük pirosra.
Hozzávalók: 10 dkg fekete rizs (reform élelmiszereket árusító boltban megvásárolhatjuk), 1 vaníliarúd, 1 csipetnyi só, 1 dl kókusztej, 3-4 evőkanál pálmacukor.

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop